Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 1-2/10.2014

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ 5 ΜΕ 6 ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. 

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 29-30.9.2014

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ  ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ 7 ΜΕ 8 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ  ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΑΓΗ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΕΝΩ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟΑΠΟ 13 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 26-28.9.2014

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΥΚΝΕΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 1900μ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 2200μ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ , 2100μ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 2300μ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 7-8 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ. ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΦΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ 3 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΘΑ ΧΩΡΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΒΑΡΥΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. ΧΙΟΝΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1900μ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΕΝΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΤΟΠΙΚΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 1900μ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ. ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΘΡΥ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΝΕΦΕΛΩΔΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΒΑΡΥΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3-4 ΜΠΟΦΟΡ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ 7  ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 22 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 22 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΕΝΩ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 24-25.9.2014

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΙ 6 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΥΚΝΩΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΝΟΤΙΑΔΕΣ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 5 ΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 22/9/2014.

 Οι υψηλοτερες θερμοκρασιες αυτου του συντομου οψιμου κυματος ζεστης σημειωθηκαν σημερα στη χωρα μας. Ο ΝΔ ανεμος που δρα ως λιβας ανεβασε τη θερμοκρασια και πανω απο 34 βαθμους σε μερικους σταθμους. Αναλυτικα οι μεγιστες που σημειωθηκαν στη χωρα απο Davis fan-aspirated σταθμους ειναι:

Βρυσσες Χανιων ΕΑΑ 35,8
Μονεμβασια Λακωνιας ΕΑΑ 35,3
Σπαρτη ΕΑΑ 35,1
Αγ.Θεοδωροι Κορινθιας ΕΑΑ 35,1
Παλαιοχωρα Χανιων ΕΑΑ 35,1
Λαρισα ΕΑΑ 35,0
Μολαοι Λακωνιας ΕΑΑ 34,8
Αλικιανος Χανιων ΕΑΑ 34,6
Ιστιαια Ευβοιας ΙΜΣ 34,4
Αρφαρα Μεσσηνιας ΕΑΑ 34,4
Αυλιδα Ευβοιας ΕΑΑ 34,3
Νεμεα Κορινθιας ΕΑΑ 34,3
Χανια-Κεντρο ΕΑΑ 34,1
Λαρισα ΑΤΑ ΙΜΣ 34,1
Λευκοχωρι Φθιωτιδας ΕΑΑ 34,0
Θεολογος Φθιωτιδας ΕΑΑ 33,9
Ταναγρα ΕΑΑ 33,9
Χανια ΕΑΑ 33,9
Τρικαλα ΕΑΑ 33,9
Καρδιτσα ΙΜΣ 33,9
Χαλκιδα ΔΕΥΑΧ ΕΑΑ 33,8
Στυρα Ευβοιας ΕΑΑ 33,7
Πορτο Ραφτη Αττικης ΕΑΑ 33,7
Γερακι Λακωνιας ΕΑΑ 33,7
Αγια Λαρισας ΕΑΑ 33,4
Πολυδροσο Φωκιδας ΕΑΑ 33,3
Ραφηνα Αττικης ΕΑΑ 33,3
Ασπροπυργος Αττικης ΙΜΣ 33,3
Βολος ΕΑΑ 33,3

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 21/9/2014.

Ο Σεπτεμβριος αποφασισε να κανει τις πιο ζεστες ημερες του εστω και συντομα στο 3ο δεκαημερο. Η σημερινη ημερα με τους ασθενεις ανεμους την ηλιοφανεια και την αραιη συννεφια μπορει ανετα να χαρακτηριστει καλοκαιρινη. Οι μεγιστες θερμοκρασιες που σημειωθηκαν στην χωρα μας απο Davis fan-aspirated σταθμους ηταν :
Τρικαλα ΕΑΑ 34,7
Αγ.Θεοδωροι Κορινθιας ΕΑΑ 34,3
Μακρακωμη Φθιωτιδας ΕΑΑ 34,2
Λευκοχωρι Φθιωτιδας ΕΑΑ 33,6
Κωπαιδα Βοιωτιας ΕΑΑ 33,6
Καρδιτσα ΙΜΣ 33,6
Λαρισα ΕΑΑ 33,2
Ταναγρα ΕΑΑ 33,2
Καρδιτσα ΕΑΑ 32,9
Γαλαξιδι Φωκιδας ΕΑΑ 32,8
Αυλιδα Ευβοιας ΕΑΑ 32,8
Αμφικλεια Φθιωτιδας ΕΑΑ 32,7
Λαρισα ΑΤΑ ΙΜΣ 32,7
Αρφαρα Μεσσηνιας ΕΑΑ 32,5
Θεολογος Φθιωτιδας ΕΑΑ 32,4
Νεμεα Κορινθιας ΕΑΑ 32,0
Παλαιοχωρα Χανιων ΕΑΑ 32,0
Λινδος Ροδου ΕΑΑ 32,0
Αιγινα Αττικης ΕΑΑ 31,9
Χαλκιδα ΔΕΥΑΧ ΕΑΑ 31,8
Ασπροπυργος Αττικης ΙΜΣ 31,6
Βολος ΕΑΑ 31,6

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 22-23.9.2014

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ. ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΟΙ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 5 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 2 ΜΕ 3 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΟΤΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΒΟΡΙΑΣ 7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 19-21.9.2014.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 3 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΤΣΑ ΑΠΟ 17 ΕΒΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Στατιστικά Σταθμών ΕΑΑ (Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) για το καλοκαίρι (2007-2015).

   
Η Ελλάδα για πάνω από 50 χρόνια συγκέντρωσε κλιματικά στοιχεία από το δίκτυο της ΕΜΥ που ήταν και το μεγαλύτερο στη χώρα με περίπου 150 σταθμούς να λειτουργούν κάποιες περιόδους μεταξύ 1955-2010. Από το 2010 αντικαταστάθηκαν πολλοί κλασικοί κλωβοί με αυτόματους φυσικά αεριζόμενους σταθμούς που μετράνε σε περιόδους καλοκαιριού , άπνοιας και έντονης ηλιακής ακτινοβολίας έως και 1,5°C πιο πάνω από ότι οι κλασικοί κλωβοί στο ίδιο μέρος. Η αρχική αυτή υποψία έγινε βεβαιότητα μετά από προσωπική σύγκριση των 2 διαφορετικών ειδών σταθμού που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ και τελικά τον Σεπτέμβρη 2014 έφτασε στα χέρια μου η πρώτη σύγκριση που διενεργήθηκε στην Ελλάδα σε 11 μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας από την ίδια την ΕΜΥ με τις αποκλίσεις να είναι παρόμοιες ή και ακόμα πιο μεγάλες από αυτές που είχα υπολογίσει. Έτσι τα κλιματικά δεδομένα δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ομοιογενείς μιας και ο τύπος σταθμού έχει αλλάξει με διακριτές πια διαφορές στη μέτρηση της θερμοκρασίας. Σε πολλά αεροδρόμια ευτυχώς οι κλασικοί κλωβοί έχουν παραμείνει και έτσι συνεχίζεται η ομοιογενή παραγωγή κλιματικών δεδομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές ελπίζουμε να γίνει αλλαγή των φυσικά αεριζόμενων κλωβών προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας με μηχανικά αεριζόμενους κλωβούς που δίνουν θερμοκρασίες παρόμοιες με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson και θα ήταν πάρα πολύ πιο σωστοί στην απεικόνιση της πραγματικής εικόνας στην χώρα μας από θερμοκρασιακής άποψης. Η αλλη λυση ειναι αυτη που δινεται και απο την ιδια την ερευνα το καλιμπραρισμα (finetuning) δηλαδη των αυτοματων σταθμων ωστε οι αποκλισεις να μηδενιστουν.

     Ένας άλλος φορέας της χώρας μας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2006 και μετά άρχισε  να τοποθετεί αυτόματους σταθμούς με μηχανικό αερισμό , ημιεπαγγελματικους , αλλά τελικά πολύ πιο σωστούς στη μέτρηση της θερμοκρασίας. Αυτοί στις μέρες μας έχουν ξεπεράσει τους 280 σταθμούς και είναι πλέον το πιο ομοιογενές ,αφού όλοι οι σταθμοί είναι ίδιο μοντέλο, αλλά και πιο μεγάλο δίκτυο της χώρας μας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι σταθμοί είναι τοποθετημένοι στα 2 μέτρα από το έδαφος και ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες του WMO ( Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ). Το σημαντικότερο βέβαια είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας από πολλά τεστ που διενεργησαμε η οποία είναι πολύ ακριβής σε σχέση με τους κλασικούς κλωβούς που υπήρχαν και υπάρχουν σε μερικές περιοχές της χώρας και μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα συγκρίσεις. Όπως είπαμε αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους αυτόματους φυσικά αεριζόμενους της ΕΜΥ που τσιμπάνε αρκετά. Το ΕΑΑ μάλιστα είχε την ευχέρεια και κάλυψε πολλές από τις γνωστές και άγνωστες πολύ θερμές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα το καλοκαίρι. Η πρωτεύουσα των 4 εκατομμυρίων κάτοικων και των 500 km2 έκτασης καλύπτεται από 25 σταθμούς περίπου και μερικούς ακόμα ιδιωτών που είναι το ίδιο μοντέλο και ακολουθούν τους κανόνες. Έτσι έχουμε ολοκληρωμένη πια εικόνα της Αθήνας για το θερμικό δυναμικό της το καλοκαίρι.

     Τα δεδομένα αυτών των σταθμών έχουν ξεκινήσει από το 2006 σε λίγους σταθμούς και το 2016 αποθηκεύονται δεδομένα 300+ σταθμών. Στην παρούσα ανάλυση θα παρουσιάσουμε μερικούς θερμοκρασιακούς δείκτες από σταθμούς που έχουν τουλάχιστον 5 έτη δεδομένων δηλαδή τα είναι σε λειτουργία τουλάχιστον από το 2011. Υπάρχουν μερικοί που από τα πρώτα δείγματα φαίνεται να είναι πολύ θερμοί σταθμοί σε τοποθεσίες που δεν υπήρξε ποτέ πριν σταθμός αλλά θα περιμένουμε να περάσει τουλάχιστον μια 5 ετια λειτουργίας για να είμαστε σίγουροι ότι ισχύει η παραπάνω διαπίστωση. Μέτα από μια πλειάδα τουλάχιστον 100 σταθμών που έχουν σημειώσει έστω και κάποια στιγμή της περιόδου 2006-2015 υψηλές θερμοκρασίες καταλήξαμε στους 25-30 πιο θερμούς σταθμούς και πάνω σε αυτούς έγινε η ανάλυση που ακολουθεί σε πολύ σημαντικούς καλοκαιρινούς θερμοκρασιακούς δείκτες που και η ΕΜΥ παρήγαγε στα δικά της στοιχεία της περιόδου 1955-2010.
Οι θερμοκρασιακοί δείκτες που θα ακολουθήσουν είναι:
1) Μέση μέγιστη θερμοκρασία ανα καλοκαιρινό μήνα αλλά και Μέση μέγιστη θερμοκρασία ολόκληρου του καλοκαιριού. ( για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
2) Θερμές ημέρες (ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία 36,5°C  και άνω ) ανα καλοκαιρινό μήνα και Συνολικές θερμές ημέρες ολόκληρου του θερινού πενταμηνου. (για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
3) Πολύ θερμές ημέρες (ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία 40,0°C και άνω) ανα καλοκαιρινό μήνα και Συνολικά πολύ θερμές ημέρες ολόκληρου του θερινού πενταμηνου. (για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
4) Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών ανα καλοκαιρινό μήνα  και Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών όλου του θερινού τριμήνου (3 μηνών δηλαδή)
5) Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών έτους (για όλα τα έτη λειτουργίας του κάθε σταθμού με τα 5 έτη ελάχιστη περίοδο λειτουργίας του κάθε σταθμού).
6) Εμφάνιση πολύ θερμών ημερών (Tmax >39,9°C ) ανεξαρτήτως του πλήθους τους ανα έτος για όλους τους θερινους μήνες όλων των ετών λειτουργίας του ΜΣ.
7) Εμφάνιση θερμών ημερών (Τmax>36,4°C) ανεξαρτήτως του πλήθους τους ανα έτος για όλους τους θερινους μήνες όλων των ετών λειτουργίας του ΜΣ.

ΜΕΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
     Ο πρώτος δείκτης είναι και ο πιο εύκολα κατανοητός αλλά και ο πιο συχνός στην κλιματολογία.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι το άθροισμα των μεγίστων θερμοκρασιών για τις 30 ημέρες του κάθε μήνα και διαιρούμε με το 30. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τους 8 πιο θερμούς σταθμούς της χώρας από ένα σύνολο 280 μετεωρολογικών σταθμών ανα μήνα. Στην πρώτη στήλη υπάρχει το όνομα του σταθμού , ενώ στη δεύτερη η περίοδος λειτουργίας του Μ.Σ. Στη συνέχεια η μέση μέγιστη θερμοκρασία που παρήχθη από τα χρόνια που λειτουργεί.

Με την προσθηκη και του 2015 δεν ειχαμε ουσιαστικες αλλαγες. Ειναι σημαντικο ομως να τονιστει οτι οι τρεις πιο θερμοι σταθμοι ηρθαν πιο κοντα και ετσι επιβεβαιωνεται αυτο που εχουμε πει οτι αν δεν περασει μια δεκαετια δεν μπορει κανενας να βγαλει ασφαλη συμπερασματα για το ποια πολη ειναι η πιο θερμη μιας και πρεπει να περασουν πολλοι τυποι καιρου που θα δωσουν μια συνολικη εικονα των τριων τουλαχιστον πιο θερμων περιοχων της χωρας.ΘΕΡΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (Tmax>36,4°C)
     Στη συνέχεια ακολουθεί ένας ακόμα θερμοκρασιακός δείκτης που είναι χρήσιμος πολύ. Είναι οι συνολικές μέρες ανα καλοκαιρινό μήνα που η μεγίστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 36,4°C. Σε μερικούς σταθμούς σημειωνεται θερμοκρασια πανω απο 36,5 βαθμους και αλλους μηνες οποτε στο συνολικο πινακα δινουμε το συνολο για το θερινο 5μηνο (Μαιος-Ιουνιος-Ιουλιος-Αυγουστος-Σεπτεμβριος) ωστε να συμπεριλαβουμε και μηνες πλην των τριων καλοκαιρινων.

  Με την προσθηκη και των στοιχειων του 2015 δεν αλλαξε δραματικα η σειρα. Πρεπει ομως να τονιστει οτι η διαφορα των τριων πιο θερμων μειωθηκε σημαντικα και μαλιστα η δευτερη και η τριτη θεση ειναι μονο μιση ημερα διαφορα. Τα επομενα χρονια θα δωσουν πιο ακριβη εικονα των περιοχων της χωρας που σημειωνουν θερμες ημερες.                                               ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (Tmax>39,9°C)
     Σημαντικό είναι να δούμε και τις πολύ θερμές ημέρες δηλαδή τις ημέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 39,9°C . Η κατάταξη δεν αλλάζει και πολύ μιας και οι ηπειρωτικές περιοχές σημειώνουν με πιο μεγάλη ευκολία τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Σε μερικούς σταθμούς σημειωνεται θερμοκρασια πανω απο 39,9 βαθμους και αλλους μηνες οποτε στο συνολικο πινακα δινουμε το συνολο για το θερινο 5μηνο (Μαιος-Ιουνιος-Ιουλιος-Αυγουστος-Σεπτεμβριος) ωστε να συμπεριλαβουμε και μηνες πλην των τριων καλοκαιρινων.    Με την εισαγωγη των στοιχειων του 2015 φαινεται οτι Σπαρτη και Λαρισα ηρθαν πολυ κοντα και ειναι κατα τα φαινομενα οι περιοχες που σημειωνουν με ευκολια μεγιστες θερμοκρασιες ανω των 40oC. Με την ενσωματωση και αλλων ετων θα εχουμε μια πιο σωστη εικονα για το ποια πολη ειναι η πρωταθλητρια των πολυ υψηλων θερμοκρασιων. Περιοχες της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας της Θεσσαλονικης και του Ηρακλειου συμπληρωνουν τις 8 πρωτες θεσεις.ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΜΗΝΟ
     Ο επόμενος πολύ σημαντικός δείκτης είναι ο Μέσος Όρος των Απόλυτα Μεγίστων Θερμοκρασιών ανα μήνα και ανα θερινό τρίμηνο. Με απλά λόγια ελέγχουμε σε κάθε σταθμό πια ήταν η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία που έφτασε κάθε ένα καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτούργησε ο σταθμός και βγάζουμε ανα μέσο όρο για κάθε μήνα αλλά και για ολόκληρο το τρίμηνο.  Αν δηλαδή στο Χ σταθμό τον Ιούνιο 2011 η μεγαλύτερη θερμοκρασία ήταν 43,4 τον Ιούνιο 2012 39,8 και τον Ιούνιο 2013 40,4 ο μέσος όρος για τα 3 αυτά χρόνια είναι (43,4+39,8+40,4):3=123,6:3=41,2οC.
Δηλαδή κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στον Χ σταθμό η απόλυτα μέγιστη είναι 41,2°C. Κάνοντας το ίδιο για τον Χ σταθμό για τον Ιούλιο πχ 42,3°C μέσο όρο και για τον Αύγουστο πχ 41,6°C μέσο όρο μπορούμε να βγάλουμε και ένα μέσο όρο για όλο το τρίμηνο. (41,2+42,3+41,6):3=41,7°C. Αυτός ο δείκτης έχει μεγάλη χρησιμότητα γιατί δεν έχει σχέση με το αν ένας σταθμός έχει υψηλή μέση μέγιστη θερμοκρασία αλλά περισσότερο έχει σχέση με το αν αυτός ο σταθμός είναι σταθερός στο να δίνει ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Είναι από παλαιές έρευνες γνωστό ότι η Θεσσαλική πεδιάδα έχει αυτή την δυνατότητα και με τα στοιχεία από τους σταθμούς του ΕΑΑ αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως. Ανεξάρτητα αν η Σπάρτη έχει τις μεγαλύτερες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες  (μιας και είναι και πολύ νότια δέχεται πιο εύκολα τις θερμές μάζες) και τις περισσότερες θερμές και πολύ θερμές ημέρες ο σταθμός της Λάρισας είναι αυτός που ευκολότερα μπορεί να δώσει έστω και για μια μέρα την μεγαλύτερη μέγιστη στη χώρα με σταθερό και συστηματικό τρόπο. Επίσης και άλλοι σταθμοί της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με τους προηγουμένους δείκτες που σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι οι συνθήκες με κάποιο άνεμο foehn είναι σύνηθες να συμβούν έστω και για μια μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα την συστηματική εκδήλωση πολύ υψηλών θερμοκρασιών έστω και για μια μέρα. Στους παρακάτω πίνακες βλέπετε ανα μήνα και συνολικά το θερινό τρίμηνο την μικρή υπερίσχυση της Θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Με την εισαγωγη των στοιχειων και του 2015 η Λαρισα αρχιζει να εχει ελαφρο προβαδισμα και σε καθε μηνα ξεχωριστα αλλα και στο θερινο 3μηνο στην μεση τιμη των απολυτα μεγιστων θερμοκρασιων που σημειωθηκαν. Η Σπαρτη αλλα και πληθος σταθμων της Ανατολικης χωρας συμπληρωνουν τις πιο θερμες περιοχες.MEΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο επόμενος δείκτης που είναι αξιόλογος όταν περάσουν αρκετά χρόνια (τουλάχιστον 10) ώστε να έχουμε πληθώρα από διαφορετικής φύσεως καύσωνες για να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά πια περιοχή είναι η πιο extreme και συστηματική στην εκδήλωση πολύ μεγάλων θερμοκρασιών. Εδώ μελετάμε την απόλυτα μέγιστη όλου του έτους για κάθε σταθμό και για κάθε χρόνο σε αντίθεση με τον πιο πάνω δείκτη που μελετάμε τις απόλυτα μέγιστες κάθε μήνα ξεχωριστά και παράγουμε στο τέλος την μέση όλου του τρίμηνου.
Για παράδειγμα ο Χ σταθμός σημείωσε το 2010 σαν απόλυτα μέγιστη τους 43,6°C , το 2011 τους 45,2°C και το 2012 τους 37,8°C. Ο μέσος όρος των 3 αυτών ετών είναι (43,6+45,2+37,8):3=
126,6:3= 42,2°C. Αυτός ο δείκτης είναι ακόμα πιο έντονος και δύσκολος αφού μετρά την δύναμη μιας μόνο τιμής όλο το χρόνο και αν αυτή είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ένας σταθμός πολύ δυνατός στο να σημειώνει μεγάλες θερμοκρασίες. Όπως είπαμε και πιο πάνω επειδή οι περισσότεροι σταθμοί έχουν λίγα χρόνια λειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος είναι ο πιο δυνατός στην επικράτεια. Άλλοι είχαν την ευκαιρία να δεχθούν έντονη ζέστη (Σπάρτη και Τρίκαλα) ενώ άλλοι (Λάρισα) δεν δέχθηκαν ακόμα κάποιο έντονο κύμα ζέστης κατάλληλο για αν δώσει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.


Με την εισαγωγη των στοιχειων του 2015 δεν αλλαξε η καταταξη. Ειναι εμφανης η δυναμικη της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας στη συστηματικη σημειωση θερμοκρασιων πολυ υψηλων εστω και για μια μερα το χρονο. Ετσι η Λαρισα η Σπαρτη και το Λευκοχωρι δειχνουν να ειναι οι πιο ''δυνατοι'' σταθμοι με πολλους ακομα να βρισκονται σε επιπεδα πανω απο 40oC.ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ένας άλλος δείκτης όχι τόσο γνωστός είναι αυτός με τον oποιο εξετάζουμε πόσο σταθερή είναι η εμφάνιση θερμών ημερών (Tmax>36,4°C) κάθε έναν καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός. Για παράδειγμα ο Χ σταθμός το 2010 είχε θερμές ημέρες τον Ιούνιο , είχε και τον Ιούλιο αλλά δεν είχε τον Αύγουστο. Το 2011 πάλι δεν είχε τον Ιούνιο , είχε τον Ιούλιο και δεν είχε τον Αύγουστο . Το 2012 πάλι δεν είχε κανένα μήνα θερμές ημέρες. Αρα από το σύνολο των 9 καλοκαιρινών μηνών(3 από κάθε ένα έτος) θερμή-ες μέρες σημειώθηκαν μόνο τους 4 μήνες ενώ τους άλλους 5 δεν σημειώθηκε. Είχε δηλαδή 4 στους 9 ποσοστό 45% των μηνών λειτουργίας του σταθμού ημέρες με θερμές ημέρες. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σταθμοί που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης σταθερά θερμών ημερών στους μήνες του καλοκαιριού.


Αυτός ο πίνακας είναι δείκτης της ηπειρωτικοτητας ενός σταθμού , δηλαδή του πόσο εύκολα μπορεί να θερμανθεί ο αέρας κοντά στο έδαφος από την ηλιακή ακτινοβολία σε σταθερή βάση κάποιο από τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμφανές ότι η Θεσσαλική πεδιάδα και δευτερεύοντος η πεδιάδα της Βοιωτίας και της Σπάρτης δίνουν σταθερά θερμοκρασίες άνω των 36,4 βαθμών Κελσίου κάθε έναν από τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο σταθμος της Λαρισας ειναι ο μοναδικος που στους 18 καλοκαιρινους μηνες λειτουργιας εχει σημειωσει σε ολους εστω και μια μερα μεγιστη θερμοκρασια πανω απο 36,4oC. Στη συνεχεια μερικοι ακομα Μ.Σταθμοι της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας εχουν σημειωσει πανω απο το 90% των θερινων μηνων εστω και μια μερα Tmax>36,4oC.ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ένας άλλος δείκτης όχι τόσο γνωστός είναι αυτός με τον oποιο εξετάζουμε πόσο σταθερή είναι η εμφάνιση πολυ θερμών ημερών (Tmax>39,9 °C) κάθε έναν καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός. Για παράδειγμα ο Χ σταθμός το 2010 είχε πολυ θερμές ημέρες τον Ιούνιο , είχε και τον Ιούλιο αλλά δεν είχε τον Αύγουστο. Το 2011 πάλι δεν είχε τον Ιούνιο , είχε τον Ιούλιο και δεν είχε τον Αύγουστο . Το 2012 πάλι δεν είχε κανένα μήνα πολυ θερμές ημέρες. Αρα από το σύνολο των 9 καλοκαιρινών μηνών(3 από κάθε ένα έτος) πολυ θερμή-ες μέρες σημειώθηκαν μόνο τους 4 μήνες ενώ τους άλλους 5 δεν σημειώθηκε. Είχε δηλαδή 4 στους 9 ποσοστό 45% των μηνών λειτουργίας του σταθμού ημέρες με πολυ θερμές ημέρες. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σταθμοί που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης σταθερά πολυ θερμών ημερών στους μήνες του καλοκαιριού.°C


 Στον παραπανω πίνακα είναι εμφανης η δυναμικη της Λαρισας ενός σταθμού που είναι αρκετα πιο βορεια από όλους τους αλλους γνωστους για το θερμικο δυναμικο τους. Στο 56% των μηνών λειτουργίας του σημειωσει εστω και 1 ημερα 40°Cκαι άνω. Αρκετα πιο πισω η Σπαρτη με το 43% των μηνων λειτουργιας να σημειωνει άνω των 40°C εστω και μια μερα. Την 5αδα συμπληρωνει η Λιβαδεια με το 33% των μηνών να εχει σημειωθει εστω και ένα 40αρι , το Λευκοχωρι Φθιώτιδας με 28% των μηνών λειτουργίας και τα Τρίκαλα με το 26% των μηνών. Εδω οι σταθμοί της Αθήνας βρισκονται σε ενα 10-13% στους πιο θερμους και 0% στο κέντρο της πολης αφου κανενα απο τους μηνες λειτουργιας του δεν σημειωσε ουτε ένα  40αρι.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ολοι οι παραπανω δεικτες ειναι πολυ χρησιμοι γιατι απο οτι ειναι φανερο δεν ειναι τοσο ευκολη η αναδειξη καποιου σταθμου σε υψηλου θερμικου δυναμικου σταθμος μονο απο ενα δεικτη. Απο οτι φανηκε πολλα ποιοτικα χαρακτηριστικα διαφοροποιουνται αναλογα τον σταθμο με αποτελεσμα να εχουμε μια ομαδα σταθμων που μπορουμε να πουμε οτι εχουν πολυ μεγαλο θερμικο δυναμικο. Αυτοι βεβαια σε καμμια περιπτωση δεν ανηκουν στην περιοχη της Αττικης αλλα σε κλασικες περιοχες που γνωριζαμε απο παλια. Η Σπαρτη ειναι σε πρωτη αναγνωση αυτη που στους βασικους δεικτες κατεχει πρωτευον θεση. Η Λαρισα αλλα και αλλοι σταθμοι της Ανατολικης Ελλαδας εχουν μεγαλη συνεπεια στην επιτευξη υψηλων θερμοκρασιων σε καθε καιρικο μοτιβο του καλοκαιριου πραγμα που δεν ειναι τοσο εμφανες στο σταθμο της Σπαρτης. Τελος θα μπορουσαμε να ξεχωρισουμε τους 5 πιο δυνατους σταθμους γενικα σαν ολοκληρωμενη εικονα ολων των δεικτων. Αυτοι ειναι η Σπαρτη , η Λαρισα , η Γαβαλου Αιτωλοακ/νιας , τα Τρικαλα και το Λευκοχωρι Φθιωτιδας.

~~~~H αναπαραγωγη του παροντος αρθρου να γινει μονο με ευκρινη παραπομπη στο συγκεκριμενο Blog και τον συγγραφεα~~~

Ανάλυση δεδομένων- Συγγραφη : Πανάκογλου Βασίλειος - Tεχνολογος Γεωπονος , Ερασιτεχνης Μετεωρολογος.

ΠΗΓΕΣ:
1) Βαση Δεδομενων ΕΑΑ  http://penteli.meteo.gr/meteosearch/
2) Ιδιωτικος σταθμος Μενιδιου  http://menidi-davis.meteoclub.gr/ 
3) A First Comparative Analysis of Temperature Data Collected from Automatic and Conventional Weather Stations in Greece , 2012.
N. Karatarakis, A. Sarantopoulos, T. Charantonis, P. T. Nastos, K. Lianos, K. Petsa

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 17-18.9.2014.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΑΞΟΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΘΗΝΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΙ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΕΩΣ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΓΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ. ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΡΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόγνωση Ελλάδας και Θεσσαλίας 15-16.9.2014.

OΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...


ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΡΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 6 ΜΕ 7 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 5 ΜΠΟΦΟΡ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 31 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΥΗΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ. ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ 3 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΟΡΕΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΑ ΕΝΩ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΑΔΑΚΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ. ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ ΠΝΕΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 2 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ.

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτίμηση καιρου για 14-17/9/2014.

Για την Κυριακη προβλεπεται το ξημερωμα νεφωσεις στα Ανατολικα παραλια τμηματα (Λάρισας και Μαγνησιας ) με σποραδικες μπορες ή και λιγες καταιγιδες. Σταδιακα το μεσημερι η ασταθεια θα αυξηθει αρκετα και στο εσωτερικο και θα σημειωθουν λιγες μπορες-καταιγιδες στα ορεινα και ημιορεινα που πιθανον να επηρεασουν για λιγο και πεδινες περιοχες. Πιθανοτητα για τις πολεις Λαρισας 30% Τρικαλα και Καρδιτσα 20% και Βολος 30%. Απο οτι καταλαβαινετε και αν πεσει καποια μπορα θα ειναι πολυ συντομη και χωρις ιδιαιτερη σημασια μεσα στην πεδιαδα. Για Δευτερα και Τριτη αναμενεται πιο φθινοπωρινος καιρος με αρκετη συννεφια κατα διαστηματα με βροχες σε ολο το διαμερισμα. Περισσοτερα θα ειναι τα φαινομενα στα Ανατολικα των Νομων Λαρισας και Μαγνησιας και στα ορεινα ολης της περιφερειας. Στις πρωτευουσες των νομων θα σημειωθουν βροχες κατα διαστηματα και τις 2 ημερες με την Τριτη να εχει τα πιο αξιολογα φαινομενα. Η θερμοκρασια βεβαια απο τους 30-31 βαθμους θα πεσει περιπου 5 βαθμους και ετσι Τριτη και Τεταρτη θα βρεθουμε σε πραγματικα φθινοπωρινα επιπεδα των 25-26 βαθμων κελσιου μεγιστες. Την Τεταρτη πιθανον να εχουμε σημαντικα βελτιωμενο καιρο.

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτίμηση για Σημερα Κυριακη 7/9/2014...

Ενδιαφερουσα και η σημερινη ημερα με την ασταθεια να ειναι αυξημενη στα ηπειρωτικα τμηματα το μεσημερι και το απογευμα. Υγρασια και ανεμοι ειναι ευνοικοι για εκδηλωση φαινομενων στη Θεσσαλια ,την Στερεα Ελλαδα ,την Δυτικη(εντονα φαινομενα) και Κεντρικη Μακεδονια οπως και στην Ηπειρο(εντονα φαινομενα) το μεσημερι και το απογευμα χωρις να αποκλειεται ποτιστικες βροχες να συνεχιστουν προς το βραδυ για καποιες ωρες στις παραπανω περιοχες. Στη Θεσσαλια μετα τις 2 το μεσημερι και απο τα ανατολικα και βορεια θα εχουμε εκ νεου ασταθεια με βροχες και καταιγιδες με νεφη κατακορυφης αναπτυξης που σταδιακα θα επεκταθουν και στα Δυτικα τμηματα οπου πιθανον να ειναι και εντονες. Η κατακορυφη δομη της ατμοσφαιρας ειναι πιο ασταθης για περιοχες της Καρδιτσας και των Τρικαλων και λιγοτερο στη Λαρισα και το Βολο. Η πορεια των καταιγιδων θα ειναι απο τα ΒΔ προς τα ΝΑ με αποτελεσμα περιοχες της Ελασσονας του Τυρναβου και της Καλαμπακας να εχουν αυξημενες πιθανοτητες για χαλαζοπτωσεις λογω της εντονης ασταθειας στα ορεινα τμηματα. Η πεδιαδα θα επηρεαστει κατα βαση απο καταιγιδες που θα διελθουν της πεδιαδας και οχι απο αναπτυσσομενες εντος της.

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αύγουστος 2014-Διαφορές σταθμών ΕΜΥ και ΕΑΑ.Η παρούσα ανάρτηση έχει να κάνει με την σύγκριση μετεωρολογικών σταθμών πολύ κοντά μεταξύ τους έως 4km σε πρώτη φάση και ως 7km αν δεν έχουμε μεγάλες εδαφομορφολογικες αλλαγές. Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενη ανάρτηση η ΕΜΥ έχει τοποθετήσει μεγάλο αριθμό αυτόματων επαγγελματικών μετεωρολογικών σταθμών για γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων και κάλυψη μεγάλου μέρους της χώρας. Οι σταθμοί αυτοί μετά από προσωπική οπτική επαφή σε Σέρρες , Σοφάδες και Κατω Τιθορεα εγκαταστάθηκαν με φυσικά αεριζόμενο κλωβό προστασίας με αποτέλεσμα σε περιόδους άπνοιας , έντονης ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και πολύ γρήγορης απόκρισης του αισθητήρα η μέτρηση να είναι ανώτερη αυτής που δίνει στο ίδιο σημείο ένας κλασικός κλωβος Stevenson σαν αυτούς που βλέπαμε για πολλά χρόνια σε επισκέψεις μας σε αεροδρόμια της χώρας μας. Οι αρχικές υποψίες μιας και δεν είχαμε άμεση επαφή με τους σταθμούς αυτούς ήταν ότι η διαφορά είναι ανώτερη του ενός βαθμούς το καλοκαίρι και μηδενική το χειμώνα.
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών(ΕΑΑ) από την άλλη πλευρά εγκατέστησε αυτόματους ημιεπαγγελματικους σταθμούς με μηχανικό αερισμό που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή αέρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταση αυτού σε οποιαδήποτε άπνοια ή έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
Οι διαφορες που προσδιορίσαμε για ηπειρωτικές περιοχές με περιόδους άπνοιας , έντονης ηλιακής ακτινοβολίας , μειωμένης νεφοκαλυψης λόγω καλοκαιρινής περιόδους ήταν για τους 3 καλοκαιρινούς μήνες περίπου +0,7 έως +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με έναν κλασικό ξύλινο κλωβό Stevenson στο ίδιο σημείο.
Σήμερα μετά από την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Μιχάλη από την Ημαθία που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία από όλους τους σταθμούς της ΕΜΥ( κλασικούς κλωβούς αλλά και αυτόματους φυσικά αεριζόμενος) για το μήνα Ιούλιο 2014 έχουμε μια ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις διάφορες που έχουμε μνημονεύσει πολλάκις από αυτό εδώ το Blog.

Η λίστα που ακολουθεί δίνει την μέση μέγιστη θερμοκρασία σε Αυτόματους σταθμούς της ΕΜΥ και του ΕΑΑ και Ιδιωτων (ΙΜΣ) που έχουν ακριβώς ίδιο μοντέλο σταθμού σε περιοχές που οι 2 σταθμοί είναι πολύ κοντά ( 1km ως 4km) αλλά και λίγο περισσότερο εως 7km σε μερικές λίγες περιπτώσεις. Δυστηχως δεν μπορουμε αν έχουμε σύγκριση ακριβός στο ιδιο σημείο αλλά μπορουμε να έχουμε μια γενικη εικόνα για το που κυμαινονται οι διαφορές. Η σειρα των σταθμων είναι απο τους πιο κοντινους(μεγαλη αξιοπιστια της διαφορας) εως τους πιο μακρινους (μικροτερη εμπιστοσυνη).

Φιλαδελφεια-Μενιδι ΙΜΣ 34,9°C - ΕΜΥ 36,1°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,2°C
Σερρες ΕΑΑ 33,4°C - ΕΜΥ 34,7°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,3°C
Μαρκοπουλο ΕΑΑ 32,6°C - ΕΜΥ 33,5°C -0,9°C
Κατω Τιθορεα-Λευκοχωρι ΕΑΑ 34,7°C - ΕΜΥ 35,2°C -0,5°C
Ολυμπιακο Σταδιο - Μαρουσι ΕΑΑ 33,0°C - ΕΜΥ 34,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,2°C
Κολυμβητηριο Αθηνα-Νεος Κοσμος ΕΑΑ 33,9°C - ΕΜΥ 35,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,3°C
Λαμια  ΕΑΑ 34,0°C - ΕΜΥ 35,8°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,8°C
Πυργελα -Αργος ΕΑΑ 35,5°C - ΕΜΥ 37,0°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,5°C


Το συμπερασμα ειναι ξεκαθαρο με τους σταθμους του ΕΑΑ να μετρανε χαμηλοτερα κατα μεσο ορο 1,2°C απο τους κοντινους φυσικα αεριζομενους της ΕΜΥ.

Επισημανουμε οτι σε παραθαλασσιους σταθμους που ο ανεμος ειναι παρων σχεδον στο 100% των ημερων οι διαφορες ειναι πολυ μικρες εως και μηδενικες μιας και ο κλωβος αεριζεται επαρκως καθε στιγμη. Εμεις διαλεξαμε σταθμους μεσα στην Αθηνα που ειναι απο μονη της μια τσιμεντενια μαζα αλλα και ηπειρωτικους στην υπολοιπη χωρα για να δουμε τις διαφορες σε περιβαλλον οπως το περιγραψαμε πιο πανω. Ειναι εμφανης η διαφορα απο 0,5°C εως 1,8°C στη μεση μεγιστη θερμοκρασια. Δεν μπορει ολοι οι σταθμοι του ΕΑΑ να εχουν τοποθετηθει στα πιο δροσερα μερη και ολοι της ΕΜΥ στα πιο ζεστα και μαλιστα να εχουν και παρομοιες διαφορες και τις διαφορες μονο την περιοδο του καλοκαιριου και οχι το υπολοιπο ετος.

Παμε τωρα σε μερικους και παλι ηπειρωτικους σταθμούς με το ίδιο ευρος αποστασης μεταξυ των σταθμων ΕΑΑ και ΕΜΥ αλλα αυτη τη φορα οι σταθμοι της ΕΜΥ εχουν παραμεινει κλασικοι κλωβοι Stevenson ξυλινοι και είναι αυτοι που την περιοδο 1955-2010 εγιναν οι μετρησεις σε ολη τη χωρα και κρατηθηκαν τα στατιστικα στοιχεία. Δυστηχως αυτη η απολυτα σωστη διαδιακασια εχει χαλασει μιας και εχουμε 2 διαφορετικους τυπους σταθμων πια στο δικτυο της τους κλασικους κλωβους σε περιπου 35 αεροδρόμια της χωρας και τους αυτοματους φυσικα αεριζομενους σε περιπου 65 περιοχες της χωρας. Ετσι οπως φαινεται και πιο πανω η συγκριση μπορει να γινει μονο μεταξυ των σταθμων που ειναι κλασικοι κλωβοι κα στη συνεχεια μια αλλη λιστα με τους αυτόματους σταθμους. Οι διαφορές ειναι μεγαλες και αυτο δημιουργει μεγαλη συγχιση στον πολιτη που αλλά ειχε μαθει και αλλα περιεργα αποτελεσματα βγαινουν τα τελευταια χρονια.
Εχουμε λοιπον

Ταναγρα ΕΑΑ 34,0°C - ΕΜΥ 33,1°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,9°C
Βενιζελος-Σπατα ΕΑΑ 32,9°C - ΕΜΥ 32,7°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,2°C
Τριπολη ΕΑΑ 33,2°C - ΕΜΥ 32,9°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,3°C
Ιωαννινα-Καρδαμιτσια ΙΜΣ 32,0°C - ΕΜΥ 31,8°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,2
Ελευσινα-Ασπροπυργος ΙΜΣ 34,8°C - ΕΜΥ 35,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -0,4°C
Λαρισα ΕΑΑ 35,4°C - ΕΜΥ 34,6°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,8°CΤο συμπερασμα ειναι πραγματικα εντυπωσιακο με τους σταθμους του ΕΑΑ να μετρανε περισσοτερο μολις 0,3°C σε σχεση με τους κοντινους Κλασικους κλωβους της ΕΜΥ.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Οι σταθμοί του ΕΑΑ μπορουν με μεγαλη εμπιστοσυνη να δωσουν θερμοκρασιες παρομοιες με τους κλασικους κλωβους της ΕΜΥ. Αντιθετα οι φυσικα αεριζομενοι της ΕΜΥ μετρανε πανω απο 1°C περισσοτερο απο τους σταθμους του ΕΑΑ.

Ενα παραδειγμα για να γινει κατανοητη η διαφορα των τριων σταθμων ειναι :
Αν ο κλασικός κλωβος της ΕΜΥ μετραει 30,0°C σε μια τοποθεσια , ο σταθμος του ΕΑΑ θα μετρησει 30,3°C στο ιδιο μερος και ο Αυτοματος της ΕΜΥ 31,5°C!!

Η σχεση δηλάδη για τον φετινο Αυγουστο που δεν αλλάζει για όλο το θερινό τρίμηνο είναι
Κλασικός κλωβος ΕΜΥ 0,3°C< Σταθμος ΕΑΑ < 1,2°C Αυτοματος φυσικά αεριζόμενος ΕΜΥ

Παρομοια εικονα ειχαμε και σε μια προηγουμενη αναλυση των 3 διαφορετικων τυπων σταθμων με την σχεση τοτε να ειναι
Κλασικος κλωβος ΕΜΥ 0,4°C< Σταθμός ΕΑΑ < 0,7°C Αυτοματος φυσικά αεριζόμενος ΕΜΥ
αλλά να συμπεριλαμβάνει 2ετη στοιχεια όλων των μηνών του έτους και οχι μονο του θερινού 3μηνου.

Ειναι δηλαδή πιο ''δυσκολη'' η σημερινή σύγκριση μιας που γίνεται απευθείας σε εναν καλοκαιρινό μηνα με τις μέγιστες δηλαδή αποκλίσεις και οχι ετήσιο που οπως είπαμε το χειμερινό 9μηνο οι αποκλίσεις είναι μικρες και μηδενικες και μονο το θερινό τρίμηνο δινει τις μεγάλες αποκλισεις.
Τέλος αυτη είναι η μέση απόκλιση για τις 30 ήμερες. Η ημερήσια διάφορα εφτασε και τους 2,5°C κάποιες λιγες μέρες σε μερικους σταθμούς ενώ σε λίγες παλι περιπτώσεις ηταν πολυ μικρη 0,2°C. Η μέση τελικά κυμάνθηκε στον 1,5°C μεταξύ των κλασικών κλωβών ΕΜΥ και των αυτοματων φυσικα αεριζόμενων ΕΜΥ.

Τέλος πρέπει να τονιστεί και η έστω και μικρή απόσταση των σταθμων παίζει κάποιο ρόλο αλλά σε καμία περίπτωση η σύγκριση μας δεν γίνεται για ακριβείς αποκλίσεις αλλά για τη γενικότερη εικόνα η οποία είναι ξεκάθαρη και εύκολα κατανοητη από τον κόσμο.
Σημαντικό!!!: Η εικόνα του Αυγουστου 2014 είναι ακριβώς ίδια με την εικόνα του Ιουλιου μέχρι δεκάτου. Το διευκρινίζω γιατί πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να νομίζουν οτι είναι αντιγραφή του Ιουλιου το παρων άρθρο.

Επίσης και η εικόνα Τατοΐου και Φιλαδέλφειας είναι παρόμοια!!!
ΥΓ. Με την παραγωγή των στοιχειών από τον φιλο Μιχάλη μου έκανε μεγαλη εντύπωση ένα σημείο. Ευτυχώς ή δυστυχώς η Αθηνα λόγω μεγέθους εχει αρκετούς σταθμούς μεσα στην πόλη αλλά και περιφερειακά της. Ετσι έκανα έναν έλεγχο στο σταθμο του Τατοΐου που είναι αεροδρόμιο και η μέγιστη θερμοκρασία παράγεται από κλωβό - θερμογραφο και επικουρικά από τον αυτόματο. Για τον Αυγουστο η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 32,9°C. Η κλιματική τιμή 1955-1997 είναι 31,8°C. Ήταν δηλαδή φέτος 1,1 °C πιο θερμος ο μήνας.
Ο σταθμος της Φιλαδέλφειας είναι αυτόματος σταθμος με φυσικό αερισμό και σημείωσε 36,1 °C μέση μέγιστη. Η κλιματική τιμή 1955-1997 είναι 33,2 °C αλλά εκείνη την εποχή υπήρχε κλασικός κλωβός στο ίδιο μερος και οχι ο νέος αυτόματος.Ήταν δηλαδή ο φετινός 2,9 °C πιο θερμός από τα κλιματικά.
Η απόσταση των 2 σταθμων είναι 7,5km μολις. Τα συμπεράσματα δικά σας. Σε τέτοια απόσταση οι κάτοικοι του Τατοΐου έζησαν έναν ελαφρώς θερμο μήνα και οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας έναν εξαιρετικα θερμότερο των κλιματικών. Ο σταθμος του Τατοΐου ήταν και είναι κλωβός κλασικός ενώ στη Φιλαδελφεια έγινε αλλαγή το 2010 σε αυτόματο φυσικά αεριζόμενο. Νομίζω όλα τα παραπάνω που γράψαμε βρίσκουν ακριβή μετάφραση στην σύγκριση των 2 αυτών σταθμων!!!. Ειναι σαν να είναι οι 2 σταθμοί σε διαφορετικό νομό και οχι σε απόσταση 7,5km μολις.