ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σχετικά με το E.Μ.K Λαρισας.


To Ερασιτεχνικό Μετεωρολογικο Κέντρο Λάρισας βρίσκεται στη συνοικια Αγ.Σαραντα στα Βορειοανατολικα της πόλης. Από ένας απλός μετεωρολογικος σταθμός (ο πιο παλιός της πόλης) σιγα σιγά με το μεράκι και την αγάπη για τον καιρό εξελίχθηκε σε ενα μικρο μετεωρολογικο κέντρο που μπορει να δώσει πληροφορίες για ολες σχεδόν τις καιρικές παραμέτρους , για τον παρών αλλα και για τον μελλοντικό καιρό. Πιο κάτω υπάρχει αναλυτικη περιγραφή του εξοπλισμού αλλα και τον παροχών που μπορεί να δώσει στον πολίτη. Αγρότες, επαγγελματιες, μεσα μαζικής ενημέρωσης , απλοί πολίτες αγκαλιάζουν την προσπάθεια παρα πολλών χρόνων.
Ας προχωρησουμε στην αναλυτικη περιγραφη του εξοπλισμου και στο τελος των παροχων που μπορει να εχει ο πολιτης.
Ο μετεωρολογικος σταθμος βρισκεται στην Ανατολικη πλευρα της πολης της Λαρισας στη συνοικια Αγ.Σαραντα και πολυ κοντα στο Αρχηγειο Αεροποριας (ΑΤΑ). Η αποσταση απο το κεντρο της πολης ειναι 1,2km ενω απο τον επισημο μετ. σταθμο της ΕΜΥ στο αεροδρομιο 2,3km ενω απο τον σταθμου του ΕΑΑ (Εθνικου Αστεροσκοπειου) 3,1km.


Ο Επίσημος σταθμός αποτελείται από έναν αυτόματο ασύρματο Davis Vantage Pro2 Plus (6163EU model). Τα δεδομένα συλλέγονται κάθε 2,5 δευτερόλεπτα και σελίδα ενημερώνεται κάθε 5-10 λεπτά. Η σελίδα και τα δεδομένα της συλλέγονται από το Λογισμικό Weatherlink. Ο σταθμός αποτελείται από ανεμόμετρο, βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας και ηλιακό αισθητήρα (solar sensor) τοποθετημένους σε βέλτιστες θέσεις για την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια. Η εξωτερική μονάδα (ISS), τροφοδοτείται απευθείας από ένα ηλιακό πάνελ κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας από ενέργεια αποθηκευμένη σε έναν "υπέρ-πυκνωτή" ο οποίος επίσης φορτίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από το ίδιο ηλιακό πάνελ!

Ο 2ος σταθμός ειναι και αυτος της φιρμας Davis αλλα με παθητικό/φυσικά αεριζόμενο κλωβο (Davis Vue 6250 model). Τα δεδομένα συλλέγονται κάθε 2,5 δευτερόλεπτα και σελίδα ενημερώνεται κάθε 5-10 λεπτά. Η σελίδα και τα δεδομένα της συλλέγονται από το Λογισμικό Weatherlink. Ο σταθμός αποτελείται από ανεμόμετρο, βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας τοποθετημένους σε βέλτιστες θέσεις για την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια.

Ο 3ος σταθμός βρίσκεται μέσα σε Κλασικο Κλωβο Stevenson και ο ασύρματος αισθητήρας (Oregon Scientific JTR 168 model) μεταφέρει τα δεδομένα μεγίστης-ελάχιστης και τρέχουσας θερμοκρασίας σε κονσολα που βρίσκεται στην οικεια. Αυτός ο σταθμός είναι βοηθητικός για να ελέγχεται ο επίσημος σταθμος για τυχον λάθη στις ενδείξεις.




ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ METEOLARISSA ΑΤΑ.

Μετ. Σταθμοί: 1) Αυτοματος Davis Vantage Pro2 Plus Wireless με ενεργό ασπίδα (κλωβος με 24ωρο μηχανικό αερισμό) προστασίας από θερμική ακτινοβολία. (24hr FARS).

2) Αυτοματος Davis Vue με φυσικα αεριζομενο κλωβο προστασιας απο την ακτινοβολια.

3) Κλασικος Κλωβος Stevenson με μηχανικο αερισμο. Ασυρματος αισθητηρας Θερμοκρασιας και κονσολα ενδειξεων εντος της οικειας.

Ηλιακος Αισθητήρας: Ηλιακής ενέργειας-ηλιοφάνειας (Solar sensor).

Καταγραφέας: Με USB επαφή (Weatherlink USB).

Εγκατάσταση: Ο σταθμός είναι εγκατεστημένος 2,2 μέτρα πάνω από την ταράτσα μονοκατοικιας. Η κονσόλα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο στον 1ο όροφο του ιδίου κτιρίου. Επικοινωνεί με τον server μέσω USB επαφης.

Ανιχνευτης Ηλεκτρικων εκκενωσεων : Boltek LD-250 με εμβελεια 1200km.

Εξυπηρετητής: Αποκλειστικό PC 24ωρης λειτουργίας, που αποτελείται Intel Pentium Dual Core CPU , 2GB RAM, 80 GB HD, Windows XP/SP3 με δυνατότητα τηλε-διαχείρισης.

Λογισμικό: Παρουσιασης Δεδομενων: Weatherlink 6.03, Cumulus 1.9.4 , WxSolution 1.8.4.2 .

Προγνωσης : WX-SIM/ WXSIMATE/ WX-SIM-Lite Τοπικο μοντέλο πρόγνωσης καιρού.

Παρουσιασης Ηλεκτρικων Εκκενωσεων: Nexstorm 1.9.1

Συνδεσιμότητα: Ευρυζωνική aDSL σύνδεση 24/1 Mbps (WIND).

USB κάμερα: Logitech Quickcam P9000 & Software : Tincam 1.08


Κονσόλα σταθμού & 2ο laptop δεδομενων 



Ξυλινος Κλωβος Stevenson(αριστερα) & Επαγγελματικος επισημος σταθμος Davis(δεξια)


Μετεωρολογικοι σταθμοι(στο βαθος) & Κεραια ανιχνευτη Ηλεκτρ.Εκκενωσεων(αριστερα)


Aνιχνευτης Αστραπων(πανω) & Laptop



Αποτύπωση ηλεκτρικων εκκενώσεων στη χώρα και περιοχές καταιγίδων


ΠΑΡΟΧΕΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Meteolarissa PWS.


1) Γενικη προγνωση καιρου Ελλαδας για 2-3 ημέρες.

2) Λεπτομερειακη προγνωση καιρου Θεσσαλιας για 2-3 ημερες.

3) Εκτακτα δελτια προγνωσης επικινδυνων καιρικων φαινομενων για ολη τη χωρα.

4) Εκτακτα δελτια προγνωσης επικινδυνων καιρικων φαινομενων Θεσσαλιας.

5) Εκτακτες εκτιμησεις καιρου για πολυ μικρο χρονικο διαστημα (ΝΟWCAST) για τα επομενα λιγα λεπτα εως και δυο ωρες μετα για τη Θεσσαλια την Μακεδονια και την Ηπειρο με την χρηση προηγμενων προγνωστικων εργαλειων (radar βροχης-χιονιου-καταιγιδων , Live ηλεκτρικων εκκενωσεων στη χωρα , Live δορυφορικων εικονων).

6) Παρουσιαση κλιματολογικων και στατιστικων στοιχειων διαφορων μετεωρολογικων σταθμων της χωρας. Παροχη δεδομενων απο τον ιδιωτικο μετεωρολογικο σταθμο μας.

7) Οn-line προσωπικος επαγγελματικος μετεωρολογικος σταθμος Davis pro2 (24hrs fan-aspirated) για ενημερωση live του καιρου της Λαρισας link

8) On-line camera για την παρακολουθηση του ουρανιου θολου(νεφωση, βροχη, ηλιοφανεια, χιονι κ.α) της περιοχης Λαρισας link

9) Οn-line ανιχνευτης ηλεκτρικων εκκενωσεων για τη χωρα αλλα και για την ευρυτερη περιοχη εως 1200km ακτινα link

Για θεματα περιουσιας ή ζωης εμπιστευθειτε την Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια με τα τακτικα και εκτακτα δελτια καιρου. Η παρουσα καιρικη σελιδα ειναι ερασιτεχνικη και δεν αντικαθιστα τον επισημο φορεα.

Σχόλια