ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Kλιματικά χειμώνα 2018 σε επιλεγμένους σταθμούς

Τελείωσε και ο χειμώνας 2017-2018 και τώρα μπορούμε να κάνουμε το ''ταμείο''. Βιαστικές απόψεις και αλαλαγμοί άσχετων δεν έχουν καμια θεση στην ερασιτεχνική κοινότητα. Όπως γνωρίζετε μόνο εδώ ψυχραιμα και με τις γνώσεις που υπάρχουν αναλύουμε τα δεδομένα και εξάγουμε τα αντικειμενικα συμπεράσματα.
Οι σταθμοί της ΕΜΥ είναι οι μοναδικοί που υπάρχει αρχείο πάνω από 60 έτη και έτσι οι συγκρίσεις έχουν αξιόπιστο υπόβαθρο. Παρόλο την μετατροπή πολλών σε αυτόματους μη αεριζόμενους με αποτέλεσμα να μετράνε πιο υψηλές θερμοκρασίες υπάρχουν και μερικοί (κυρίως σε αεροδρόμια) που παραμένουν κλασικοί κλωβοί και οι θερμοκρασίες τους είναι απόλυτα αξιόπιστες.
Αυτοί δίνουν τα δεδομένα τους γρήγορα μετά την πάροδο του μήνα και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μήνες για να έχουμε μια εικόνα για το χειμώνα που πέρασε.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Ο χειμώνας χωρίς αμφιβολία ήταν θερμός σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Μικρα (Θεσσαλονίκη) και τη Σάμο με πάνω από 1,5οC. Αντίθετα όσο δυτικότερα και νότια προχωράμε οι αποκλίσεις ήταν μικρότερες και πλησίασαν το μηδέν σε περιοχές όπως η Καλαμάτα και η Σούδα (Χανιά Κρήτης).
Για το σταθμό της Λάρισας ο φετινός χειμώνας ήταν ο 10ος πιο θερμός της περιόδου 1955-2017.

ΥΕΤΟΣ
Ο χειμώνας είχε σημαντικές εμμονές σε μοτίβα καιρού που ευνοούσαν το μέσο της χώρας μας. Βόρειες και νότιες περιοχές βρέθηκαν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα βροχών αλλά μόνο στην Κρήτη τα ποσοστά ήταν πραγματικά πάρα πολύ χαμηλά κοντά στο 55-60% της κανονικής βροχής. Αντίθετα περιοχές που βρέθηκαν στο διάβα των βαρομετρικών χαμηλών δέχθηκαν υετο παραπάνω από τον κανονικό με την Λάρισα να βρίσκεται στο 171% της κανονικής της βροχή.
Οι πραγματικές τελικά τιμες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν δικαιολογούν την δυσαρέσκεια οτι δεν έβρεξε, απλά βρέθηκαν σε λιγο χαμηλότερα ποσοστα (~85%) από την κανονική τιμή του κάθε σταθμού.
Για το σταθμό της Λάρισας ο φετινός χειμώνας ήταν ο 7ος βροχερότερος της περιόδου 1955-2017.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:
Πανάκογλου Βασίλειος (ΤΕ Γεωπόνος-Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος -Προγνώστης)
fb: Vassilis Panakoglou
σελιδα fb:  https://www.facebook.com/Meteolarissa/

Σχόλια