ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

19/3/2018 Καταιγίδα στη Λαρίσα αλλά γιατί?

Ο χειμωνας με τα πολλα νερα εδωσε την σκυταλη σε μια ανοιξη των εκπληξεων. Τα παγκοσμια προγνωστικα μοντελα ''μπερδευτηκαν'' απο την αφρικανικη σκονη χθες αλλα σημερα Δευτερα 19/3 ειδαν καλυτερα την κατασταση.
Επαρκεια υγρασιας σε ολη την κατακορυφη ατμοσφαιρικη στηλη και ασταθεια εδωσαν βροχες στη Θεσσαλια τις μεσημεριανες και απογευτινες ωρες. Ολα καλα και προβλεπομενα εως εδω αλλα υπηρξαν και καποιες ηλεκτρικες εκκενωσεις που με εκαναν να αναρωτηθω τι εγινε. Τελικα η απαντηση δοθηκε απο το αμερικανικο προγνωστικο μοντελο (GFS) που λογω υποχρεωσεων δεν μπορεσα να το αναλυσω σωστα και σε βαθος. Ηταν αυτο που ''φωναζε'' λιγες ωρες πριν τα φαινομενα οτι κατι εντονοτερο απο τα προβλεπομενα θα συμβει. 
Παρακατω βλεπετε εναν σημαντικο δεικτη ασταθειας στο 06UTC της 18ης Μαρτη και στο 6UTC τρεξιμο της 19ης Μαρτη για την περιοχη της Θεσσαλιας. Στα χθεσινα δεδομενα η ασταθεια ηταν πολυ μικρη και δεν ξεπερνουσε τα 200-250 J/Kg. Εντοπιζοταν δε στα ορεινα τμηματα της περιφερειας μας. Η υγρασια βεβαια ηταν υψηλη σε ολη την κατακορυφη στηλη της τροποσφαιρας. Η προγνωση ηταν τοπικες βροχες εντονοτερες στα ορεινα τμηματα.
Στην ανανεωμενη εκτιμηση της 19ης Μαρτη το πρωι στις 6UTC η ασταθεια ειναι εντονοτερη και μαλιστα αγγιζει τα 600J/Kg. Η υγρασια δεν ειχε διαφοροποιησεις και ηταν υψηλη σε ολη την κατακορυφη στηλη της τροποσφαιρας. Η ανανεωμενη προγνωση θα ηταν τοπικες βροχες και καταιγιδες στη Θεσσαλια αλλα και στις Σποραδες.
06UTC GFS MODEL 18/3/2018

06UTC GFS MODEL 19/3/2018
Το ευρωπαικο παγκοσμιο προγνωστικο μοντελο (ΕCMWF) αν και καλυτερο στα στατιστικα αξιοπιστιας δεν μπορεσε να δει την ασταθεια στην περιοχη μας σε κανενα απο τα τελευταια τρεξιματα του με αποτελεσμα να μας ''προδοσει'' και να μην μας βαλει να ψιλιαστουμε την πιθανη υπαρξη ηλεκτρικων αρα και του υετου απο κατακορυφα νεφη (Convective precipitation).

Ο υετος οπως αναμενοταν με την υπαρξη καταιγιδοφορων νεφων ηταν λιγο περισσοτερος απο την εκτιμηση μας. Ενδεικτικα σε μερικους σταθμους ιδιωτων αλλα και  του ΕΑΑ(meteo.gr) σημειωθηκαν σημερα 19/3 τα παρακατω χιλιοστα βροχης.

Λαρισα 7,0mm
Συκουριο Λαρισας 6,8mm
Aγια Λαρισας 6,8mm
Χαρα Λαρισας 9,0mm
Χαλκη Λαρισας 6,2mm
Βελικα Λαρισας 7,6mm
Tρικαλα 2,6mm
Καλαμπακα Τρικαλων 8,4mm
Βολος 12,2mm
Αργαλαστη Μαγνησιας 2,0mm
Πορταρια Μαγνησιας 15,8μμ
Ζαγορα Μαγνησιας 25,0mm
Σκιαθος 9,8mm
Σκοπελος 9,2mm
Αλονησσος 7,4mm


ANAΛΥΣΗ ΣΥΝΤΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ : Πανάκογλου Βασίλειος- Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης
fb: Vassilis Panakoglou
σελιδα fb: Kάνετε like

Σχόλια