ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Aποτίμηση κακοκαιρίας 12-14/1/2018

Βρισκομαστε προς το τελος της κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα το 3ημερο 12 με 14 Ιανουαρίου. Τα προγνωστικα μοντελα επιασαν πολυ καλα την πορεια του βαρομετρικου χαμηλου και επιβεβαιωθηκαν και τα υψηλα ποσα υετου που θα επεφταν στην Θεσσαλια αλλα και στην βορεια Στερεα Ελλαδα.
Ο συνδιασμος των ψυχρων μαζων που κατηφορησαν με τις ζεστες και υγρες που μετεφερε το βαρομετρικο χαμηλο εδωσαν και χιονια κατα τοπους πυκνα σε ορεινες και ημιορεινες περιοχες. Στον παρακατω χαρτη φαινεται η βαρ.χαμηλο (1007hPa) στην Πελοπ/σο και η κινηση του προς τα ανατολικα. Ο Σιβηρικος αντικυκλωνας (1047hPa) δεν εχει φετος γεματες τις αποθηκες ψυχους και βλεπετε στην δευτερη φωτογραφια οτι δεν μπορει να δωσει καποιο αξιολογο ψυχος.
Χαρτης Βαρομετρικων Συστηματων για 13-1-2018 meteociel.fr


Με τα βιας κατάφερε να κατεβάσει -4οC σε αυτη τη στάθμη που ειναι κρίσιμη στάθμη για την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα. Ετσι ξεκινε η κακοκαιριά με πάρα πολλές βροχές ακόμα και στα ορεινα τμηματα. Σταδιακά ομως τα χιονια έκαναν την εμφανιση τους πυκνα στα ορεινα και στη συνεχεια το Σάββατο το βραδυ και σε ημιορεινα τμήματα. Οπως είχαμε πει προβλήματα δεν θα δημιουργηθουν στα ημιορεινά τμηματα μιας και οι χιονοπτώσεις ηταν με θετική θερμοκρασια και το χιονι που επεσε δεν κρατησε για πολυ. Αντίθετα απο ένα υψόμετρο 700-800m και πανω ειχαμε σημαντική χιονοστρωση και οσο ανεβαιναμε υψόμετρο το χιονι ξεπέρασε και τα 70-80 εκατοστά.
Xαρτης Θερμοκρασιας στα 850hPa(1500m) για 13-1-2018 meteociel.fr

Στον παρακάτω χάρτη μπορούμε να δούμε το ύψος του υετου σε χιλιοστά που επεσε σε επιλεγμενους μετεωρολογικους σταθμούς της Θεσσαλίας. Σε επόμενη κακοκαιριά ο χάρτης θα αλλάξει ώστε να συμπεριλαμβανει και τις Σποράδες μεσα.
Μπορούμε να δούμε οτι σε μια περιοχή απο την Ελασσόνα έως και κοντά στο Βολο ο Βορειοανατολικος άνεμος απο το Αιγαιο που εφτασε και τα 56km/hr εδρασε σαν νεφοδιαλυτης και ετσι οι βροχες δεν ξεπερασαν τα 20 με 30mm που βεβαια σαν τιμη ειναι πολυ μεγαλη. Στην δυτικη και νότια Θεσσαλία σημειώθηκαν σαφως εντονότερες βροχες πανω απο 60χιλιοστα και στα νοτιοτερα 80-90χλς. Ο ορεινός όγκος της Πινδου αναγκαζει τον ανατολικο βορειοανατολικο ανεμο να ανελθει και δημιουργειτε υετος σταθερος και για πολλες ωρες. Τελος οπως ειχαμε τονισει και στις προγνωσεις στο Blog αλλα και στο ραδιόφωνο του forecastweather,gr οι περιοχες που βλεπουν Αιγαιο θα δεχθουν τις περισσοτερες βροχες καθως και οι Σποραδες. Οι σταθμοι στον Κισσαβο και το Πηλιο και οι Σποραδες που ειναι ευπαθεις στον ανατολικο βορειοανατολικο ανεμο σημειωσαν πανω απο 100 χιλιοστα βροχης ενω τοπικα στη Μαγνησια ειχαμε και 200-300χιλιοστα. Σε περιοχες της Μαγνησιας και των Σποράδων επειδή συνεχιζεται η βροχη και τα χιονια πιθανον τα τελικα χιλιοστα να ειναι λιγο περισσοτερα εως το περας της κακοκαιριας.
Οπως ηταν αναμενομενο οι ανεμοι που εφτασαν τα 7-8 μποφορ αλλα και τα ρεματα που φουσκωσαν δημιουργησαν προβληματα με κατολισθησεις και τοπικες πλημμυρες σε αυτα τα τμηματα.


Επιμελεια : Πανακογλου Βασιλειος - ΤΕ Γεωπονος - Ερασιτεχνης Μετεωρολογος
Πνευματικα δικαιωματα  : e-meteolarissa.blogspot.gr

Σχόλια