ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Aποτίμηση βροχοεπεισοδίου 14-18/11/2017

Κατάβαση αυλωνα (trough) απο την Κεντρική Ευρώπη στην Κεντρική Μεσόγειο είναι η αιτία δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού στην ίδια περιοχή. Στη συνέχεια έγινε αποκοπή αυτού με αποτέλεσμα και το βαρομετρικό χαμηλό επιφανείας (Χ) να παραμείνει σχεδόν στάσιμο στα δυτικά της χώρας μας. Οι άνεμοι στη χώρας μας νοτιάδες και με τα ποσά αστάθειας που μεταφέρονται από τα νότια και την υγρασία που προσφέρει η Μεσόγειος είχαμε ενα κοκτέιλ που έφερε βροχές και καταιγίδες με ανθρώπινες απώλειες.
Στον δεύτερο χάρτη σας παρουσιάζω τον χάρτη επιφάνειας της 26ης Οκτωβρίου 2009 όταν παρόμοιο σύστημα αλλά με ακόμα πιο ''δυνατά'' χαρακτηριστικα έδωσε βροχές και καταιγίδες στη Λάρισα για ενα 9 ωρο περίπου και δημιούργησε πολλά προβλήματα τότε στη δική μας περιοχη. Για την ιστορία να πούμε ότι εκείνο το πρωινό σημειώθηκαν 110 χιλιοστά βροχής σύμφωνα με τον επαγγελματικο μετεωρολογικο σταθμό μας ενώ έγινε ζωντανή παρέμβαση στην ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στην πρωινή εκπομπή για να εξηγηθεί η τόση εμμονή του συστήματος.
Τέτοια βαρομετρικά χαμηλά που η κινηση τους ειναι αργη ή και σταθερή για μέρες ειναι και αυτα που δίνουν τα μεγαλύτερα ποσά υετου στη χώρα μας και παρουσιαζονται κυρίως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Θέλουν μεγάλη προσοχή και προετοιμασία κατάλληλη απο την πολιτεία γιατί η διάρκεια τους αλλά και το προφίλ της ατμόσφαιρας ειναι ''μπαρουτι΄΄ τις περισσότερες φορές.

Χαρτης Βαρομετρικων Συστηματων 15-11/2017.meteociel.fr 

Χαρτης Βαρομετρικων Συστηματων 26-10-2009. meteociel.fr
Mπορούμε να δώσουμε τα χιλιοστά της βροχής που έπεσαν αυτο το 5νθημερο στη Θεσσαλία μέσω ενός χάρτη που δημιουργήσαμε. Συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία απο Μ.Σ του Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) αλλά και ιδιωτών που έχουν κριθεί κατάλληλοι και σωστοί.
Οι περιοχές που κυκλώθηκαν είναι αυτές που σημείωσαν πάνω από 50 χιλιοστά και στις οποίες δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα. Οπως είχαμε ενημερώσει μέσω του συνεργαζόμενου ραδιοφώνου  forecastweather.gr αλλά και του live στη σελιδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/Meteolarissa/) οι περιοχές στα παράλια των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας που βλέπουν προς την ανατολή θα δεχόταν σημαντικές βροχές και καταιγίδες. Επίσης η περιοχή της Λάρισας και Τυρνάβου δέχεται πολλά νερά με την συγκεκριμένη καιρική διάταξη. Σε περιοχές της Καλαμπάκας και της Αγιάς μάλιστα είχαμε και μικρο πλημμυρικά φαινόμενα αλλά οι άρχοντες των περιοχών θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί και από εμάς αλλά και από την ΕΜΥ.




Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια βίντεο απο την ηλεκτρική δραστηριότητα που ''έπιασε'' ο ανιχνευτής ηλεκτρικών εκκενώσεων του Ερασ. Μετεωρ. Κέντρου Λάρισας (Meteolarissa).
Στις 14/11 και στις 15/11 οι περισσότερες καταιγίδες επηρέασαν την Δυτική χώρα ενώ στις 16/11 και 17/11 επηρεάστηκε έντονα η Ανατολική Ηπειρωτική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας. Οι κύκλοι δείχνουν τις ενεργές καταιγίδες, οι τελείες την κάθε μια ηλεκτρική εκκένωση (με την περιορισμένη ακρίβεια που μπορεί να εχει ένας ανιχνευτής από μόνος του). Τελος υπάρχει και το γραφικό(16-17/11)  που δείχνει την πυκνότητα των ηλεκτρ. εκκενώσεων σε μια περιοχή και έτσι φαίνονται καλύτερα οι περιοχές των εντόνων καταιγίδων.

14-11-2017 Boltek- ΕΜΚ Λαρισας



15-11-2017 Boltek- ΕΜΚ Λαρισας



16-11-2017 Boltek- ΕΜΚ Λαρισας


17-11-2017 Boltek- ΕΜΚ Λαρισας




Συγγραφή-Πνευματικά δικαιώματα : Πανάκογλου Βασίλειος(ΤΕ Γεωπόνος, Eρασιτέχνης Μετεωρολόγος, ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κέντρου Λαρισας Meteolarissa)
Yπο την νομική κάλυψη των συνεργαζόμενων Blogs και καιρικών sites!!

Σχόλια