ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Aνάλυση του 45,5οC της Λαρισας την 1/7/2017

Η 1η Ιουλιου 2017 εδωσε στην πολη της Λαρισας μια μεγαλη θερμοκρασια που δεν εχουμε συνηθισει να βλεπουμε συχνα. Για την ακριβεια ειναι η μεγαλυτερη θερμοκρασια που μετρησε μετεωρολογικος σταθμος σε οποιοδηποτε μερος της πολης. Πρεπει βεβαια να ξεκαθαρισουμε κατι πριν προχωρησουμε στην αναλυση. Εως το 2006 στην πολη και ευρυτερη περιοχη υπηρχε μονο ο σταθμος της ΕΜΥ που βρισκεται στο αεροδρομιο 4km αποσταση απο την κεντρικη πλατεια της Λαρισας ,εκτος πολης σε ανοιχτο μερος. Ακολουθει ολους τους κανονες του wmo(παγκοσμιου μετεωρολικου οργανισμου) και ο κλωβος βρισκεται στα 2m απο το εδαφος.

Απο το 2006 εως σημερα διαθετω και εγω μετεωρολογικο σταθμο μοντελο :Davis 24hrs Fan-aspirated που χαρακτηριζεται σαν ημιεπαγγελματικο μοντελο καθαρα λογω αναταγωνισμου και χαμηλης τιμης. Το οτι διαθετει μηχανικο αερισμο(24hrs fan-aspiration) στον κλωβο θερμοκρασιας-υγρασιας τον καθιστουν απολυτα ακριβη. Στην πραγματικοτητα η ακριβεια στην θερμοκρασια/υγρασια ειναι πολυ καλυτερη και απο ακριβα φυσικα αεριζομενα μοντελα κολοσσων στους μετεωρολογικους σταθμους. Μονο αν παμε σε μηχανικα αεριζομενους σταθμους ακριβως φιρμων μπορουμε να εχουμε την ιδια ή και καλυτερη ακριβεια. Ο σταθμος μου βρισκεται μεσα στην πολη 2,9km περιπου αποσταση απο το σταθμο της ΕΜΥ σε ακρη ταρατσας στα 2m υψος.

Απο το 2010 το Αστεροσκοπειο Αθηνων τοποθετησε Μ.σταθμο ιδιου μοντελου (Davis 24hrs Fan-aspirated) σε σχολειο στην περιοχη της Νεαπολης Λαρισας σε αυλειο χωρο στα 2m απο το εδαφος και με σχετικο ανοιγμα γυρω του ενω η ευρυτερη περιοχη οπως φαινεται και στο χαρτη ειναι ανοιχτη λογω της 1ης Στρατιας αλλα και αλλων αδομητων χωρων γυρω απο το σχολειο και κυριως στα βορεια , ανατολικα ναι νοτιοανατολικα τμηματα του. Σαν αστικος σταθμος δεν θα μπορουσε ευκολα να βρεθει μεγαλος ανοιχτος χωρος με πρασινο αλλα υπαρχουν ετσι και αλλιως οδηγιες για αστικους σταθμους που μπορουν να μπουν ακομα και σε ταρατσα κτηριου και να καλυπτουν ενα minimum απαιτησεων του wmo. O σταθμος ειναι στα Δυτικα Νοτιοδυτικα της πολης 6,3km περιπου απο το σταθμο της ΕΜΥ.

Θεση Μ.Σταθμων μελετης στην πολη της Λαρισας.

Παρακατω θα δωσουμε τις θερμοκρασιες των τριων σταθμων ανα ημερα και θα δουμε την καθημερινη ανοδο/πτωση του καθενος αλλα και σε συνδιασμο. Ειναι ενας πολυ καλος τροπος για να αντιληφθουμε πιθανα σοβαρα σφαλματα οταν υπαρχουν. Ο σταθμος της ΕΜΥ ειναι ανατολικα της πολης , στη συνεχεια ειναι ο δικος μου και τελος στα δυτικα ο σταθμος του ΕΑΑ.

Παρατηρουμε την σχεδον τελεια ομοιομορφια στις πτωσεις και ανοδους καθε ημερας αναμεσα στους 3 σταθμους που βρισκοντα σε μια νοητη ευθεια οπως ειδαμε και πιο πανω.
Αναλυτικα την 26/6 ο σταθμος της ΕΜΥ επεσε 1,2 βαθμους σε σχεση με την 25η, ο δικος μου σταθμος αισθανθηκε μικροτερη αυτη την αλλαγη με μισο βαθμο κατω ενω ο σταθμος του ΕΑΑ στα δυτικα ειχε μηδενικη ανοδο. Το πιο πιθανον ειναι το Ανατολικο ρευμα που δεν εφτασε ποτε στα δυτικα να δημιουργησε την σταδιακη μειωση της αποκλισης.
Την 27η παλι ειχαμε μια αναμεικτη κατασταση και ειναι ουσιαστικα η μοναδικη ημερα που δε υπαρχει ομαλη μεταβολη αναμεσα στους τρεις σταθμους. Δεν δινουμε μεγαλη σημασια αφου η επομενη ημερα δινει την απαντηση.
Την 28η φαινεται καθαρα οτι την 27η ειχε ξεκινησει θερμη μεταφορα απο δυσμας που ολοκληρωθηκε την 28η. Αντιθετα ο δικος μου σταθμος αλλα και την ΕΜΥ δεχθηκαν την 28η την θερμη μεταφορα με αποτελεσμα μεγαλυτερες αποκλισεις ανοδου σε σχεση με του ΕΑΑ. Παλι εχουμε ομαλη μεταβαση απο 1,7 σε 2,4 και 3,2 οC.
Την 29η ειχαμε μπασιμο δυτικου νοτιοδυτικοι ρευματος που επηρεασε το ιδιο ολους τους σταθμους. Ειναι πραγματικα εντυπωσιακη η ακριβως ιδια αποκλιση 2,2 με 2,3οC  σε σχεση με την προηγουμενη.
Την 30η ειχαμε νεα θερμη μεταφορα που επηρεασε την δυτικη πλευρα της πολης λιγο πιο εντονα απο την ανατολικη αλλα παντα με ομαλο και φυσιολογικο τροπο μεταξυ των 3 σταθμων. 1,9 σε 1,5 και 1,2οC.
Την 1η Ιουλιου ειχαμε την λιμναση της θερμης μαζας με ενα ελαφρυ ΝΔ ρευμα στα δυτικα της πολης και μια απνοια στα ανατολικα. Ολοι οι σταθμοι ανεβηκαν το ιδιο σε εντυπωσιακο βαθμο 0,6 εως 0,8οC.
Την 2α Ιουλιου τελος σταδιακα απο το μεσημερι και μετα μπηκε το δυτικο ρευμα που ηταν δροσερο και οχι καυτο, ειχαμε δηλαδη ψυχρη μεταφορα απο ενα σημειο και μετα και οχι θερμη. Ο σταθμος στα Δυτικα σημειωσε εντυπωσιακη πτωση σε σχεση με την 1η Ιουλιου κατα 2,4οC , στη συνεχεια ο δικος μου με πτωση 1,4οC και τελος ο σταθμος της ΕΜΥ που ηταν ο τελευταιος που δεχθηκε τις λιγο ψυχροτερες αεριες μαζες με πτωση μολις 0,8οC σε σχεση με την προηγουμενη ημερα.
Ειχαμε και παλι ομαλη μεταβαση απο τον ενα σταθμο στον αλλο.

Τελος  εικονες απο την αναλυση του αμερικανικου μοντελου GFS για την 30η Ιουνη , την 1η Ιουλη και την 2α Ιουλη πιθανον να ειναι η απαντηση και γιατι τα δυτικα τμηματα της Λαρισας ειναι πιο θερμα το καλοκαιρι. Η θερμη μαζα την 30η Ιουνη και 1η Ιουλη το μεσημερι-απογευμα βρισκοταν αναμεσα απο την Δυτικη και Ανατολικη Θεσσαλια στα βουνα 700-730m Τιτανος και Ζαρκου. Το ρευμα ηταν Δυτικο και ετσι και η τριβη με το εδαφος απο την περιοχη Τρικαλων και Καρδιτσας αλλα και η υπερπηδηση των  βουνων μεχρι να φτασουν στην Λαρισα πιθανον να ευθυνεται για την σημειωση τοσο υψηλης θερμοκρασιας. Αν πραγματικα υπηρχε θερμοκρασια 28+οC σε αυτη την περιοχη και με τις υψηλες πιεσεις 1550 gpm στη χωρα δεν ειναι καθολου τυχαια η μεγιστη στα δυτικα της πολης.
Στις 2 Ιουλιου ομως η θερμη ζωνη μετακινηθηκε εξασθενημενη πανω απο την Λαρισα και τα Ανατολικα τμηματα με αποτελεσμα τις υψηλες θερμοκρασιες σε Συκουριο 41οC, Αγια 42οC και οριακα το σταθμο της ΕΜΥ στη Λαρισα (42,5οC) με την μικρη πτωση σε σχεση με την 1η Ιουλιου.







Σχόλια