ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Κρύο το Φλεβάρη?

Σε συνέχεια των προηγούμενων άρθρων στις 26/1 και στις 3/2 για την Στρατοσφαιρικη θέρμανση έχουμε να πούμε οτι κάτι κινείται. Η 16-17η Φλεβάρη έδειχνε να είναι η ημέρα που θα ξεκινήσει να εκκινεί ο χειμώνας και πάλι στο βόρειο ημισφαίριο. Το αμερικάνικο μοντέλο έχει 2 ημέρες περίπου που δείχνει το σπάσιμο του πολικού στροβίλου και την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερες περιοχές της εύκρατης ζώνης. Σήμερα 8/2 και το ευρωπαϊκό άρχισε να δείχνει την αλλαγή κυκλοφορίας στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται πως είναι η γενική κυκλοφορία αύριο 9/2 με μερική διάσπαση αυτού και στην 2η εικόνα η πιθανή διάταξη μετά από 9-10 ήμερες δηλαδή στις 18 Φλεβάρη.
Φαίνεται πως στις 18/2 θα έχουμε κατακερματισμο του πολικού στροβιλου σε 3 κομμάτια (Χ) μιας και στο βόρειο πόλο εγκαθίσταται υψηλό βαρομετρικό(Υ). Αυτη η σημαντική αλλαγή στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων θα συνεχιστεί για 7-15 ημερες απο τις 17 Φλεβάρη και μετά , οπότε είναι πολύ πιθανόν να μας απασχολήσει εως και το τέλος του μηνα.

Προγνωστικος χαρτης βαρομετρικων συστηματων 8/2/2018 meteociel.fr

Προγνωστικος χαρτης βαρομετρικων συστηματων 18/2/2018 meteociel.fr
Η Ελλαδα οπως ειχαμε πει δεν θα την απασχολησει καποιο ψυχος τις επομενες 8-9 ημερες αλλα απο εκει και μετα ολα τα σεναρια ειναι ανοιχτα. 
Τα σημερινά στοιχειά για την πορεια της ΑΣΘ(Αιφνίδιας Στρατοσφαιρικης Θέρμανσης) ειναι εντυπωσιακά αφου αυτη θα διαλυσει κυριολεκτικα τον πολικο στροβιλο και οι ψυχρες αεριες μαζες θα ξεχυθουν στα νοτιότερα γεωγραφικά πλατη. Βαρομετρικα υψηλα πανω απο 1050hPa ειναι πολυ πιθανον να δημιουργηθουν σε περιοχες της Σιβηριας και της Σκανδιναβιας και να μεταφερουν ψυχρες αεριες μαζες και στην Βαλκανικη. Το αν θα επηρεαστει και η Ελλαδα δεν ειναι γνωστο απο τωρα. Αυτο που ειναι σιγουρο οτι θα εχουμε τις ευκαιριες μας για καποιο ψυχρο διαστημα πριν ο χειμωνας να ληξει.

Σχόλια

  1. Ακόμα και στις στρατοσφαιρικές θερμάνσεις αγωνίζεται ο φετινός χειμώνας να βγάλει μετά βασάνων κάτι άξιο λόγου. Ας δούμε τι έβγαλε πέρυσι και τι προσπαθεί ασθμαίνοντας να βγάλει τώρα:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    Γενικότερα, βλέποντας και τη σταθερή τάση των μοντέλων εδώ και πολλές μέρες, δεν περιμένω κάτι το σπουδαίο μέσα στο μήνα Βασίλη. Όσο για το Μάρτιο, η που θα βγάλει το άχτι του (κακό βεβαίως για τις καλλιέργειες) η που θα μας φέρει μια ώρα αρχίτερα το καλοκαίρι. Καθαρά διαισθητικά, περιμένω έναν συνδυασμό και των δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω αρχισει να αποδεχομαι οτι φετος δεν μας θελει με τιποτα. Δεν ηλπιζα στα περσυνα βεβαια αλλα μια πασπαλα την ηθελα να κανει και λιγο κρυο. Δυστηχως μαλλον παμε σε ψευτοφωτοβολιδες και μετα ανοιξη. Συμφωνω απολυτα μαζι σου Γιωργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου