ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Γενική πορεια του καιρου τις επομενες 4-8ημερες

Το τελευταίο 48ωρο άρχισε να διαφαίνεται οτι η τάση του καιρου μπορει να διαφοροποιηθει το επόμενο 7-10ημερο. Ετσι στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε την μέση κατάσταση των βαρομετρικών συστημάτων στο χθεσινό RUN στις 12 UTC του ευρωπαϊκού μοντέλου και στη συνεχεία του σημερινού RUN 12UTC.

Στην χθεσινή εκτιμηση για τις 10/1 μπορούμε να δουμε το βαθυ βαρομετρικο χαμηλο 970mbs στον Ατλαντικό που δεν αφηνει τον Σιβηρικό Αντικυκλώνα στην Ανατολικη Ευρωπη να αναπτυχθει και να εδραιωθεί. Η βαρομετρική του πιεση μολις προλαβαίνει να φτασει τα 1030mbs αλλα στη συνεχεια σπρώχνεται βιαίως Ανατολικά και δεν προλαβαινει να κατεβασει αξιολογο ψυχος στην περιοχη με την μορφη αυλωνα. Ο αζορικος ανοιχτα της Ισπανίας με κεντρο κοντα στα 1035mbs κανει προσπαθειες να ανεβει αλλα δεν φαινεται να τα καταφερνει.

Τελος κάτω δεξιά βρίσκεται ο υποτροπικός αεροχειμμαρος που φετος εχει διαθεσεις να βρισκεται σε πολύ ψηλά γεωγραφικά πλάτη και ειναι η αιτια που το ψυχος και να ερθει καθυστερει να κατεβει σε περιοχες της Μεσογείου. Θα μπορούσαμε να πουμε οτι αν δεν αλλαξει αυτη η ''διαθεση'' τις περισσοτερες πιθανοτητες για καποιο επεισοδιο χιονια εχει η βορεια και δυτικη χωρα.
ECMWF 05/01/2018 12UTC ΓΙΑ ΤΙΣ 10/1/2018 12UTC

Στη σημερινη εκτιμηση του μοντελου για τις 10/1 εχουμε τις εξης σημαντικες διαφοροποιησεις που αξιζουν μνειας. Το βαρομετρικο χαμηλο στον Ατλαντικό δείχνει σημαδια εξασθένησης με το κεντρο του να ειναι 978mbs. Εμφανιζεται ενα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό (980mbs) νοτιοτερα του που βοηθα τον Αζορικο να κανει ενα βήμα ανόρθωσης και πιθανως να μπλοκάρει την προέλαση των βαρομ. χαμηλών προς την Ευρώπη ή έστω να την καθυστερήσει αρκετά.

O Αντικυκλωνας στην Σκανδιναβία προλαβαίνει να αναπτυχθεί λιγο καλύτερα και καθ'υψος στα 5500m (ανοιχτό χρώμα στρογγυλού σχήματος) αλλα και στο εδαφος με πιεση που αγγιζει τα 1030mbs. Η προσπάθεια εδραίωσης για κάποιες ημερες σε αυτο το μερος της Σκανδιναβιας ή της Ρωσιας αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εισχώρησης ψυχρών αερίων μαζών απο τα βαθη της Ρωσιας προς την Ανατολική Ευρωπη και ισως και στη χωρα μας.

Το μπλοκαρισμα που μπορει να κανει ο Αζορικος Αντικυκλώνας μπορει να αφήσει μονο μικροδιαταχες να περασουν στην Κεντρικο Μεσογειο και να επηρεασουν την χωρα μας οπως βλεπετε το μικρο L (1015mbs) στο κολπο της Γενοβας στην Ιταλια. Οσο πιο πολυ μπορέσει ο Σκανδιναβικος Αντικυκλωνας να παραμείνει εκει τόσο πιο ψυχρες μαζες θα εισχωρήσουν στην περιοχη μας και οι βροχες θα μετατραπουν σε χιονια και σε χαμηλά υψόμετρα.

Ο υποτροπικός τέλος δειχνει σημάδια εξασθένησης και αυτος και μικης μετατοπισης προς την Κυπρο . Είναι και αυτό ενα σημάδι βελτίωσης ως προς την αποτελεσματικοτητα των ψυχρών μαζών να καταφέρουν να προσεγγίσουν τον Ελλαδικό χώρο.

 
ECMWF 06/01/2018 12UTC ΓΙΑ ΤΙΣ 10/1/2018 12UTC

Η ανάλυση αυτή γίνεται γιατί βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο πρόγνωσης 4-7 ημερών όπου συνήθως μπορούμε να ανιχνεύσουμε την τάση. Αν βρισκόμασταν στην 10+ μερες δεν θα είχε νόημα μια τετοια προσέγγιση της πιθανής πορείας του καιρού αφου θα υπήρχε ενα χαος. Επίσης για λόγους μη πλεονασμού δεν παρέθεσα και την εκτίμηση της 4ης Ιανουαρίου για τις 10/1. Η τάση ειναι η ιδια βάζοντας τις 3 ημέρες κάτω και μελετώντας την σταδιακή σταθερή αλλαγή προς το ψυχρότερο.

Επίσης αναφερόμαστε στις 10/1 μόνο μιας και εκεί ειναι η ημερομηνία ''κλειδί'' για το αν μπορει να δημιουργηθεί καποιο ΜΠΛΟΚ στα Βαρομετρικά χαμηλα του Ατλαντικου και ανάπτυξης του Αντικυκλώνα στην Σκανδιναβία ειτε στη Ρωσια. Για πιο μετα ολα τα σεναρια ειναι ανοιχτα οποτε δεν αξιζει να μιλαμε απο τωρα.

Παρακολουθουμε και τα επομενα RUN των μοντελων γιατι αν συνεχιστει αυτη η ταση εκτος των ορεινών αποκτούν βάσιμες ελπιδες και τα ημιορεινά για αξιόλογες - χορταστικες χιονοπτώσεις. Για πεδινα τμήματα ακομα δεν μπορούμε να δώσουμε πάνω απο ενα 10-15% και αυτό μονο για περιοχές μακρια απο την θάλασσα στη Βόρεια χωρα. Το πρωτο που μπορούμε να πούμε με κάποια μεγαλη πιθανότητα ειναι οτι θα πεσει πολύ νερο στην χωρα μετα τις 11-12 του μηνα και αναλόγως των τελικών θερμοκρασιών θα μεταφραστεί αυτο και σε χιόνια σε κάποιες περιοχές της χωρας(ορεινές προς το παρών).

Επιμελεια-Αναλυση : Πανάκογλου Βασίλειος -Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Προγνωστης

Πνευματικα δικαιωματα: e-meteolarissa.blogspot.gr και forecastweather.gr

Σχόλια

  1. Μακάρι να επαληθευθούν οι προβλέψεις για τα πολλά νερά, τα έχουμε μεγάλη ανάγκη
    στη Θεσσαλία, όπως και σ' άλλες περιοχές.
    Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις με αγωνία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να προχωρησουμε στον βηματισμο των τελευταιων 2-3 ημερων. Θα εχουμε και πολλα νερα και πολλα χιονια εστω στα ορεινα.

      Διαγραφή
  2. οι προβλεψεις για βροχες εχουν να κανουν και με τοπικα επιπεδα υγρασιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβα την ερωτηση σας. Αν εννοειτε για αυξημενη υγρασια ναι θα εχουμε παρα πολυ αυξημενη και πολλες ομιχλες τις επομενες ημερες

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου