ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Συνοπτική Εικόνα Ιουνίου 2013 στη Λάρισα και την Ελλάδα.

Ο Ιούνιος 2013 ήταν για την Λάρισα ένας ζεστός μήνας αλλά δεν είχε καμιά σχέση με τους τελευταίους ακραία ζεστούς. Στο σταθμό μου σημειώθηκαν 8 ημέρες βροχής-καταιγίδας με συγκομιδή τα 60 χιλιοστά που είναι υπερδιπλάσια των κανονικών τιμών.

Επίσης είχαμε μέση ελάχιστη 19,9 βαθμούς και μέση μεγίστη 31,8 βαθμούς από τον Davis ενώ οι ξύλινοι κλωβοί μου έδωσαν μέση ελάχιστη 19,7 και 19,6 και μέσες μέγιστες 32,1 και 32,5 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η απόλυτα μεγίστη διαμορφώθηκε στους 37,9 βαθμούς στον Davis και 38,2 και 38,7 στους δυο ξύλινους κλωβούς (μηχανικά αεριζόμενος και μη αεριζόμενος) . Οι τιμές είναι όλες σωστές ,απλά είναι γνωστό ότι ο Davis με μηχανικό αερισμό μετρά πιο χαμηλά από κάθε άλλη ερασιτεχνική μέτρηση με οποιοδήποτε άλλο σταθμό με αερισμό ή όχι (περίπου 0,5 με 1 βαθμοί μετά από πολλά τεστ που έχω κάνει και γνωρίζετε αρκετοί).
Ο ηλιακός αισθητήρας μέτρησε μέσω του λογισμικού Cumulus 304,9 ώρες ηλιοφάνειας ενώ η εξατμισοδιαπνονη έφτασε τα 184,5 χιλιοστά.
Τέλος είχαμε 3 ημέρες με μεγίστη πάνω από 36,5 βαθμούς και  15 ημέρες με μεγίστη θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου. Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 14,4 στον Davis και 13,8 με 13,9 στους ξύλινους κλωβούς.
Τέλος από τους αξιόπιστους σταθμούς της λίστας που χρησιμοποιώ τα βασικά σημεία είναι οι 39,9 βαθμοί μεγίστη θερμοκρασία του μήνα στον Πύργο Ηλείας,
οι 32,6 βαθμοί μέση μεγίστη του μήνα από τη Σπάρτη,
οι 8 ημέρες του Κρανιδίου ΙΜΣ με μεγίστη θερμοκρασία πάνω από 36,5 βαθμούς Κελσίου
ενώ δεν σημειώθηκε όπως είναι φανερό κανένα 40αρι στη διάρκεια του φετινού Ιούνη.

Η επεξεργασία τέλειωσε και έχουμε όλα τα στατιστικά στοιχεία για όλη τη χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν περίπου 220σταθμοι Davis πλήρως αξιόπιστοι. Στις παρακάτω λίστες μπορείτε να δείτε με την ακόλουθη σειρά τε εξής:
Οι σταθμοί με την μεγαλύτερη μέση μηνιαία θερμοκρασία
Οι σταθμοί με την μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία
Οι σταθμοί με τις περισσότερες ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 36,5 βαθμών Κελσίου
Οι σταθμοί που σημείωσαν την μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία καθώς και η τιμή αυτή
Σημειώνεται ότι υπάρχει και η κατηγόρια με τους σταθμούς που σημείωσαν πάνω από 40 βαθμούς αλλά επειδή κανένας σταθμός δεν έχει σημειώσει μέχρι στιγμής αυτή την τιμή είναι περιττή μια λίστα με μηδενική τιμή σε όλους τους σταθμούς.


Παρατηρούμε ότι σταθμοί του κέντρου των Αθηνών σημείωσαν την μεγαλύτερη μέση μηνιαία θερμοκρασία. Αυτό είναι λογικό μιας και η θερμονησιδα μιας πόλης 4 εκατομμυρίων κάτοικων καθώς και οι ελάχιστοι ανοιχτοί χώροι είναι οι βασικές αίτιες. Επίσης τα παράλια του Νομού Κορινθίας παρουσιάζουν παρόμοια θερμή συμπεριφορά και είναι πραγματικά άξιο έρευνας. Επίσης ακολουθούν το Κρανίδι Αργολίδας και η Λάρισα που παρουσιάζουν και αυτές αρκετά μεγάλες μέσες μηνιαιες θερμοκρασιες.


Οι γνωστες ευπαθεις στη ζεστη περιοχες σημειωσαν και τον φετινο Ιουνιο τις μεγαλυτερες μεσες μεγιστες θερμοκρασιες. Η Σπαρτη , η Λιβαδεια και η Λάρισα ειναι απο τις γνωστες πρωταγωνιστριες καθε χρονο αλλα φετος ηρθε να προστεθει και ο σταθμός των Αγ.Θεοδωρων Κορινθιας σαν μια εκπληξη. Οι σταθμοι της Αθηνας βρισκονται αρκετα πιο πισω με το Μενιδι τα Πατησια και το Περιστερι να βρισκονται κοντα στους 31 βαθμους μεση μεγιστη θερμοκρασια 1,5 βαθμο πισω απο τον πιο θερμο σταθμο της Σπαρτης. 
Το κεντρο της Αθηνας βρισκεται μολις στους 30,4 βαθμους 2 βαθμους κατω απο τους πιο θερμους σταθμους της χωρας.


Διασπαρτα θερμα διαστηματα εδωσαν μια ποικιλια στις περιοχες που σημείωσαν μεγιστες πάνω από 36,5 βαθμους κελσιου. Ετσι ο σταθμός του Κρανιδιου ΙΜΣ σημειωσε 8 ήμερες ενω η Ιθακη ,ενα νησι, σημειωσε 6 ημερες. Πολλες αλλες περιοχες σημειωσαν 4 και 5 ημερες οπως η Σπαρτη , η Λάρισα και η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανιας. 
Στην Αθηνα δεν σημειωθηκε σε κανενα σταθμο καμμια μερα πανω απο 36,5 βαθμούς Κελσίου.


Οι απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες σημειωθηκαν σε διαφορετικες χρονικες περιοδους στην Ανατολικη και Δυτικη χωρα. Σε ενα πρωτο θερμο διαστημα σημειωθηκαν εως και 39,9 βαθμοι στον Πυργο Ηλειας που ειναι και η μεγαλύτερη θερμοκρασία στη χωρα για αυτο μηνα , ενω 39,4 σημειωθηκαν στην Ιθακη. Σε ενα δευτερο θερμο κυμα που επηρεασε την Ανατολικη Ηπερωτικη χωρα σημεωθηκαν 39,2 βαθμοι στους σταθμους Λαρισας και Σπαρτης ενω 38 βαθμοι σημειωθηκαν σε Γαβαλου και Αιτωλικο Αιτωλοακαρνανιας ,Λιβαδεια, Ασπροπυργο, Λευκοχωρι Φθιωτιδας και Αρχαια Ολυμπια. 
Στην Αθηνα η μεγαλύτερη θερμοκρασία ηταν 36,4 βαθμοι στα Πατησια και 36,2 στο Μενιδι και δεν βρισκονται αυτοι οι σταθμοι καν στην παραπανω λιστα με τις απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες. Μαλιστα στο κεντρο της Αθηνας η θερμοκρασία δεν ξεπερασε τους 35,1 βαθμούς Κελσίου.


Τελος στον παρακάτω πινακα μπορουμε να δουμε αναλυτικα ολες τις παραπανω κλιματικες παραμετρους για τους σταθμούς της Λαρισας και ολοκληρης της Θεσσαλιας. Η Λάρισα και τα Τρικαλα βρεθηκαν στην κορυφη στη μέση μηνιαία θερμοκρασία ,στη μέση μέγιστη ,στις ημέρες με μέγιστη πάνω από 32 βαθμούς αλλά και στην απολυτα μέγιστη θερμοκρασία του μηνα.






                                                 


Σχόλια