ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Κλιματίκα Στοιχεία Μαιου 2013.


O Μάιος ήταν ενας μήνας πολύ θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα με πολλά επεισόδια θερμής μεταφοράς αλλά και αφρικάνικης σκόνης. Επίσης οι βροχές και οι καταιγίδες ήταν για μικρο χρονικό διάστημα ενώ και στην αρχή αλλά και στο τέλος ο μήνας ήταν πολύ ζεστός. Πιθανόν να έχει σημειωθεί ο πιο ζεστός Μάιος της περιόδου 1955-2012 αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε μερικές ημέρες. Στην χώρα μας η Κρήτη ήταν αυτή που σημείωσε τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες με τιμές και πάνω από 35 βαθμούς. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ο ΝΔ άνεμος κατά διαστήματα ενέργησε ως λίβας με αποτέλεσμα στις κλασικές στη ζέστη περιοχές να σημειωθούν και 35 με 36 βαθμοί Κελσίου.


Στον παρακάτω χάρτη είναι σημειωμένοι οι βασικοί σταθμοί της πόλης καθώς και ο σταθμός της ΕΜΥ. Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος από το έδαφος και έτσι μπορούμε να κάνουμε και συγκρίσεις για την καθ ύψος μείωση της θερμοκρασίας. Είναι της φίρμας Davis και είναι ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει σε ημιεπαγγεματικο επίπεδο.


Τα μοντέλα και το υψόμετρο των σταθμών αναγράφονται παρακάτω

1)AΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-DAVIS VUE-3m από το έδαφος

2)ΕΜΥ-ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΛΩΒΟΣ STEVENSON-2m από το έδαφος

3)6 ΔΡΟΜΟΙ-DAVIS VUE-30m από το έδαφος


4)ΣΙΦΝΟΥ -DAVIS VUE- 12m απο το εδαφος

5)EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-3m από το έδαφος

6)ATA-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-8m από το έδαφος




Οι σταθμοί της πόλης εχουν μετρησει σαφως μεγαλύτερες μεσες ελαχιστες θερμοκρασιες απο οτι οι δυο σταθμοι της υπαιθρου, περιπου 3 βαθμους πιο πανω απο 16,7 εως 17,2 βαθμους σε σχεση με την υπαιθρο που η μεση ελαχιστη βρεθηκε στους 13,7 βαθμους κελσιου. Στη Μεση μεγιστη η θερμανση του εδαφους μετα την μεγαλης διαρκειας ξηρασια δεν εδωσε σημαντικες διαφορες στους σταθμους εντος και εκτος πόλης. Ο σταθμος του ΕΑΑ στα Δυτικα της πολης σημειωσε την μεγαλυτερη μεση μεγιστη με 29,3 ενώ ολοι οι αλλοι σταθμοί βρεθηκαν στους 29 με 29,1 βαθμους κελσιου. Μονο ο σταθμός στην περιοχη 6Δρομοι που βρισκεται σε πολυκατοικια 30μ πανω απο το εδαφος εδωσε μεση μεγιστη 28,0 βαθμούς.

Οι απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες βρεθηκαν μεταξυ 34,4 και 35,3 βαθμων αναλογα του υψομετρου του σταθμου απο το εδαφος ενω οι απολυτα ελαχιστες στους υπαιθριους σταθμους ηταν στους 8,6 βαθμους ενώ μεσα στην πολη μεταξυ 12,6 και 13,1 βαθμων κελσιου.

Ο υετος ηταν διαφορετικος απο περιοχη με τον κανονα να ειναι οσο πιο Βορεια και Δυτικα τοσο περισσοτερος μιας και στις 12-14 Μαιου μας επηρεασαν καταιγιδες που εδωσαν πολυ νερο στις παραπανω περιοχες ενω αντιθετα στα Ανατολικα και Νοτια ηταν περιορισμενα τα φαινομενα. Στις υπολοιπες ημερες βροχων και μπορων τα ποσα υετου ηταν παρομοια σε ολοκληρη την πολη. Ο σταθμος στους 6 Δρομους ειχε 49 ολοκληρα χιλιοστα ενω στον αντιποδα ο σταθμος της Σιφνου στα Νοτιοανατολικα της πολης μολις 26 χιλιοστα.

Για τους σταθμους Αγ.Μαρινας και ΑΤΑ υπαρχουν και επιπλεον στοιχεια. Η μεση υγρασια βρεθηκε στο 48% στο σταθμο του ΑΤΑ και κατατασσεται στον πιο ξηρο Μαιο της περιοδου λειτουργιας του σταθμου (2006-2013). Στον αγρο ο σταθμος της Αγ.Μαρινας μετρησε 60% που και αυτη η τιμη ειναι πολυ χαμηλη σε σχεση με τα κλιματικα στοιχεια του αεροδρομιου.

Τελος στο σταθμο του ΑΤΑ λειτουργει και ηλιακος αισθητηρας που παραγει τις ωρες ηλιοφανειας και την εξατμισοδιαπνοη. Οι ωρες ηλιοφανειας εφτασαν τις 266,0hrs και η εξατμισοδιαπνοη στα 182,0mm.


Στον παρακατω πινακα ειναι συγκεντρωμενα ολα τα στατιστικα στοιχεια απο τους βασικους σταθμους της Θεσσαλιας με βαση την μεση μηνιαια θερμοκρασια. Βλεπουμε οτι με το που ερχεται το θερος και η πεδιαδα θερμαινεται τις πρωτες θεσεις στη μεση θερμοκρασια καταλαμβανουν σιγα σιγα οι ηπειρωτικοι σταθμοι ενω η δροσερη θαλασσα βοηθα στις χαμηλοτερες θερμοκρασιες των παραθαλασσιων σταθμων. Ο σταθμος του Αστεροσκοπειου Αθηνων στη Λαρισα εχει την μεγαλυτερη μεση μεγιστη θερμοκρασια με 29,3 βαθμους κελσιου ενω ο σταθμος του Γαρδικιου Τρικαλων στα 1105μ υψομετρο εχει την χαμηλοτερη με μολις 20,5 βαθμους. Το Γαρδικι σαν ορεινο μερος εχει και την χαμηλοτερη μεση ελαχιστη θερμοκρασια με μολις 9,2 βαθμους ενω η Σκοπελος την μεγαλυτερη με 18,8 βαθμους.

Η απολυτα μεγιστη θερμοκρασια του μηνα σημειωθηκε που αλλου εκτος απο την Λαρισα με 35,3 βαθμους στο σταθμο του ΕΑΑ ενω η μικροτερη 3,4 βαθμοι στο ορεινο Γαρδικι.

Τελος στο σταθμο της Λαρισας του ΕΑΑ παρατηρηθηκαν και οι περισσοτερες μερες με μεγιστη θερμοκρασια πανω απο 32 βαθμους με 8 ημερες.

Τελος αξιζει να σημειωθει οτι ο σταθμος του Αστεροσκοπειου Αθηνων(ΕΑΑ) στη Λαρισα σημειωσε την 3η μεγαλυτερη Μεση μεγιστη Θερμοκρασια απο ολο το δικτυο σταθμων του ΕΑΑ μετα την Σπαρτη και τους Αγ.Θεοδωρους Κορινθιας.



Σχόλια