ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Κλιματίκα Στοιχεία Απριλίου 2013.



Ο Απρίλιος συνέχισε την θερμή τροχιά του Μαρτίου και μάλιστα με πιο μεγάλη απόκλιση από τις κανονικές τιμές. Αρχικά Νοτιοδυτικοί άνεμοι ανέβασαν την θερμοκρασία στην Θεσσαλία την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ στη μέση του μήνα σημειώθηκαν και κάποιες βροχές που στο Νομό Λάρισας ήταν ελάχιστες και η θερμοκρασία έπεσε για μερικές ημέρες. Το τελευταίο 10ημερο του μήνα πέρασε με σημαντική σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας και πάνω από 30 βαθμούς (μέχρι 34 βαθμούς στην Σπάρτη) , ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους. Η εξατμισοδιαπνοη ήταν σημαντική μιας και η ξηρασία οι ενισχυμένοι άνεμοι κατά διαστήματα και η ηλιοφάνεια βοήθησαν σε αυτό. Από τον επόμενο μήνα θα έχουμε για τους αγρότες και αναλυτικά στοιχεία της εξατμισοδιαπνοης ώστε να κανονίζονται καλύτερα τα ποτίσματα αλλά και στοιχεία για την ηλιακή ενέργεια που είναι χρήσιμη στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.


Στον παρακάτω χάρτη είναι σημειωμένοι οι βασικοί σταθμοί Davis της πόλης που δίνουν αξιόλογα στοιχεία ανα μήνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σημαντικά μικροκλιματικα συμπεράσματα της Λάρισας. Για τον κάθε σταθμό είναι σημειωμένη η μέση ελάχιστη θερμοκρασία του μήνα , η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα και το ποσό υετου σε χιλιοστά που σημειώθηκε. Για πιο πολλά στοιχεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον τελευταίο πίνακα με όλους τους σταθμούς της Θεσσαλίας στο κάτω μέρος της ανάρτησης.





Η μεγαλύτερη θερμοκρασία παρατηρηθηκε στον σταθμό της ΕΜΥ του ΕΑΑ αλλά και το ΑΜΣ στον αγρο στην περιοχη Αγ.Μαρινας με 31,4 βαθμούς κελσιου. Οι μικροτερες ηταν οι 2,8 βαθμοι στο σταθμο της ΕΜΥ και οι 4,4 βαθμοι στο σταθμό της Αγ.Μαρινας. Στις μεσες ελαχιστες θερμοκρασιες οι 2 σταθμοι της υπαιθρου σημειωσαν και τις χαμηλοτερες με 8,0 και 8,5 βαθμους κελσιου. Στον αντιποδα 3 με 3,5 βαθμους πιο πάνω η πολη σημειωσε 11,2 εως 11,8 βαθμους μεση ελαχιστη θερμοκρασία. Στη μέση μέγιστη ο σταθμος της ΕΜΥ στα ανατολικοτερα δροσεροτερα τμηματα εδωσε παρομοια τιμη με τον σταθμο στους 6 Δρομους που βρισκεται στα 30μετρα πανω απο το εδαφος 23,2 και 23,1 βαθμους κελσιου.

ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ 23.2 ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1955-2012. ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΗΤΑΝ 23,1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1989.

Η πολη σημειωσε σαφως μεγαλυτερες μεσες μεγιστες κοντά στους 24 βαθμούς δηλαδη. 24,3 σημειωσε ο σταθμος του ΕΑΑ που δεχτηκε στην αρχη του μηνα νοτιοδυτικους ανέμους που δρουν ως foehn (λιβας) και 23,9 ο ΑΜΣ στην περιοχη ΑΤΑ.

Η μέση θερμοκρασία του μήνα βρεθηκε και αυτη τουλαχιστον 2,5 βαθμους πανω απο τα κλιματικα στοιχεια μιας και στο σταθμό της ΕΜΥ θα βρεθει περιπου στους 16,3 με 16,5 βαθμους οταν η κλιματικη τιμη ειναι 14 βαθμοι Κελσίου.


Ο υετος ήταν ελαχιστος 1 με 2 χιλιοστα σε ολους τους σταθμους. Ειναι ρεκορ της περιοδου 1955-2012 μιας και φετος και μονο ακομα μια χρονια ειχε σημειωθει μολις 2 χιλιοστα υετος στο σταθμο της ΕΜΥ. Σπανιο επισης το γεγονος των πολλων αιθριων ημερων αλλά και της ηλιοφανειας που πιθανοτατα θα βρεθει σε επιπεδα ρεκορ για την περιοχη.

Τελος η σχετικη υγρασια στο σταθμο ΑΤΑ ηταν 54% ενω στο σταθμο στην Αγ.Μαρινα(αγρος) 65% μιας και η πρωινη υγρασια ξεπερνουσε το 92% τις περισσοτερες μερες ενω μεσα στην πολη δεν ξεπερνουσε το 80%.
Τα μοντέλα και το υψόμετρο των σταθμών αναγράφονται παρακάτω

1)AΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-DAVIS VUE-3m από το έδαφος

2)ΕΜΥ-ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΛΩΒΟΣ STEVENSON-2m από το έδαφος

3)6 ΔΡΟΜΟΙ-DAVIS VUE-30m από το έδαφος

4)EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-3m από το έδαφος

5)ATA-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-8m από το έδαφος

Τελος στον παρακατω πινακα μπορουμε να δουμε και την κατασταση σε ολη την Θεσσαλια απο την πεδιαδα μεχρι και τα ορεινοτερα τμήματα. Η μέση μεγιστη βρέθηκε σε πολυ υψηλα επιπεδα τουλάχιστον 4 βαθμους πιο πάνω απο την κλιματικη τιμη. 

Μαλιστα ο σταθμός της Λαρισας του Εθνικου Αστεροσκοπειου Αθηνων σημειωσε την μεγαλυτερη μέση μεγιστη θερμοκρασια απο ολο το δικτυο σταθμων του ΕΑΑ με 24,3 βαθμους κελσιου αλλα και από ενα αλλο πληθος αξιοπιστων που χρησιμοποιουμε σαν Meteolarissa pws group στις στατιστικες αναλυσεις που διενεργουμε.


Κλιματικά στοιχεία Μετεωρολογικών σταθμών Θεσσαλίας Απρίλιος 2013.
Η κατάταξη είναι με βάση την μέση μηνιαία θερμοκρασια και είναι φθίνουσα. Είναι εμφανές ότι σιγά σιγά οι ηπειρωτικοί σταθμοί πλησιάζουν τους παραθαλάσσιους μιας και η ψυχρή θάλασσα από την μια και η συνεχιζόμενη θέρμανση της ξηράς από την άλλη έχουν φέρει σε μια ισορροπία την μέση θερμοκρασια των περιοχών αυτών.

Σχόλια