ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Κλιματίκα Στοιχεία Μαρτίου 2013

O Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πιο πάνω από τα κλιματικά στοιχεία της περιόδου 1955 -1997 κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου στο σταθμό της ΕΜΥ. Σημειώθηκαν δυο ψυχρές εισβολές μέτριας έως μικρής έντασης στις 5 με 8 του μήνα και στις 14 με 18. Σημειώθηκαν χιόνια στα ορεινά άνω των 1200μετρων κατά βάση ενώ ακολούθησαν ζεστές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Οι επικρατούντες άνεμοι ήταν οι Δυτικής συνιστώσας με αποτέλεσμα αρκετές μέρες να σημειωθεί το φαινόμενο του λίβα που έδωσε και σημαντικές διάφορες στη θερμοκρασία στην ανατολική από την δυτική πλευρά της πόλης.

Στον παρακάτω χάρτη είναι σημειωμένοι οι βασικοί σταθμοί Davis της πόλης που δίνουν αξιόλογα στοιχεία ανα μήνα και μπορούν να επεξεργαστούν και να βγουν σημαντικά συμπεράσματα.
*Ο σταθμος στην Αγ Μαρινα ειχε μεση ελαχιστη 4,9 βαθμους μιας και εγινε τυπογραφικο λαθος στο χαρτη και οχι 5,0.
Χάρτης με τα κλιματικά στοιχεία των βασικών Μ.Σ της Λάρισας.
Τα μοντέλα και το υψόμετρο των σταθμών αναγράφονται παρακάτω
1)AΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-DAVIS VUE-3m από το έδαφος
2)ΕΜΥ-ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΛΩΒΟΣ STEVENSON-2m από το έδαφος
3)6 ΔΡΟΜΟΙ-DAVIS VUE-30m από το έδαφος
4)EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-3m από το έδαφος
5)ATA-DAVIS VP2 FAN-ASPIRATED-8m από το έδαφος

O υετός παρουσιάζει ομοιομορφία με μια διακύμανση 28,4 εως 31,2χιλιοστα στους πεντε σταθμους της πολης. Όσο Βορειότερα και Δυτικότερα τόσο περισσότερος ο υετος οπως ειναι συνηθως και η κλιματικη κυμανση στην πόλη. Ο υετός αυτος βρισκεται λιγο κατω απο τα κλιματικα δεδομενα. Για το αεροδρομιο στο σταθμο της ΕΜΥ η κλιματική τιμη ειναι 36 χιλιοστα ενο φετος σημειωθηκαν 30 χιλιοστα. Εβρεξε 10 ημερες με υετο πανω απο 0,2χιλιοστα οσο δηλάδη ειναι και η κλιματικη τιμη.

Στην θερμοκρασία οι σταθμοι της υπαιθρου σημειωσαν σημαντικα μικροτερες ελαχιστες με αποτελεσμα η μεση ελαχιστη θα κυμανθει στους 4.7 με 5,0 βαθμούς Κελσίου στο σταθμο της ΕΜΥ και στο σταθμο Davis στην Αγ.Μαρινα αντιστοιχα. Η πόλη βρεθηκε περιπου 2,5 βαθμούς πιο πανω στην μεση ελαχιστη στους 7,1 εως 7,5 βαθμούς Κελσίου. Στην μεση μεγιστη θερμοκρασια οι συχνες θερμες εισβολες με επικρατων ανεμο τον Νοτιοδυτικο εδωσαν σημαντικη ανοδο στα δυτικα της πόλης. Μονο ο σταθμος στους 6 δρομους που βρισκεται σε πολυ μεγαλο υψομετρο σε ταρατσα πολυκατοικιας βρεθηκε σε τιμες παραπλησιες με το σταθμο της ΕΜΥ στους 15,9 βαθμους κελσιου. Ο υπαιθριος σταθμος στην Αγ Μαρινα που ειναι πιο δυτικα του αεροδρομιου καθως και ο σταθμος στο ΑΤΑ αημειωσαν 16,3 και 16,4 βαθμους μεση μεγιστη Θερμοκρασια ενω ο δυτικοτερος σταθμος του ΕΑΑ που βρισκεται και στο εδαφος στα 3 μετρα εδωσε 16,9 βαθμούς κελσιου δηλαδη ενα βαθμο πιο πανω απο τον ψυχροτερο σταθμό που βρίσκεται στο ανατολικοτερο ακρο της πόλης.


Στον παρακατω πινακα είναι σημειωμενες η απολυτα ελάχιστη και απολυτα μεγιστη θερμοκρασια του μηνα καθώς και οι ημέρες με παγετο δηλαδη με την ημερησια ελαχιστη θερμοκρασια να ειναι κατω απο το μηδεν.



Οι υπαθριοι σταθμοί της ΕΜΥ και του Αυτοματου σταθμου DAVIS VUE στην Αγ.Μαρινα σημειωσαν 3 και 2 ήμερες παγετου αντίστοιχα και η απολυτα ελάχιστη θερμοκρασία ηταν παραπλησια στους δυο σταθμους με -1.4oC (EMY) και -1,7oC (Αγ.Μαρίνα). Οι απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες ηταν παρομοιες με 22,7 βαθμούς στο σταθμό της ΕΜΥ και 23,1 στο σταθμό της Αγ.Μαρινας. Στην πολη η απολυτα ελάχιστη θερμοκρασία κυμανθηκε από 1.4 έως 2.3 βαθμούς ενώ η απολυτα μέγιστη ηταν αντιστροφως αναλογη του υψομετρου του σταθμου με το σταθμό στους 6 Δρομους στα 30 μέτρα πάνω από το έδαφος να μην ξεπερνα τους 21.5 βαθμούς ενω αντιθετα ο σταθμός στο ΑΤΑ στα 8 μέτρα από το έδαφος να σημειωνει 23,7 βαθμούς και ο σταθμός του ΕΑΑ στα 3 μετρα υψόμετρο να σημειωνει 24,3 βαθμούς Κελσίου απολυτα μέγιστη θερμοκρασία του μηνα.

Τελος στην υπολοιπη Θεσσαλια η κατασταση που συμπυκνωνεται στον παρακατω πινακα ηταν η εξης:
Κλιματολογικα στοιχεια σταθμων Θεσσαλιας για τον ΜΑΡΤΙΟ 2013
Η παραπανω καταταξη είναι με φθηνουσα πορεια της μεσης μηνιαιας θερμοκρασιας. Βλεπουμε οτι τα νησια των Σποραδων καθως και οι παραθαλασσιοι σταθμοί είναι οι θερμοτεροι μιας και ακομα η ηλιακη ακτινοβολια ειναι χαμηλη αλλα και οι ημερες με ηλιοφανεια λιγες.

Σχόλια