ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση 15/1/2013 εως 15/2/2013.

Μιας και πολλοι τσαρλατάνοι μιλάνε για προγνώσεις μακροπροθεσμες 3μηνες 6μηνες ή και ακόμα και ετήσιες βάση ημερομηνιών και άλλων προβληματικών και μη επιστημονικών στοιχείων θα ήθελα να δώσω μια πιθανή εικόνα του επόμενου 30ημερου βάση ενός μηνιαίου μακροπρόθεσμου μοντέλου που τρέχει μετεωρολογική υπηρεσία των Βαλκανίων και έχει αρκετή έως μεγάλη επιτυχία το τελευταίο 36μηνο που το παρακολουθώ.


H θέρμη εισβολή που έχουμε τις τελευταίες μέρες θα τελειώσει την περίοδο 20-22 του μηνα και απο εκεί και μετά μέχρι και τις 15 Φλεβάρη που λήγει η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη θα έχουμε διαδοχικά χαμηλά με πολλές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Δηλάδη αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι οι αυξημένες βροχές που θα έχουμε το επόμενο 30ημερο.

Η θερμοκρασία θα πέσει μετά τις 22-23 του μήνα και με μικρές διακυμάνσεις θα φτάσουμε έως και τις 15 Φλεβάρη που τελειώνει η μακροπρόθεσμη. Αυτό σημαίνει ότι τα χιόνια δύσκολα θα κατέβουν σε πεδινές περιοχές και αν τελικά κατέβουν αυτές θα απασχολήσουν την Βόρεια Ελλάδα και την δυτική. Πρέπει να κρατήσουμε την απουσία ισχυρών και ξηρών ψυχρών εισβολών που συνήθως αφήνουν τα βόρεια Βαλκάνια και την βόρεια Ελλάδα με ηλιοφάνεια και παγωνιά και τα χιόνια επισκεπτοντε την Τουρκια ,τα νησια του Αιγαιου καθως και τις περιοχες της Ανατολικης Στερεας.

Συνοψιζοντας την κατασταση θα λεγαμε οτι θα εχουμε εναν αμιγως βορειο και δυτικο ελλαδιτικο καιρο με αρκετες βροχες στις προαναφερθησες περιοχές και με μετριο κρυο που συνηθως ειναι η συνταγη για καλες χιονοπτωσεις στα ορεινα και ημιορεινα της βορειας ελλαδας. Τωρα αν καποιο απο τα συστηματα που θα μας επηρεασει από τα δυτικα μπορεσει να συνδιαστει με το απαραιτητο ψυχος για χιονια στα πεδινα κανενας δεν το ξερει. Η εικονα ειναι οτι δεν θα φτανουν οι ψυχρες αεριες μαζες ευκολα στα πεδινα της βορειας ελλαδας. Αντιθετα φαινεται οτι το κρυο θα είναι αρκετο στη Σερβια την Κροατια την Βουλγαρια την Ρουμανια και τα Σκοπια ωστε οι πολλες βροχές που ανεμενοντε και εκεί να μετατρεπονται κατα περιοδους σε χιονοπτωσεις .

Σχόλια