Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 31/7/2012.

Τελευταία ημέρα του Ιουλίου και μια ακόμα μέρα καύσωνα καταγράφηκε. Η θερμοκρασία πλησίασε τους 40 βαθμούς αλλα δεν τους έφτασε. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους(fan-aspirated) σταθμούς ήταν :

---------------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία σημείωσε μικρή πτώση στα ανατολικά και σημαντικότερη πτώση στη Δυτική λόγω της ψυχρής μάζας που άρχισε να εισέρχεται μετά το μεσημέρι. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν :
Τρίκαλα 36,3
Καρδίτσα 36,3
Βόλος 35,6
Αγιά Λάρισας 36,3
Λάρισα Davis pro 2 fan aspirated 38,0
Λάρισα ΕΜΥ 38,0** Τις επομενες μερες νεο αρθρο με συνολικα στατιστικα σημαντικοτερων σταθμων της χωρας ΜΟΝΟ μηχανικα αεριζομενων ΜΟΝΟ παρομοιων σταθμων ΜΟΝΟ των αξιοπιστων...

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 30/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή με τη θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς Κελσίου καθώς και πολλές άλλες περιοχές με θερμοκρασία πάνω από 39 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :

1)Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις....Η λίστα καταρτίζεται από σταθμούς με μηχανικό αερισμό του κλωβού μέσω ανεμηστηριου. Δεν λαμβάνω υπ όψιν τους σταθμούς του ΕΑΑ και της ΕΜΥ που είναι αυτόματοι με παθητικό κλωβό προστασίας αφού κατά τη γνώμη μου μετράνε 1 βαθμό πιο πάνω κατά μέσο όρο και όπως και να έχει δεν θέλω να συγκρίνω ανόμοιους κλωβούς προστασίας.Το ότι σημειώνονται 40ρια κάθε λίγο και λιγάκι τα τελευταία καλοκαίρια από σταθμούς που δεν σημείωναν τα πιο παλιά χρόνια θα έπρεπε κανονικά να προβλημαζε αλλά βέβαια είναι ψιλά γράμματα αυτά για την Ελλαδα!!!

2) Ο σταθμος της Ζιτσας δεν μετραει σωστα οποτε σε οποιοδηποτε αρθρο φετινο κακως εβαλα το συγκεκριμενο σταθμο.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία  οι μέγιστες θερμοκρασίες ανέβηκαν έως τους 39 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες ήταν :
Τρίκαλα 38,7
Καρδίτσα 38,7
Βόλος 37,7
Αγιά Λάρισας 36,4
Λάρισα 39,1
Λάρισα ΕΜΥ 38,4

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 29/7/2012.

Ένταση του καύσωνα σήμερα με την θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μερικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες θερμοδυναμεις της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας λόγω του συνεχιζόμενου ανατολικού βορειοανατολικού ρεύματος δεν μπορούν να βγάλουν ΝΔ άνεμο λίβα και έτσι παραμένουν σε ρηχά νερά μεγάλο μέρος του φετινού καυτού καλοκαιριού.  Σπάρτη και Γαβαλου έχουν ευνοηθεί αντίθετα και είναι οι θερμότερες σε μέση μέγιστη θερμοκρασία μακράν από τις υπόλοιπες περιοχές. Επίσης η Αττική δεν έδωσε σε κανένα της σταθμό πάνω από 38 βαθμούς σήμερα παρόλο τις πολύ μεγάλες ελάχιστες που είχε το πρωί~29-30οC. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε μηχανικά αεριζομενους σταθμούς(fan-aspirated) της χώρας ήταν :
Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ....ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ ΟΨΗΝ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ..

------------------------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα αλλά ο ανατολικός θαλάσσιος άνεμος λειτούργησε ανασταλτικά στην εκτόξευση πάνω από τους 40 βαθμούς. Παρόλο αυτά είχαμε θερμοκρασίες έως 39 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες που σημειώθηκαν ήταν :
Τρίκαλα 38,3
Καρδίτσα 38,2
Βόλος 37,3
Αγιά Λάρισας 37,1
Λάρισα 39,1
Λάρισα ΕΜΥ 38,8


Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 28/7/2012.

Άνοδο σημείωσε και πάλι ο υδράργυρος στην Ελλάδα με περιοχές της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και της Πελοπ/σου να ξεπερνούν τους 38 βαθμούς. Οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους(fan-aaspirated) σταθμούς ήταν :

-----------------------------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία παράμεινε σταθερή μιας και καμία θερμή αέρια μάζα δεν μας επηρέασε. Αναλυτικά είχαμε τις παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :
Τρίκαλα 36,9
Καρδίτσα 36,2
Βόλος 36,4
Αγία Λάρισας 35,3
Λάρισα 36,9
Λάρισα ΕΜΥ 37,4!!(η υπαιθρος πιο ψηλα απο την πολη)


Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 27/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή για 20 αξιόπιστους σταθμούς της χώρας με την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να είναι οι πρωταγωνίστριες αφού πάνω από 7 σταθμοί τους σημείωσαν πάνω από 36,5 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους(fan-aspirated) σταθμούς ήταν :

------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία ήταν ακόμα μια ζεστή ημέρα στα όρια του καύσωνα ενώ σημαντικές καταιγίδες σημειώνονται στα ορεινά το απόγευμα. Αναλυτικά είχαμε :
Τρίκαλα 36,4
Καρδίτσα 36,3
Αγιά Λάρισας 35,0
Βόλος 36,3
Λάρισα 36,9
Λάρισα ΕΜΥ 37,0!!!(η υπαιθρος πιο ψηλα απο την πολη)

EMY

SAT24

3D SA ELGA


Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 26/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή σε μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα 20 αξιόπιστοι σταθμοί να σημειώσουν από 36,6 βαθμούς και πάνω μέγιστη αργά το μεσημέρι. Περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλία οι πρωταγωνιστές σήμερα με τους ασθενείς ανέμους και τους τοπικούς ανεμους που δρουν ως λίβας να ανεβάζουν την θερμοκρασία σημαντικά. Αναλυτικά οι μονες αξιόπιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους(fan-aspirated) σταθμούς ήταν :

-------------------------------------------------------------------------------


Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε και άλλο και έτσι σημειώθηκε άνετα ημέρα καύσωνα. Αναλυτικά οι θερμοκρασίες από αξιόπιστους σταθμούς ήταν:
Bολος 36,2
Αγιά Λάρισας 34,8
Λάρισα 38,0
Τρίκαλα 37,7
Καρδίτσα 37,3
Λάρισα ΕΜΥ 37

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Μέση Μηνιαία Θερμοκρασία για τον Ιούλιο μεχρι 23/7/2012.

Η Μέση μηνιαία θερμοκρασία για τον Ιούλιο (πρώτες 23 ημέρες) έχει βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα τα οποία άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτοφανή. Πριν δούμε την λίστα με τους πιο θερμους σταθμούς τη χώρας να δώσω ένα παράδειγμα.

Ο Ιούλιος 2007 ήταν ένας εξαιρετικά θερμός μήνας με μέση μηνιαία θερμοκρασία 29,2 στο σταθμό <<Meteolarissa>>. Ο Αύγουστος 2010 επίσης ήταν ένας ακόμα πολύ θερμός μήνας με μέση μηνιαία θερμοκρασία και πάλι στους 29,2 βαθμούς Κελσίου. Αυτοί είναι και οι πιο θερμοί μήνες από το 2006 που έχει ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού. Ο φετινός Ιούλιος μέχρι στιγμής βρίσκεται στο άπιαστο από το νου νούμερο των 30,1 βαθμών Κελσίου!!! δηλαδή 1 βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της Λάρισας...

Παρακάτω η λίστα με τους πιο θερμούς σταθμούς της χωράς έως τις 23/7/2012.

Το <<σκληρό>> κέντρο της Αθήνας με την τεράστια θερμονησιδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μαζί με την Παλαιοχωρα Χανίων που και αυτή είναι μια πολύ θερμή περιοχή. Στη συνέχεια η Λάρισα δείχνει ότι δεν έχει πια χαρακτηριστικά της πεδιάδας αλλά και της υπαίθρου αφού η πόλη βράζει σε <<Αθηναϊκούς ρυθμούς>> και η Ιθάκη που για νησί βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση.

Τα στοιχεία είναι από σταθμούς Davis pro2 fan -aspirated και η μέση μηνιαία θερμοκρασία βγαίνει από  τις 24 ωριαίες μέσες θερμοκρασίες από τις 23 μέχρι στίγμης ήμερες. 
Δεν έχει σχέση με τον τρόπο παράγωγης της μέσης θερμοκρασίας της ΕΜΥ αλλά και άλλων τύπων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες του κόσμου οπότε και η σύγκριση δεν είναι σωστή. 
Συγκρίνουμε μόνο παρόμοια παραγόμενα στοιχεία και όχι κατά προσέγγιση.

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας & Μέσες Μέγιστες Ελλάδας 23/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή για περιοχές στη Δυτική και Νότια Ελλάδα ενώ στην Ανατολική και Βόρεια η θερμοκρασία λόγω των μετρίων έως ισχυρών βοριάδων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους(fan-aspirated) σταθμούς ήταν :
O σταθμος Ριο Αχαιας ΕΑΑ σημειωσε 38,9 που απο τεχνικο λαθος δεν συμπεριληφθει στη λιστα...


-----------------------------------------------------------------------


Η μέση μέγιστη θερμοκρασία των Hot-spot περιοχών της χώρας δεν έχει διαφοροποιηθεί από αυτά που έχουμε δει όλο το καλοκαίρι μιας και οι συνεχόμενοι βοριάδες έχουν ευνοήσει την Δυτικη και Νότια ηπειρωτική χώρα. Η παρακάτω λίστα δείχνει με την σειρά την μέση μέγιστη θερμοκρασία των πρώτων 23 ημερών του Ιουλίου, στη συνέχεια τις ήμερες με μέγιστη θερμοκρασία από 36.5 βαθμούς και πάνω ενώ στην τελευταία στήλη οι ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία από 40,0 βαθμούς και πάνω...


Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 22/7/2012.

Ημέρα καύσωνα για περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας  ενώ το Βορειοανατολικό ρεύμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική ηπειρωτική χώρα δεν άφησε τον υδράργυρο να ανέβει ψηλά. Αναλυτικά οι μέγιστες από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς(fan-aspirated) ήταν :

--------------------------------------------------------------------------------


Στη Θεσσαλία το κρεσέντο του Βορειοανατολικού μελτεμιου δεν έχει τελειωμό φέτος με αποτέλεσμα στη ανατολική Θεσσαλία να μην ανέβει η θερμοκρασία στα επίπεδα που προβλεπόταν!!! 
Αναλυτικά οι μέγιστες από αξιόπιστους σταθμούς ήταν :
Τρίκαλα 38,0
Βόλος 34,3
Καρδίτσα---
Αγιά Λάρισας 31,5(με ισχυρο ανατολικό δροσερό άνεμο)
Λάρισα 36,4( με ισχυρό κατά διαστήματα ανατολικό δροσερό άνεμο)

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 17/7/2012.

Ημέρα ανακούφισης από τη ζεστη για την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ στη Δυτική και Νότια η ζέστη επέμεινε και μάλιστα στην Κρήτη σημειώθηκαν και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά οι μέγιστες από αξιόπιστους Fan-aspirated σταθμούς ήταν :
O σταθμός Πειραιάς Καμίνια μετά τη σημερινή του μέγιστη βγαίνει από την λίστα των αξιόπιστων σταθμών στο αντίστοιχο link του Βlog μου.

-----------------------------------------------------------------------------------------


Στη Θεσσαλία οι μέγιστες με συνοδεία συννεφιάς κατά διαστήματα ειδικά το πρωί και ενός ανέμου ΒΑ 2-4 μποφόρ έπεσαν κατά 6-9βαθμους σε σχέση με χθες. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ήταν :
Τρίκαλα 33,6
Καρδίτσα 33,6
Βόλος 32,7
Αγιά Λάρισας 32,0
Λάρισα ΕΜΥ 33,8
Λάρισα Davis fan aspirated 33,5
Λάρισα Davis Vue passive shield 33,3

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 16/7/2012.

Τελευταία ημέρα του πολυήμερου καύσωνα και η πιο δυνατές θερμοκρασίες ήταν γεγονός. H θερμή μάζα τελικά στρογγυλοκάθισε σε μια περιοχή από την Ανατολική Στερεά έως την Νότια Πελοπ/σο με αποτέλεσμα εκεί να σημειωθούν και οι μέγιστες θερμοκρασίες. Αναλυτικά οι τιμές από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς (fan-aspirated) ήταν:
Τελικα 42,4 η μεγιστη στη Λαρισα απο το ΕΑΑ στα δυτικη της πολης...
To Ψυχικο ειναι υπο ελεγχο σαν τιμη μιας και ηταν σημαντικα υψηλοτερη απο τους γυρω σταθμους.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Θεσσαλία βρέθηκε και σε αυτόν τον 3ο φετινό καύσωνα στην άκρη της θερμής μάζας με αποτέλεσμα ο λίβας να έρθει μόνο στην Δυτική ενώ ο ανατολικός να παραμείνει και να κόψει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Ανατολική. Τελικά οι μέγιστες τιμές σήμερα από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν :
Τρίκαλα 43,1
Καρδίτσα 42,1
Βόλος 36,6
Αγιά Λάρισας 34,5
Κροκωτός Τρικάλων 42,4( φυσικά αεριζόμενος)
Λάρισα Davis fan-aspirated METEOLARISSA 41,7
Λαρισα Davis fan-aspirated EAA 42,4
Λάρισα Davis Vue passive shield 41,4
Λάρισα ΕΜΥ 41
Λάρισα χωράφι fan-aspirated κλωβός 41,8
Λάρισα χωράφι natural ventilated κλωβός 42,4

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 15/7/2012.

Άνοδο της θερμοκρασία σήμερα σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάσει τους 42 βαθμούς αλλά και ακόμα και ορεινές περιοχές της Πίνδου να δώσουν 38-39 βαθμούς Κελσίου μιας και η θερμή μάζα βρέθηκε και στρογγυλοκάθισε εκεί. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :
Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο και πλησίασε τους 41 βαθμούς. Το ανατολικό βέβαια έστω και υποπνεων αεράκι δεν άφησε το λίβα να οργανωθεί μέσα στην πεδιάδα. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες ηταν :
Τρίκαλα 39,6
Καρδίτσα 40,0
Βόλος 37,2
 Αγιά Λάρισας 36,7
Λάρισα ΕΜΥ 40,0
Λάρισα Davis fan aspirated 40,9
Λαρισα χωραφι μηχανικα αεριζομενος κλωβος 40,6
Λαρισα φυσικα αεριζομενος κλωβος 41,0


Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 12/7/2012.

Ο μεγαλύτερος καύσωνας σε διάρκεια στην σύγχρονη ιστορία της Λάρισας συνεχίζεται με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 42 βαθμούς. Η Ανατολική ηπειρωτική χώρα και η Αιτωλοακαρνανία ήταν οι πρωταγωνιστές. Αναλυτικά οι μέγιστες από τους αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους (Fan-aspirated) σταθμούς ήταν:

---------------------------------------------------------------------------------------

Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά και έφτασε και τους 41 βαθμούς στο εσωτερικό. Οι άνεμοι ήταν ασθενείς και μόνο αργά το απόγευμα επικράτησαν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι που άρχισαν να ρίχνουν τη θερμοκρασία ενώ ψυχρό μέτωπο έδωσε κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αναλυτικά είχαμε τις ακόλουθες μέγιστες θερμοκρασίες:
Τρίκαλα 40,8
Καρδίτσα 40,2
Βόλος~ 36
Αγιά Λάρισας 37,4
Λάρισα Davis fan aspirated 41,1
Λάρισα Davis Vue passive shield 41,8( 0,7 πιο πάνω δηλαδή ο παθητικός από τον μηχανικά αεριζόμενο)
Λάρισα ΕΜΥ 41,0 μέγιστη και 20,4 ελάχιστη.
Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος(Fan-aspirated) κλωβός: 40,6 μέγιστη και 18,4ελάχιστη
Λάρισα χωράφι φυσικά αεριζόμενος(Natural ventilated) κλωβός: 41,8 μέγιστη και 19,4 ελάχιστη

Τελικά τις τελευταιες 5-6 ημέρες μια αράχνη είχε μπλοκάρει το ανεμηστηρι γι αυτό και είχαμε παρόμοιες μέγιστες στους 2 κλωβούς..είχαν γίνει δηλαδή και οι 2 παθητικοί χωρίς μηχανικό αερισμό.Από σήμερα όμως όλα δουλεύουν κανονικά και η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 1.2 βαθμούς πιο πάνω ο φυσικά αεριζόμενος οπως και είναι σύνηθες το καλοκαίρι.

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας & Μέσες Μέγιστες Ελλάδας 11/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και σήμερα με τη θερμοκρασία σταθεροποιημένη έως 40 βαθμούς. Η υψηλή σχετική υγρασία και η έλλειψη ανέμων που θα μπορούσαν να δράσουν σαν λίβας δεν άφησαν τη θερμοκρασία να αγγίξει τους 41 με 42 βαθμούς που φαινόταν στα προγνωστικά στοιχεία. Η Θεσσαλία και η Αιτωλοακαρνανία ήταν οι πρωταγωνιστές με θερμοκρασίες 39 έως 40 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους (fan-aspirated) σταθμούς ήταν :


---------------------------------------------------------------------------------


Η μέση θερμοκρασία τις πρώτες 11 ημέρες του Ιουλίου έχει ήδη ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ ο καύσωνας ακόμα βρίσκεται στην μέση της διάρκειας του. Αναλυτικά οι μέση μέγιστη θερμοκρασία μερικών χαρακτηριστικών θερμών σταθμών της χώρας είναι η ακόλουθη:

Οι 3 γνωστές από τα τελευταία χρόνια καυσωνοπολεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Σπάρτη με κάθε είδους κυκλοφορία έως σήμερα παρουσίαζε τον ΒΔ άνεμο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η Γαβαλου με σερί θερμών εισβολών με επίκεντρο τη δυτική χώρα βρέθηκε μια ανάσα από την πρώτη θέση. Η Λάρισα ακόμα <πληρώνει> τα μελτέμια που ακόμα και σήμερα ήταν παρών κατά διαστήματα. Περιοχές της Στερεάς βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα μιας και εκεί ο μελτεμοκαιρος είναι ακόμα παρών.


-----------------------------------------------------------------------------------


Τέλος στη Θεσσαλία είχαμε μια ακόμα μέρα καύσωνα με τη Δυτική να έχει ΝΔ λιβαιο άνεμο και να φτάνει τους 40 βαθμούς ενώ η ανατολικη να έχει ενα ανατολικο ρευμα που μετριασε για μια ακόμα μέρα την θερμη εισβολη. Αναλυτικά οι μεγιστες που σημειωθηκαν από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :
Tρικαλα 40,3
Καρδιτσα 39,7
Βολος 36,6
Αγια Λάρισα 34,9
Λάρισα 39,5
Λάρισα ΕΜΥ 38,8 μέγιστη και 24,8 ελαχιστη
Λάρισα χωραφι φυσικα αεριζομενος (natural ventilated) κλωβος 40,1 μέγιστη και 23,4 ελαχιστη


Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 10/7/2012.

Ενδυνάμωση του καύσωνα σήμερα σε όλη τη χώρα. Το πρώτο 40αρι σημειώθηκε στη Σπάρτη ενώ αρκετοί άλλοι σταθμοί το πλησίασαν. Αναλυτικά οι μέγιστες σήμερα από μηχανικά αεριζόμενους (fan aspirated) σταθμούς , τους μόνους αξιόπιστους ήταν :

Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε αλλά πάλι το ρεύμα δεν έγινε ποτέ μόνιμα ΝΔ που θα σήμαινε σημαντικότερη άνοδο της θερμοκρασίας. Η Λάρισα βέβαια <<κατάφερε>> και υπό αυτές τις μη ευνοϊκές προϋποθέσεις να φτάσει τους 40 βαθμούς . Αναλυτικά οι μέγιστες από μηχανικά αεριζόμενους (fan-aspirated) ήταν:
Τρίκαλα 37,8
Καρδίτσα 38,7
Βόλος 38,0
Αγιά Λάρισας 37,1
Λάρισα Davis fan aspirated: 39,9
Λαρισα Davis Vue passive shield 40,3
Λάρισα ΕΜΥ 39,4 μέγιστη και 21,2 ελάχιστη
Λάρισα χωράφι natural ventilated κλωβός 40,1 μέγιστη και 20,7 ελάχιστη

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 9/7/2012.

Συνέχεια καύσωνα και σήμερα με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να τους ξεπεράσει. Κάτι ξεγυρισμένα 40αρια από σταθμούς καβουρδιστηρια χωρίς αερισμό είναι φυσικό να περνάνε στην ιστορία σαν γραφικές τιμές. Αναλυτικά οι μόνες αξιόπιστες μέγιστες της επικράτειας από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :Στη Θεσσαλία η μέρα ήταν και πάλι πολύ ζέστη αλλά το ανατολικό ρεύμα που συνεχίζει ακόμα να πνέει έστω και με μικρότερη ένταση δεν άφησε τη θερμοκρασία να ανέβει στους 40 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες ήταν :
Τρίκαλα 38,1
Καρδίτσα 38,3
Βόλος 35,9
Αγιά Λάρισας 34,4(με ανατολικό δροσερό άνεμο)
 Λάρισα ΕΜΥ 38,6 μέγιστη και 21,2 ελάχιστη
Λάρισα Davis fan aspirated 38,8
Λάρισα χωράφι natural ventilated κλωβός 38,5 μέγιστη και 20,2 ελάχιστη

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 8/7/2012.

Συνεχίζεται ο καύσωνας για 4η μέρα στη χώρα με την θερμοκρασία να φτάνει τους 39 βαθμούς και να είναι απόλυτα μέσα στα πλαίσια που θα έπρεπε να είναι με τις δεδομένες ατμοσφαιρικές καταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια και γραφικές αναφορές από παθητικούς σταθμούς μέσα στον ήλιο και χωρίς αερισμό αλλά δεν πρέπει βέβαια να δίνουμε σημασία σε τέτοιες τιμες!!! Αναλυτικά οι μέγιστες από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς (fan-aspirated) είναι οι παρακάτω:
Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε λίγο ακόμα αλλά ο ΒΑ άνεμος κατά διαστήματα δεν άφησε τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες από αξιόπιστους σταθμούς ήταν :
Τρίκαλα 38,2
Καρδίτσα 37,3
Βόλος 36,6
Αγιά Λάρισας 36,5
Λάρισα ΕΜΥ 38,2 μέγιστη και 20,4 ελάχιστη
Λάρισα 38,6
Λάρισα χωράφι φυσικά αεριζόμενος κλωβός (natural ventilated): 39,2 μέγιστη και 19,7 ελάχιστη

Εν εξελίξη καύσωνας...

Καυσωνας μεγαλης διαρκειας ~10ημερων και μετριας εντασης ειναι αυτος που εδω και 3 ημερες εχει αρχισει να πληττει τις ευπαθεις στη ζεστη περιοχες της χωρας ενω τις επομενες ημερες θα επεκταθει και στα νησιωτικα τμηματα του Αιγαιου. Η μεγιστη τιμη της θερμοκρασιας θα φτασει τους 41 βαθμους και ισως τοπικα σε Θεσσαλια και Ανατολικη Στερεα να αγγιξει για λιγο τους 42.

Για την Θεσσαλια θα ειναι μια δυσκολη εβδομαδα αφου καθολη την διαρκεια αυτης η θερμοκρασια τα μεσημερια στην πεδιαδα θα φτανει τους 40 βαθμους ενω καποιες απο τις ημερες θα φτασει τους 41 ισως και τους 42 βαθμους  κελσιου. Προσοχη στις ευπαθεις ομαδες που σιγουρα θα επιβαρυνθουν απο ην υγρασια και την μεγαλη διαρκεια του καυσωνα. Στις παραθαλασσιες περιοχες δεν θα ξεπερασει τους 36-37 βαθμους αλλα η υγρασια απο ην απνοια που θα επικρατει θα δημιουργει και εκει συνθηκες σαουνας...

Τελος αν θελουμε να δωσουμε μια ελπιδα φωτος να πουμε οτι προς τις 18 του μηνα υπαρχει μια πιθανοτητα για πτωση της θερμοκρασιας αλλα βεβαια ειναι παρα πολυ νωρις για να μιλησουμε σοβαρα για αλλαγη του καιρικου μοτιβου...

Οτι νεοτερο σε επομενο Εκτακτο Δελτιο....

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 7/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή χωρίς ευτυχώς να έχουμε θερμοκρασίες που να θέλουν εξέταση. Όπως είπα οι 38 βαθμοί θα ήταν η οροφή και τελικά αυτή ήταν. Αναλυτικά είχαμε τις ακόλουθες μέγιστες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς:

H τιμή της Μονής Βατοπεδίου είναι λογική αν και λίγο υψηλή αλλά μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα στο σταθμό. 
Στη Θεσσαλία οι θερμοκρασία ανέβηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα με τη Λάρισα να φτάνει τους 38 βαθμούς και στους 2 σταθμούς της και να είναι πρώτη στη σχετική λίστα.
Αναλυτικά είχαμε:
Τρίκαλα 37,2
Καρδίτσα 37,2
Βόλος 34,8
Αγιά Λάρισας 32,5(Ανατολικό δροσερό άνεμο)
Λάρισα 37,9
Λάρισα ΕΜΥ 37,1 μεγιστη και 21,4 ελάχιστη
Λάρισα χωράφι Natural ventilated κλωβος 38,0 μεγιστη και 20,4 ελαχιστη

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Ιουνιος 2012 ο θερμος φαντομας...

Τελείωσε ένας μήνας που ήταν ένα μυστήριο για πολλούς. Είναι πολλές φορές δυσδιάκριτο το θερμό από το κανονικό όταν αυτό δεν αποτυπώνεται από ακραίες εκφάνσεις. Έτσι και ο φετινός Ιούνιος σαν τον φαντομά πριόνιζε τα πόδια του Ιουνίου 2007 αλλά και του 2003 ,που ήταν οι θερμοτεροι στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ,με θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν ούτε μια μέρα τους 40 βαθμούς Κελσίου εκτός βέβαια μιας εξαίρεσης της Λιβαδειάς με 40,1 βαθμούς.

Σκεπτόμενος κάποιος τα ρεκόρ του 2007 με 44-46 βαθμούς να καταγράφονται από επίσημους κλωβούς Stevenson της ΕΜΥ καθώς και τον 10ημερο καύσωνα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως στη Λάρισα (45 βαθμοί μέγιστη και 5 συνεχόμενες ήμερες με Τ>41βαθμους) ο φετινός έδειχνε τιποτένιος. Και όμως ο φετινός Ιούνιος είχε διάρκεια και θερμοκρασίες σταθερά 3-4 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το 2007 ο πολύς κόσμος ξεχνάει ότι για ένα 13ημερο είχαμε δροσιές και από εκεί και μετά σταδιακά ανέβηκε η θερμοκρασία στα επίπεδα ρεκόρ.

Έτσι για τη Λάρισα ΕΜΥ είχαμε μέση θερμοκρασία μήνα 28,0 βαθμοί που είναι νέο ρεκόρ 60ετιας μετά το 27,4 που σημείωσε το 2007. Αν αναλογιστούμε και το βοριά που φύσηξε για αρκετές ημέρες κόβοντας την άνοδο της θερμοκρασίας θα μπορούσε να είχε πλησιάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ακομα και στον καύσωνα τον 3ημερο που εκανε αυτος εγινε με μολις 39 βαθμούς μέγιστη με συννεφια και με την θερμη μαζα να μην αγγιζει τη Θεσσαλια για λιγο.
Επισης η μέση μέγιστη θερμοκρασία των 33.6 βαθμων για Ιουνιο είναι και αυτό ρεκόρ μετά το 33.5 του Ιουνίου 1995 ενω στη μέση ελαχιστη δεν είχαμε ρεκόρ αφου πολλα ακόμα ετη είχαμε πιο θερμες ελαχιστες θερμοκρασίες.


Αλλα και στον σταθμο Davis fan aspirated <Meteolarissa> που βρισκεται μεσα στην πολη είχαμε ρεκόρ στην περιοδο που λειτουργει ο σταθμος (2006-2012).
Η μέση θερμοκρασία του φετινου Ιουνίου ανηλθε στους 27,5 βαθμούς όταν η αντιστοιχη του 2007 ήταν 26,7.
Η μέση ελαχιστη θερμοκρασία του Ιουνίου 2012 ανηλθε στους 21,1 όταν η αντιστοιχη του 2007 τους 20,6.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουνίου 2012 ανηλθε στους 34,1 όταν η αντιστοιχη του 2007 τους 33,2.


Ρεκορ σημειωθηκε και στους σταθμους της Μικρας του Ελληνικου και της Καλαματας απο τα στοιχεια που μπορουμε να εχουμε μεχρι στιγμης ενω αντιθετα σε περιοχες οπως η Σουδα , το Ηρακλειο , η Κερκυρα δεν σημειωθηκες ρεκόρ μεσης μηνιαιας θερμοκρασίας αφου αλλα ετη οπως το 2003 το 1995 και το 2007 κατεχουν ακόμα αυτα τα ρεκόρ.

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 6/7/2012.

Ημέρα καύσωνα και η σημερινή με τη θερμοκρασία στη Θεσσαλία να ξεπερνά και τους 38 βαθμούς. Αναλυτικά οι υψηλότερες θερμοκρασίες απο μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :
O σταθμός της Μονής Βατοπεδίου σημείωσε και σήμερα θερμοκρασία αρκετά υψηλή 39,0 βαθμοί η οποία είναι πολύ οριακή και πάλι για να μπει στη λίστα αν και είχε συνοδεία ΒΔ ανέμου αλλά χωρίς μεγάλη πτώση υγρασίας. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν. Ο σταθμός Ασπρόπυργου σημείωσε 37,2 βαθμούς που είναι μια λογική θερμοκρασία αλλά θα παραμείνει υπό εξέταση. Το Ψυχικό τέλος δίνει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τους γειτονικούς σταθμούς αλλά δεν τίθεται ακόμα κάποιο θέμα.Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία ανέβηκε ελαφρώς μιας και ο λίβας δεν ήταν τόσο έντονος ώστε να εκτοξεύσει τον υδράργυρο πιο ψηλά. Αναλυτικά οι μέγιστες που σημειώθηκαν ήταν:
Τρίκαλα 38,4
Καρδίτσα 37,6
Βόλος~34
Αγιά Λάρισας 33,5 με ΒΑ δροσερό άνεμο
Λάρισα 38,4
Λάρισα ΕΜΥ 37,8(18,0 ελαχιστη)

Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος κλωβός 37,8(16,9 ελαχιστη)
Λάρισα χωράφι φυσικά αεριζόμενος κλωβός 38,7 (17,7 ελαχιστη)
Η σχετικη απνοια και η εντονη ηλιοφανεια εδωσαν και σημερα διαφορα κοντα στον ενα βαθμο.


Mεγιστες σε passive shield(38,7) & fan aspirated sheild(37,8)χωραφι
Ελαχιστες σε passive shield(17,7)& fan aspirated(16,9) χωραφι


Στη Λαρισα ολοκληρη η ομαδα σταθμων εδωσε τα παρακατω αποτελεσματα...
Μεγιστη απο Davis VP2 fan aspirated(38,0)-Davis Vue passive shield(38,6) & Oregon fan aspirated stevenson(38,1)

Mεγιστες Θερμοκρασιες απο 2 σταθμους inside fan-aspirated stevenson screen


Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Mέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 5/7/2012.

Ημέρα καύσωνα η σημερινή σε Θράκη - Μακεδονία - Θεσσαλία αλλά και μέρη της Αττικής.
Αναλυτικά οι μέγιστες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς είναι:

Οι σταθμοί επίσης Ασπρόπυργου Αττικής σημείωσε 37,2 βαθμούς και η Μονή Βατοπεδίου 39,8 βαθμούς. Ο σταθμός Ασπρόπυργου είναι ύποπτος μέχρι να έχω νέα από τον ιδιοκτήτη ενώ ο σταθμός της Μονής έδωσε θερμοκρασία που οριακά εμπίπτει στα δεδομένα της ατμόσφαιρας για σήμερα. Οι δυο σταθμοί παρακολουθούνται και τις επόμενες ημέρες .Προσωπικά πιστεύω ότι και οι 2 τιμές είναι πραγματικές ή έστω πολύ κοντά στην πραγματική θερμοκρασία. Ο Ασπρόπυργος είχε το ΒΔ ρεύμα που έδρασε ως λίβας με θερμοκρασία στα 850μιλιμπαρςσ 20 βαθμούς οπότε είναι αποδεκτό το 37αρι ενώ στη Χαλκιδική είχαμε 22 βαθμούς Κελσίου στα 850 που οριακά είναι σχεδόν αποδεκτό το 40αρι με το ΒΔ άνεμο που έδρασε ως λίβας.


Στη Θεσσαλία οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο του καύσωνα ενώ είχαμε επικράτηση ΝΔ ρεύματος στη Λάρισα κατά διαστήματα. Αναλυτικά σημειώθηκαν οι εξής μέγιστες:
Βόλος ---
Αγιά Λάρισας 34,6
Τρίκαλα 37,1
Καρδίτσα 36,5
Λάρισα ΕΜΥ 37,6
Λάρισα 37,6

Μεγιστες Θερμοκρασιες χωραφιου
Ελαχιστες Θερμοκρασιες χωραφιου
Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος κλωβός fan-aspirated 37,4
Λάρισα χωράφι φυσικά αεριζόμενος κλωβός natural ventilated 38,4

Η διαφορά σήμερα στον 1 βαθμό και είναι φυσικό μιας και ο άνεμος δεν ήταν ισχυρός αλλά και η ηλιοφάνεια έντονη. Στις ελάχιστες είχαμε και εκεί διαφορά με 14,0 στον αεριζόμενο και 15,3 στον παθητικό. Η Ελάχιστη από ΕΜΥ ήταν 15,0 βαθμοί...

Όλα εδώ γίνονται με εικόνες και πραγματικές συγκρίσεις...

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 4/7/2012.

Ημέρα έναρξης της θερμής εισβολής ,αρχικά από τα δυτικά και τις επόμενες αρκετές μέρες και στην υπόλοιπη χώρα. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν από μηχανικά αεριζόμενους σταθμους ηταν:
O σταθμός Ασπρόπυργου Αττικής σημείωσε 36.6 βαθμούς αλλά είναι πια αμφίβολες οι μετρήσεις μιας και είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με το σταθμό της ΕΜΥ στην Ελευσίνα αλλά και σε μειλ στον ιδιοκτήτη δεν κατέστην δυνατό η επικοινωνία για την λειτουργία του ανεμιστηριου του κλωβού ή οχι. Ο σταθμός μέχρι νεοτέρας δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μου.Στη Θεσσαλία είχαμε την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας έως τους 35 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά είχαμε :
Τρίκαλα 34,7
Καρδίτσα 34,5
Λάρισα 35,1
Λάρισα ΕΜΥ 34,8
Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος(fan-aspirated) κλωβός 34,8
Λάρισα φυσικά αεριζόμενος(passive) κλωβός 35,7

H διαφορά σε μέρες με σχετική άπνοια ξεπερνά τον 1 βαθμό και όσο πιο έντονος είναι ο αέρας η διαφορά προσεγγίζει το μηδέν. Σε βάθος 75 ημερών μετρήσεων η μέση απόκλιση των 2 ειδών κλωβών είναι 0,8 βαθμοί Κελσίου.
Μεταφορά θερμοκρασιών από τα 850mbs στο έδαφος

Πολλές φορές η πραγματική θερμοκρασία που μετράμε σε ένα μέρος και το συγκρίνουμε με ένα άλλο δεν λέει όλη την αλήθεια. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε ότι σήμερα η Λάρισα είχε μέγιστη θερμοκρασία 33 βαθμούς ενώ η Σπάρτη 36 και η Ρόδος 31. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας της ατμόσφαιρας σε όλο το ύψος της και ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα της. Μια παράμετρο που έχει σημασία να δούμε είναι η θερμοκρασία στα 850mbs δηλαδή στα 1600μετρα περίπου υψόμετρο. Δηλαδή με τι θερμικό υπόβαθρο έγιναν οι παραπάνω μέγιστες θερμοκρασίες. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας στα 850mbs από το προγνωστικό μοντέλο GFS στη σελίδα WEATHERONLINE

Παρατηρούμε μεγάλες διάφορες στη θερμοκρασία από 14 βαθμούς έως και 21 στην περιοχή της Πίνδου. Το ανάγλυφο είναι υπεύθυνο για αυτές τις σημαντικές διαφορές αλλά και το βορειοανατολικό ρεύμα που οι γραμμές 154 ,152 και 150 δείχνουν από την Μαύρη θάλασσα προς το Αιγαίο και την Κρήτη.
Έτσι αν θελήσουμε να κάνουμε μια αντιστοίχηση θερμοκρασίας στα 850mbs και εδάφους για μερικούς ιδιαίτερους σταθμούς της χώρας θα δούμε τα παρακάτω.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι σταθμοί παρόλο που είχαν θερμοκρασία 16-17 βαθμούς στα 850 η αντίστοιχη στο έδαφος ήταν 27-31 βαθμούς δηλαδή 10-14 βαθμούς διαφορά. Αντίθετα οι πιο ηπειρωτικοί σταθμοί σημείωσαν θερμοκρασίες 16-19 βαθμούς πιο πάνω από τις αντίστοιχες στα 850 μιλιμπαρς. Αυτό συμβαίνει λόγω της πιο ξηρής αδιαβατικής μεταβολής του αέρα η όποια δίνει και μεγαλύτερο <<μπόνους>> στη τελικά θερμοκρασία. Οι συνήθεις τιμές είναι να προσθέτουμε  16-18 βαθμούς για τις ηπειρωτικές περιοχές στη θερμοκρασία των 850 μιλιμπαρς. Βέβαια όλα αυτά σε μέρες ηλιοφάνειας και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άνεμο. Όταν επικρατεί κάποιος έντονος θαλάσσιος άνεμος η μεταβολή δεν είναι τόσο ξηρή και η διαφορά είναι κάτω από 13-14 βαθμούς.Στη Λάρισα για παράδειγμα είχαμε την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το ψυχρό υπόβαθρο που είχε η περιοχή. Με μολις 14 βαθμούς στα 850 η μέγιστη έφτασε τους 33 βαθμούς και είναι μια μεγάλη τιμή αλλά όχι πρωτοφανής. Η όλη διαδικασία έγινε γιατί υπάρχει ξηρασία σε όλη την κατώτερη τροπόσφαιρα καθώς ακόμα και στο έδαφος. Αποτέλεσμα να φτάσουμε στα όρια της ξηρής αδιαβατικής μεταβολής που είναι συνήθως οι 19-21 βαθμούς σε πολύ ξηρές καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές η υγρασία στο έδαφος είναι μόλις 20%  ενώ και σε ένα στρώμα από τα 600 έως τα 3000μετρα ήταν κάτω από 25% όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη. O άνεμος ήταν ΒΑ και για λίγα διαστήματα ΝΔ. Αν ο άνεμος παρέμεινε ΝΔ για μεγαλύτερο διάστημα μιας και δρα ως λίβας θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερες διαφορές της τάξης των 20 βαθμών μεταξύ εδάφους και 850μιλιμπαρς.
Η Σπάρτη η Γαβαλου και οι Σέρρες ακολούθησαν το ίδιο pattern χωρίς βέβαια να έχουμε εκει τοσο μεγάλες διαφορές λόγω μεγαλυτερης υγρασιας στην ατμοσφαιρα αλλά και ανεμων που δεν ενεργουσαν ως λιβες.


Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Λίγα στοιχεία για τον επερχόμενο καύσωνα...

Τα νεότερα για το κύμα καύσωνα που θα μας επηρεάσει κατά 99% πια από αύριο κιόλας στη Δυτική Ελλάδα και από την Πέμπτη και στην υπόλοιπη Θεσσαλία και Μακεδονία είναι :
1) H πολύ μεγάλη διάρκεια

2) οι μέτριες θερμοκρασίες έως 39-40 βαθμούς στα Βόρεια και τη Θεσσαλία και 40-41 στη Δυτική Ελλάδα ενώ στη Στερεά κατά διαστήματα η θερμοκρασία θα ανεβαίνει στα επίπεδα των 38-39 βαθμών με μικρά διαλείμματα βοριά

3) Το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχιστεί αλλά με τάση σε σταδιακή μετατροπή από ΒΑ σε Βόρειο ρεύμα με αποτέλεσμα όλη η ηπειρωτική χώρα να δεχτεί τα θερμά φιλιά αλλά τα νησιά να μην ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς

4) Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάποιο παράθυρο εξόδου από τον καύσωνα μέχρι και τις 15 του μήνα!!! Ελπίζω σε ένα 15ημερο από τώρα να μην συζητάμε για νέο ρεκόρ διάρκειας καύσωνα...χωρίς δηλαδή ακραίες θερμοκρασίες άλλα με διάρκεια 10ημερων+...

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Ανασκόπηση Ιουνίου 2012.

Ο Ιουνιος που τελειωσε ηταν ενας πολυ ζεστος μηνας με συνεχομενη ζεστη που μπορει μεν να μην εφτασε σε υψηλα επιπεδα αλλα ηταν επιμονη σε μεγαλο μερος του μηνα. Ειχαμε ενα επεισοδιο καυσωνα που αναλογα την περιοχη κυμανθηκε απο 3 εως και 5 ημερες.

Ενα αλλο χαρακτηριστικο ηταν τα συνεχομενα μελτεμια (Βορειοι ανεμοι) στο Αιγαιο που επηρεαζαν και τις περιοχες περιξ της θαλασσας με αποτελεσμα η ανατολικη ηπειρωτικη χωρα(Θεσσαλια , Ανατολικη Στερεα) να εχουν και μικρα διαλλειματα με χαμηλοτερες θερμοκρασιες. Ειναι χαρακτηριστικο οτι για τη Λαρισα παρολο τον ΒΑ ανεμο που μετριαζε την κατασταση ο Ιουνιος αυτος ειναι ο θερμοτερος που εχει καταγραφει απο το 2006 που εχει αρχισει η λειτουργια του Α.Μ.Σ Meteolarissa. Επισης με μια πρωτη ματια στα στοιχεια του Μ.Σ της ΕΜΥ στο αεροδρομιο δειχνουν εναν ακραια ζεστο μηνα με πιθανοτητες σοβαρες να ειναι ζεστοτερος ή ισοδυναμος και απο τον περιφημο Ιουνιο του 2007 με τον μεγαλο καυσωνα  (~45 βαθμοι μεγιστες) και τα ρεκορ θερμοκρασιας. Παρατηρουμε δηλαδη ποσο ευκολα ειναι τα θερμα ρεκορ να πλησιαστουν ή και να σπασουν μεσα σε μικρη περιοδο!!!

Ο Meteolarissa pws αναλυσε τις μεγιστες θερμοκρασιες των hot-spot περιοχων της χωρας ,παντα απο μηχανικα αεριζομενους σταθμους που ειναι οι πιο αξιοπιστοι. Στον παρακατω πινακα βλεπετε την μεση μεγιστη αλλα και τις ημερες που η μεγιστη ξεπερασε το οριο των 36,5 βαθμων που ειναι το οριο για να ονομασουμε την μερα πολυ θερμη ή καυσωνα.


Ο φετινος Ιουνιος ηταν πολυ περιεργος μιας και το μελτεμι δεν ειναι τοσο συνηθες και για τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα. Ετσι παρατηρουμε οτι μονο η Σπαρτη που βρισκοταν στα κρασπεδα των ψυχρων μαζων σημειωσε συνεχομενες ζεστες ημερες με την επικρατηση ΒΔ ανεμου που δρουσε ως λιβας στην περιοχη. Η Θεσσαλια παρολο την συνεχη δραση του Ανατολικου δροσερου ανεμου σημειωσε πολυ υψηλες μεσες μεγιστες με τα Τρικαλα και τη Λαρισα να βρισκοντε πανω απο 34,0 βαθμους !!! καθως και η ευπαθη στη ζεστη Γαβαλου Αιτωλοακαρνανιας. Ο Ασπροπυργος στην Αττικη με το Βορια που λειτουργησε ως λιβας σημειωσε και αυτος μεση μεγιστη 34 βαθμους. Αντιθετα περιοχες οπως η Φθιωτιδα ,η Λιβαδεια , η Αττικη και η Αργολιδα βρεθηκαν στον πυρηνα του μελτεμιου και περιοριστηκαν στις μεσαιες θεσεις. Στην Αττικη η γνωστη περιοχη πλησιον του Μενιδιου σημειωσε τις υψηλοτερες μεσες θερμοκρασιες εως 33,4 βαθμους κελσιου.

Οι απόλυτα μεγιστες θερμοκρασιες ξεπερασαν λογω τοπικων συνθηκων και τους 40 βαθμους σε 1 μονο  σταθμο. Αναλυτικα στην παρακατω λιστα εχουμε τις απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες σε σταθμους ενδιαφεροντος παντα απο μηχανικα αεριζομενους σταθμους (Fan-aspirated).H ανατολικη ηπειρωτικη χωρα ειναι η πρωταγωνιστρια λογω ενος κυμματος καυσωνα με ΝΔ ανεμους με τη Λιβαδεια να σημειωνει 40,1 βαθμους κελσιου. Η Αττικη εδωσε την μεγιστη στον Ασπροπυργο με 38,9 βαθμους ενω μεσα στο πολεοδομικο συγκροτημα η Ν.Ιωνια σημειωσε 38,4 βαθμους κελσιου.

Το αρθρο διορθωθηκε μιας και μυνημα απο το ΕΑΑ(Αστεροσκοπειο Αθηνων) ανεφερε οτι ο σταθμος του Λαγκαδα δουλευε χωρις ανεμηστηρι για 15 ημερες με αποτελεσμα οι μεγαλες τιμες που δεν ηταν οι πραγματικες. Επισης ο μετεωρολογος ανεφερε οτι καλο ειναι να μην κανουμε συγκριση των αυτοματων μη αεριζομενων σταθμων της Φιλαδελφειας αλλα και ολων των αλλων με τους παλαιοτερους κλασικους σταθμους Stevenson γιατi οπως και να εχει υπαρχει διαφορα και δημιουργειται μια νεα χρονοσειρα στοιχειων. Οτι ειχαμε πει και για τη Φλωρινα που δεν εκανε ποτε ρεκορ με το -25,1 αφου ο σταθμος πια ειναι αυτοματος και σε αλλη θεση. Το μυνημα αναλυτικα εδω  MYNHMA EAA.