Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Mέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 31/5/2012.

Μετά την άστατη περίοδο που βιώσαμε πολλές βροχές και καταιγίδες που στο χώρο της Θεσσαλίας έπληξαν με σφοδρότητα τη Λάρισα περνάμε σε ένα καλοκαίρι διάστημα... Η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα ανέβει σημαντικά και θα φτάσει τους 33-36 βαθμούς Κελσίου στις κλασικές στη ζέστη περιοχές.
Σήμερα η θερμοκρασία λόγω της ηλιοφάνειας ανέβηκε αρκετά με αποτέλεσμα πολλές περιοχές ηπειρωτικές να σημειώσουν 28-29 βαθμούς κελσιου. Αναλυτικά οι μέγιστες από μηχανικά αεριζόμενος σταθμούς που θεωρώ και πιο αξιόπιστους ήταν :

Στη Θεσσαλία σημειώθηκαν επίσης από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Αναλυτικά είχαμε :
Λάρισα 28,4
Τρίκαλα 29,0
Καρδίτσα 28,4
Βόλος 26,7. 

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 26/5/2012- Καταιγιδα Λαρισας.

Πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα για τη Θεσσαλία και περισσότερο για το Νόμο Λάρισας. Ας ξεκινήσουμε από τις θερμοκρασίες οπότε η Ανατολική Ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία έως τη Πελοπ/σος σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από τους μηχανικά αεριζόμενος σταθμούς της χώρας ήταν :


Στη Θεσσαλία η ζέστη προ του μεσημεριού συνοδεύτηκε από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ισχυρές καταιγίδες που στην πόλη της Λάρισας δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Οι μέγιστες στην Θεσσαλία ήταν :
Λάρισα ΑΤΑ 26,3
Λάρισα ΕΜΥ 26
Λάρισα ΕΑΑ 26,0
Λάρισα χωράφι παθητικός κλωβός 26,7
Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος κλωβός 26,5
Τρίκαλα 25,6
Καρδίτσα 25,4
Βόλος 25,2
ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΛΩΒΟΣ!!!!

Όπως είπαμε και πιο πάνω στην περιοχή εκδηλώθηκε καταιγίδα με αποτέλεσμα στο σταθμό μου να μετρηθεί υετός ίσος με 1.5 φορά του κανονικού υετου του μηνα μεσα σε 2 ωρες ή αλλιως μεσα σε 2 ωρες έριξε το 1/9 του υετου όλου του χρόνου στην Λάρισα.
Davis pro 2  ο επίσημος σταθμός μου 49,2μμ
Davis Vue passive shield                        51,4μμ
αναλογικό βροχόμετρο                        50μμ

Η ραγδαιοτητα της βροχης εφτασε τα 221μμ/ωρα που σημαινει οτι εβρεχε καποια στιγμη τοσο δυνατα που αν εβρεχε μια ωρα με τετοια ενταση θα ειχαν μετρηθει 221μμ απο τα βροχομετρα. Στο αλλο μοντελο Davis Vue μετρησε τα 178μμ/ωρα η ραγδαιοτητα μιας και ειναι μεγεθος που μετριεται στιγμιαια και για πολυ λιγη ωρα πιανει αυτες τις μεγαλες ραγδαιοτητες.
Το αναλογικό μετρά ως 35μμ αλλά ευτυχώς δεν ξεχείλωσε και μπόρεσα να μετρήσω και το υπόλοιπο που ήταν 15μμ και να το πρόσθεσε στα 35μμ που είναι στη διαβάθμιση.
ΥΕΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΟΥ

ΥΕΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΟΥ

ΥΕΤΟΣ ΑΠΟ DAVIS VUE ΣΤΑΘΜΟ


ΥΕΤΟΣ ΑΠΟ DAVIS PRO2 FAN ASPIRATED ΣΤΑΘΜΟΠαρακατω φαινεται η πορεια της καταιγιδας απο τις 16:13μμ εως τις 17:30μμ( στις αναγραφομενες ωρες προσθεστε 3ωρες). Οι εικονες είναι απο το ρανταρ του ΕΛΓΑ  http://titan.3dsa.gr/liopraso/radar_lio.html


Οι ηλεκτρικες εκκενωσεις κατα τη διαρκεια της καταιγιδας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 17:30


HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ 17¨45


 Η λιστα του metar.gr με την Λάρισα στην πρωτη θεση υετου για την 26/5/2012.
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 25/5/2012.

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα σε όλη σχεδόν την χώρα με λίγες μπόρες στα ορεινά κυρίως. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλία ανέβηκε ως τους 28 βαθμούς ενώ και στην Κεντρική Μακεδονία και ανατολική Στερεά σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες. Αναλυτικά σημειώθηκαν :

Στη Θεσσαλία όλη η πεδινή σημείωσε τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες στη χώρα. Αναλυτικά είχαμε 
Λάρισα 27,8
Λάρισα ΕΜΥ 27,0(εδωσε 28 στα μεταρ!!! μαλλον απο τον αυτοματο σταθμο)
Λάρισα χωράφι μηχανικά αεριζόμενος κλωβός 27,5
Λάρισα χωράφι φυσικά αεριζόμενος κλωβός 28,2
Καρδίτσα 27,6
Τρίκαλα 27,2
Βόλος 25,8

Η διαφορά του μηχανικά αεριζόμενου κλωβού με τον παθητικό κλωβό είναι και σήμερα 0,7 βαθμοί Κελσίου μια τιμή που έχει επίσημα και ανεπίσημα επιβεβαιωθεί σε πολλές συγκρίσεις των 2 διαφορετικων ειδων σταθμών.Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 23/5/2012.

Άστατος καιρός και σήμερα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει μόνο στη νότια Ελλάδα με την περισσότερη ηλιοφάνεια. Μπόρες και τοπικές βροχές σημειώθηκαν στη Θεσσαλία την Μακεδονία και την Ήπειρο. Αναλυτικά οι μέγιστες που σημειώθηκαν από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :


Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία λόγω συννεφιάς και άνεμου δροσερού από ΝΔ διευθύνσεις δεν ανέβηκε σημαντικά. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν :
Bολος 26,2
Λάρισα ΕΑΑ 25,4
Λάρισα ΑΤΑ 25,5
Λάρισα ΕΜΥ 24,8
Λάρισα χωράφι (fan-aspirated) 24,8
Λάρισα χωράφι (passive shield) 25,2
Τρίκαλα 25,0
Καρδίτσα 24,7

Απόλυτα παρόμοιες θερμοκρασίες ο κλασικός ξύλινος κλωβός της ΕΜΥ σε σχέση με τον αεριζόμενο κλωβό προστασίας στο χωράφι. Καμία σχέση με τους αυτόματους με φυσικό αερισμό (passive shield ) από όλους τους φορείς στην Ελλάδα που μετράνε 1+ βαθμούς παραπάνω από τους μηχανικά αεριζομενους που ανανεώνουν τον αέρα και δεν μπουκώνουν ποτέ.

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 22/5/2012 .

Ψυχρό μέτωπο διέσχισε τη Μακεδονία και Θράκη με τον Όλυμπο να είναι το νοτιότερο σημείο εκδήλωσης καταιγίδων και είσοδο ψυχρότερων μαζών από το απόγευμα. Ο ΝΔ άνεμος και η θερμή εισβολή που ήταν παρούσα από τη Θεσσαλία και κάτω με 12-14 βαθμούς στα 850 μιλιμπαρς έδωσαν θερμοκρασίες από 27 έως 30 βαθμούς. Αναλυτικά σημειώθηκαν οι παρακάτω θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς:
Όσο πιο νότια και ανατολικά τόσο πιο υψηλές θερμοκρασίες συνεπικουρούμενες από τον λίβα ΝΔ άνεμο αλλά και τις θερμότερες αέριες μάζες στα υψηλότερα στρώματα. 


Στη Θεσσαλία όσο πιο ανατολικά και νότια είχαμε και μεγαλύτερες θερμοκρασίες μιας που από τα ΒΔ εισήλθε ο ψυχρότερος αέρας. Αναλυτικά είχαμε :
Boλος 28,1
Λάρισα ΕΑΑ 27,4
Λάρισα ΑΤΑ 27,3
Λάρισα Παλαιά εθνική 26,3
Λάρισα χωράφι(φυσικά αεριζόμενος κλωβός) 26,9
Λάρισα χωράφι (μηχανικά αεριζόμενος κλωβός) 26,4
Oι διαφορές των 2 διαφορετικά αεριζομενων κλωβών στη μέγιστη θερμοκρασία σήμερα 22/5/2012.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένα μάθημα γνώσης για τους ερασιτέχνες αλλα και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν παθητικούς κλωβούς χωρίς αερισμό με αποτέλεσμα αποκλίσεις πάνω από 0.5 βαθμό τις περισσότερες ημέρες. Κατά την διάρκεια αυτού του τεστ που διενεργώ στον αγρό μου η μέση διάφορα στη μεγιστη Θερμοκρασια των 2 ειδών κλωβών προστασίας είναι +0.6 βαθμούς υπερ του φυσικα αεριζομενου κλωβου μιας και ο αερας εγκλωβιζεται για καποια διαστηματα και μετρα παραπανω.
Η θεση των 2 κλωβων αλλα και του αναλογικου βροχομετρου στον αγρο.

Για οποιαδηποτε απορια και καθοδηγηση μπορειτε να αφησετε σχολιο ή e-mail μια που θελει ιδιαιτερη προσοχη. Δεν αρκει η αγορα μονο του σταθμου αλλα και η σωστη μετρηση της θερμοκρασιας.


Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 21/5/2012.

Φθινοπωρινό σκηνικό σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας ενώ στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη το καλοκαίρι ήρθε δριμύτερο με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τοπικά και τους 30 βαθμούς. Συννεφιά και βροχουλες κατά διαστήματα σε περιοχές όπως Βόλος, Λάρισα Κοζάνη με τη θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες μόνο από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς (Fan-aspirated) ήταν σήμερα :

Στη Θεσσαλία οι μέγιστες ήταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω συννεφιάς και ψιχαλων κατά διαστήματα. Αναλυτικά σημειώθηκαν:
Λάρισα 21,9 
Τρίκαλα 21,2
Καρδίτσα 21,7
Βόλος 21,9
βαθμοί Κελσίου.


Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 20/5/2012.

Μετά το σερί των δροσερών και βροχερών ημερών ηλιοφάνεια επικράτησε σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας με σποραδικές συννεφιές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου εκδηλώθηκαν και καταιγίδες (Σέρρες). Η θερμή μάζα που πλησιάζει από τα δυτικά έδωσε θερμοκρασίες μέχρι και 28-29 βαθμούς σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς κατά κύριο λόγο ενώ και περιοχές της  Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν θερμοκρασίες 27βαθμων. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :

Στη Θεσσαλία όπως δείχνει και ο παραπάνω πίνακας η θερμοκρασίες ήταν υψηλές και μάλιστα οι υψηλότερες στη χώρα. Οι άνεμοι ήταν ασθενείς και κατά διαστήματα ΝΑ μέτριοι. Οι μέγιστες που μετρήθηκαν ήταν :
Τρίκαλα 29,1
Καρδίτσα 28,4
Λάρισα 28,0 
Βόλος 26,1

18/5/2012 Κρύα μέρα αλλά πόσο κρύα??

Η 18η Μαΐου 2012 ήταν μια πολύ κρύα μέρα με τη μέγιστη να μην ξεπερνά τους 15,6 βαθμούς στο σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα. Ήταν όμως ρεκόρ χαμηλότερης μέγιστης για το 2ο δεκαήμερο του Μάη?  Μια ματιά στα αρχεία του σταθμού την περίοδο 1955-2012 έδειξαν ότι δεν ήταν ρεκόρ. Υπήρξαν 4 ημέρες σε παρελθόντα έτη που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ακόμα χαμηλότερη.
Συγκεκριμένα:


Ήταν δηλαδή η 5η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία για το 2ο δεκαήμερο Μαΐου σε όλη την περίοδο που υπάρχουν στοιχεία.

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Επεισόδια καύσωνα στη Λάρισα (1955-2011).

Η Θεσσαλική πεδιάδα είναι γνωστή για την έντονη και διαρκή ζέστη τα καλοκαίρια. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή της χώρας που παρατηρούνται σημαντικά επεισόδια καύσωνα. Άλλες περιοχές που είναι γνωστές για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα πεδινά τμήματα του Βόρειου Έβρου, η πεδιάδα των Σερρών , η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης (αρκετά μεγάλη έκταση και αυτή) , περιοχές πέριξ του Αγρινίου, η πεδινή Φθιώτιδα και Βοιωτία, το εσωτερικό του λεκανοπεδίου αλλά και η πεδιάδα της Ελευσίνας της Αττικής, τα πεδινά της Αργολίδας- Αρκαδίας-Λακωνίας -Ηλείας και τέλος διάφορες μικροπεδιαδες της Κρήτης( Μεσαρά).

Ένα παράδειγμα με επεξεργασμένες δορυφορικές από απόσταση 36.000κμ με τις πιο θερμές περιοχές μιας τυπικής θερμής εισβολής στη χώρα μας είναι η παρακάτω. Ευχαριστώ πολύ το Χ.Γκικα για την διάθεση τους. Οι δορυφορικές είναι από τις 14/6/2012 στο πρόσφατο θερμό επεισόδιο με τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Φθιώτιδα
34οC

35oC

36oC

37oC

38oC

39oC


Σε όλες τις παραπάνω περιοχές σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Στην παρούσα μελέτη θα μελετήσουμε τα επεισόδια καύσωνα μιας από τις πρωταγωνίστριες θερμές πόλεις , της Λάρισας.

Ως επεισόδιο καύσωνα αναφέρεται μια σειρά τουλάχιστον 3 ημερων που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ανώτερη ή ίση των 36,5 βαθμών Κελσίου. Ακολουθούμε αυτό τον κανόνα σύμφωνα με το βιβλίο του μετεωρολογου κ Δημητρίου Ζιακοπουλου, ο Γιος της Γης και του Ήλιου. Τα στοιχεία είναι από το σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα την περίοδο 1955-2011 μετά από ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων από το Meteolarissa PWS group.

Στον πιο κάτω διάγραμμα είναι αποτυπωμένα τα επεισόδια καύσωνα ανα έτος από το 1955 εως και το 2011 στη Λάρισα καθώς και η τάση αυτών. Τα συμπεράσματα είναι ότι:

1) τρεις χρονιές παρατηρήθηκαν από 4 επεισόδια σε ένα καλοκαίρι το 1962 , το 1979 και το 2007.

2) Αντίθετα υπάρχουν και αρκετές ψυχρές χρονιές που δεν υπήρξε καμία τριάδα διαδοχικών ημερων με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών. Αυτά είναι το 1959 , 1960 , 1964 , 1971 , 1975 , 1976 , 1983 , 1986 , 1989 , 1991, 1992 , 1995 , 1996 , 2004.

3) Επισης μεγαλο ενδιαφερον εχει η γραμμικη ταση που ειναι τελειως ισια. Δεν εχει δηλαδη μεταβληθει σε βαθος χρονου το πληθος των επεισοδιων καύσωνα που συμβαινουν στη Λαρισα. Εχει αλλαξει βεβαια το θερμοκρασιακο προφιλ αφου παρατηρούνται υψηλοτερες θερμοκρασιες τα καλοκαίρια απο οτι παλαιοτερα αλλα αυτο δεν ειναι της παρουσης να αναλυθει.

4) Η μεγαλύτερη περιοδος χωρις κανενα επεισόδιο καύσωνα είναι 2 χρονια και εχει παρατηρηθει 4 φορες στα 57 χρονια.

5) Η μεγαλύτερη συνεχη περίοδο που εχει σημειωθει τουλάχιστον ενα επεισόδιο καύσωνα καθε ετος ειναι 7 χρονια. Εχει συμβει την περιοδο 1997-2003 και την περίοδο 2005-2011. Αν ειχε συμβει και το 2004 εστω ενα επεισοδιο θα ειχαμε μια εντυπωσιακη περίοδο 15 χρονων που καθε χρονο εκανε εστω και ενα επεισόδιο καύσωνα.

6) Απο το 1997 και μετά είναι εμφανης μια αυξηση των επεισοδιων καυσωνα και γινεται κανονας να υπαρχει εστω ενας καυσωνας καθε χρονο!!! Βεβαια ακομα δεν εχει ξεφυγει ο συνολικος αριθμος επεισοδίων κάθε χρονο (εως 4 επεισόδια) αλλά η ταση είναι δεδομενη.

Αν θελησουμε να χωρισουμε το παραπανω διαστημα σε δεκαετιες θα δουμε οτι εχουμε θερμες αλλα και ψυχρες δεκαετιες. Η πρωτη δεκαετια(1955-1964) είναι και η πιο θερμη με 16 επεισοδια καυσωνα ενω αντιθετα η δεκαετια 1985-1994 η πιο ψυχρη με μολις 8. Οι υπολοιπες δεκαετιες είναι στα ιδια επιπεδα με 12 εως 14 επεισόδια. Ενδιαφερον εχει οτι η τελευταια περιοδος δεν εχει ακόμα συμπληρωσει 10ετια και ηδη μεσα σε μια 7ετια εχουμε φτασει στο μεσο ορο των 13 επεισοδιων καύσωνα. Θα μελετηθει αν τα ετη 2012-2013 και 2014 δεν σημειωθει κανενα επεισοδιο καύσωνα ή αντιθετα σημειωθουν αρκετα καθιστωντας τη δεκαετια 2005-2014 την πιο θερμη ακόμα και από την πρωτη (1955-1964).

Η κατανομη των επεισοδίων καύσωνα ανα δεκαημερο είναι η παρακατω και είναι εμφανής η εμφανιση του καυσωνα πιο συχνα απο το 3ο δεκαημερο του Ιουνιου εως και το 2ο δεκαημερο του Αυγουστο. Παρολο αυτα επεισόδια καύσωνα εχουν παρατηρηθει και τον Μαιο (3ο δεκαημερο) αλλα και τον Σεπτεμβριο (1ο δεκαημερο).  Εντυπωση προκαλει οτι μετά απο 57 χρονια καταγραφων δεν έχει σημειωθεί ακόμα επεισόδιο καύσωνα το 1ο δεκαημερο Ιουνιου αν και βέβαια τα δυο επεισοδια του Μαιου ειχαν συνεχεια στο 1ο δεκαημερο του Ιουνιου. 

Η διαρκεια ενος επεισοδιου καύσωνα επισης παιζει σημαντικο ρολο. Για αυτο το λογο εχουμε διαχωρισει την διαρκεια σε 3ημερων, 4 εως 6 ημερων , 7 εως 9 ημερων και 10 ημερων και ανω. Στο παρακατω διάγραμμα φαινεται η κατανομη και είναι και εδω εμφανής οτι ο Ιουλιος και ο Αυγουστος είναι οι μηνες με τους πιο μεγαλης διαρκειας καυσωνες. Αξιζει βεβαια να τονιστει οτι τον Ιουνιο εχει εμφανιστει καυσωνας 10ημερων κατι που δεν εχει συμβει Αυγουστο αλλα ο Αυγουστος εχει σχεδον την ιδια δυναμικη με τον Ιουλιο σε καυσωνες απο 4 εως 9 ημερων.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΟ
Το Μαιο οι θερμοκρασίες αρχιζουν να ανεβαινουν και είναι συχνες τιμες ανω των 35 βαθμών να σημειώνονται στη Λάρισα. Είναι ομως δυσκολο να παρατηρηθουν 3 διαδοχικες ημερες με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών με αποτελεσμα απο την ανάλυση των στοιχείων να υπαρχουν δυο επεισόδια καύσωνα. Αυτά και τα δυο παρατηρήθηκαν το 3ο δεκαημερο και μαλιστα τις τελευταιες ημερες του μηνα και τις πρωτες του Ιουνιου. Το 1962 και το 1969 ήταν οι μονες χρονιες που σημειωθηκε επεισόδιο καύσωνα Μαιο στην Λάρισα. Το 1969 ειναι και η χρονια που εχει σημειωθεί η μεγιστη θερμοκρασια για Μαιο. Αξιζει να σημειωθει οτι το γεγονος για οποιαδηποτε αλλη περιοχη της χώρας είναι ακόμα πιο σπανιο και μονο η Ν.Φιλαδελφεια εχει σημειωσει 1 επεισόδιο καύσωνα Μαιο μηνα. Η διαρκεια αυτων ηταν 4 και 5 ημερες και μερος αυτων βρεθηκε στις αρχες Ιουνη. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισοδιο καυσωνα τον Μαιο καθε 28 χρονια περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Tον Ιουνιο οι θερμοκρασιες ανεβαινουν σταθερα και το αποτελεσμα ειναι να σημειωνονται επεισοδια καυσωνα το 2ο και 3ο δεκαημερο του μηνα. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι διαρκειας απο 3 εως 6 ημερες μιας και συνηθως δεν υπαρχει ακομα μεγαλο θερμικο δυναμικο. Υπαρχουν ομως και 2 περιπτωσεις που σημειωθηκαν σημαντικης διαρκειας επεισοδια. Το 1957 ειχε διαρκεια 7 ημερες ενω το 2007 ειχε διαρκεια 10ημερες. Το 2007 ειχαμε και σημαντικο ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας για τον Ιουνιο της περιοδου 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισοδιο καυσωνα τον Ιουνιο καθε 4 χρονια περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Τον Ιουλιο οι θερμοκρασίες βρισκονται σε υψηλα επιπεδα και ετσι τα επεισοδια καυσωνα ειναι συχνα. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι διαρκειας 3 εως 6 ημερων αλλά υπάρχει και ενα σημαντικο μερος που εχουν διαρκεια 7 εως 10 ημερων. Τον Ιουλιο του 1987 σημειωθηκε ο μοναδικος καύσωνας διαρκειας 10ημερων ενω τον Ιουλιο του 1988 το 2000 και το 2007 σημειωθηκαν καυσωνες των 7 εως 9 ημερων. Τον Ιουλιο του 2000 σημειωθηκε και το ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας όλης της περιοδου 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Ιουλιο κάθε 1,5 χρόνο περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Τον Αυγουστο οι θερμοκρασίες βρισκονται σε υψηλα επιπεδα με κάμψη από τα τέλη του μηνα. Οι καυσωνες ειναι συχνοι τα πρωτα δυο δεκαημερα και η διαρκεια αυτων ειναι 3 εως 6 ημερων. Υπαρχουν βεβαια και τεσσερις περιπτωσεις με την διαρκεια να ειναι 7εως 9 ημερες. Αυτές οι χρονιές είναι το 1957 , το 1958 , το 1963 και το 2010. Τον Αυγουστο του 1958 σημειωθηκε και η μεγιστη θερμοκρασια που έχει παρατηρηθεί αυτό το μηνα την περιοδο 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Αυγουστο κάθε 2 χρόνια περιπου.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Τον Σεπτεμβριο οι θερμοκρασίες εχουν σαφώς καθοδική τάση με αποτελεσμα είναι πολύ δυσκολο να παρατηρηθουν 3 διαδοχικες ημερες με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών Κελσιού. Μόνο μια περίπτωση καύσωνα σημειωθηκε και αυτή το 1ο δεκαημερο και η διαρκεια αυτου ηταν 3 ημερες το 1961. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Σεπτεμβριο κάθε 55 χρόνια περιπου. Το 2000 σημειωθηκε το ρεκορ θερμοκρασιας για το Σεπτεμβριο της περιοδου 1955-2011.

H ανάλυση έγινε πάνω στα στοιχεία από το αεροδρόμιο που βρίσκεται 4 κμ ανατολικά της πόλης σε σχετικά δροσερό μερος. Η πόλη σαφως και εχει πιο υψηλές θερμοκρασίες και οι καυσωνες αν υπήρχε σταθμός μεσα στην πολη θα ηταν ελαφρώς διαφοροποιημένοι σε πλήθος αλλά και σε ένταση. Νομίζω ότι η Λάρισα χωρίς να έχει το πανελλήνιο ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας είναι η πιο ακραία πόλη σε θέμα καυσωνων μαζί ίσως με τον Αλίαρτο και την Σπάρτη.

Καλοδεχούμενα σχόλια απο γνωστούς και φίλους για περαιτέρω εξηγήσεις και αναλύσεις πάνω στο θέμα καυσωνες της ΛΑΡΙΣΑΣ...

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Μέγιστες Θερμοκρασίες Ελλάδας 14/5/2012.

Ζέστη και σχετική ηλιοφάνεια μόνο στην Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησος με αποτέλεσμα η Αττική να σημειώσει τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ήταν :


Στη Θεσσαλία είχαμε συννεφιά και καταιγίδες το απόγευμα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά οι μέγιστες ήταν :
Λάρισα ATA 24,7 βαθμοί
Λάρισα EAA 24,2 βαθμοί
Λάρισα Παλαιά Εθνική 23,9 βαθμοί
Τρίκαλα 23,3 βαθμοί
Καρδίτσα 26,1 βαθμοί

Στη Λάρισα είχαμε καταιγίδα σύντομη στις 18:40 με αποτέλεσμα 5,6μμ και ραγδαιοτητα 202μμ/ωρα. Παρακάτω μερικές εικόνες από το ραντάρ του ΕΛΓΑ με την μετακίνηση της γραμμής λαίλαπα. Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 11-12/5/2012.

Άστατος καιρός σε όλη την ηπειρωτική χώρα με κατά περιόδους μπόρες και ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο αυτά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 30 βαθμούς στη Μακεδονία και Θράκη ενώ σήμερα ξεπέρασε και τους 32 βαθμούς στις ίδιες και πάλι περιοχές. Είναι εντυπωσιακό ότι η αστάθεια εκδηλώθηκε ακριβώς στις περιοχές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες που σημαίνει ότι το θερμικό αίτιο ήταν πολύ έντονο. Μαζί με τις ανοδικές κινήσεις αλλά και τους δείκτες αστάθειας που ήταν υψηλοί είχαμε ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις με πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας χθες αλλά και σήμερα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες από αξιόπιστους μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν στις 11/5/2012:


ενώ σήμερα 12/5/2012 η θερμοκρασίες ανέβηκαν αρκετά και είχαμε τις ακόλουθες μέγιστες :


Πρέπει να τονιστεί οτο ο σταθμός Σερρών είναι Davis VUe μοντέλο και έχει περίπου +0.5 βαθμούς απόκλιση απο τα άλλα μοντέλα.
Επίσης σε όλη τη Βόρεια Βαλκανική σημειώνονται πολυ υψηλές θερμοκρασίες όπως και στη Βόρεια Ελλάδα πράγμα φυσιολογικό σε μικρή έκταση αλλά οχι τόσο σε αυτή την έμμονη για 10-15 ημέρες τώρα!!! Είναι χαρακτηριστικό οτι πλησιασαν σε καλοκαιρινά επίπεδα εκει οι θερμοκρασίες ενω αντίθετα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιοτερα το βορειο ρευμα ειναι δροσερο και οι θερμοκρασιες ανοιξιατικες.

Στη Θεσσαλια σήμερα 12/5/2012 είχαμε ζεστη που ομως διακοπτοταν απο μπορες και καταιγιδες. Συγκεκριμενα οι μεγιστες που σημειωθηκαν ηταν :
Λαρισα ΑΤΑ 30,3
Λαρισα ΕΑΑ 30,2
Λαρισα Παλαια Εθνικη 29,4
Λαρισα ΕΜΥ 30
Τρικαλα 29,1
Καρδιτσα 28,6
Βολος ---


Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 10/5/2012.

Συνεχή κάμψη η θερμοκρασία με την αστάθεια να είναι έντονη σε ορεινές , ημιορεινές και κατά περιόδους πεδινές περιοχές. Η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη κρατήθηκαν σε υψηλές τιμές αλλά κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.  Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από μηχανικά αεριζομενους σταθμούς ήταν :

Στη Θεσσαλία μετά τις χθεσινές χαλαζοπτώσεις στα Δυτικά των πόλεων των Τρικάλων και της Καρδίτσας σήμερα η μέρα είχε λιγότερη αστάθεια με λιγότερο έντονα φαινόμενα. Στη Λάρισα μικρής έντασης καταιγίδα έπληξε περιοχή 2κμ βόρεια της πόλης με αποτέλεσμα στον αγρό μου να μετρήσω 2,2 μμ από αναλογικό βροχόμετρο. Οι θερμοκρασίες επίσης κρατήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες από αξιόπιστους σταθμούς ήταν :
Τρίκαλα 27,1 βαθμοί
Καρδίτσα 26,6 βαθμοί
Βόλος 26,1
Λάρισα ΑΤΑ 27,3
Λάρισα Παλαιά Εθνική 26,9 βαθμοί
Λάρισα ΕΑΑ 27,5 βαθμοί.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Μέγιστες θερμοκρασίες Ελλάδας 9/5/2012.

Κάμψη σημείωσε σήμερα η θερμοκρασία λόγω της συννεφιάς και των σποραδικών βροχών και καταιγίδων σε ηπειρωτικές περιοχές. Μόνο η Γαβαλου και ο Ασπρόπυργος ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς. Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες απο μηχανικά αεριζομενους ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ είναι:

Στη Θεσσαλία η αυξημένη υγρασία , η συννεφιά , η μερική αστάθεια κατά διαστήματα κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και το ανατολικό ρεύμα δεν άφησαν την θερμοκρασία να ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Αναλυτικά οι μέγιστες ήταν :
Τρίκαλα 28,1 βαθμοί
Καρδίτσα 28,2 βαθμοί
Λάρισα ΑΤΑ 27,8 βαθμοί
Λάρισα ΕΑΑ 27,3 βαθμοί
Λάρισα Παλαιά Εθνική 26,6 βαθμοί
Βόλος 25,6 βαθμοί.


Αξιόπιστοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί σταθμοί της χώρας.

Στην παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το πλήθος των σταθμών που ανήκει σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας και θα ταξινομηθούν ανάλογα την ακρίβεια των μετρήσεων που μόνο ο Meteolarissa PWS εξέτασαν με όσο το δυνατόν σωστότερα κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι η θερμοκρασία μιας και όλες οι άλλες καιρικές παράμετροι είναι δύσκολο να συγκριθούν και να ταξινομηθούν.

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε για κάποιο σταθμό είναι η μάρκα του. Οι καλύτεροι σταθμοί από θέμα ακρίβειας είναι οι Davis και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι Lacrosse - Oregon - NG- TFA κτλ. Οι Davis ξεχωρίζουν γιατί κάποια από τα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με μηχανικό αερισμό (fan-aspirated) ώστε ο κλωβός προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας υγρασίας να έχει πάντα ανανεωμένο αέρα και να μην μπουκώνει σε περιόδους άπνοιας - έντονης ηλιοφάνειας και αντηλιάς. Βέβαια με διάφορες πατέντες <μερακλήδων> ερασιτεχνών μετεωρολόγων έχουν φτιαχτεί, φθηνά και αξιόπιστα, αεριζόμενοι μηχανικά κλωβοί για τους αισθητήρες και των άλλων σταθμών. Εδώ είναι και το μπέρδεμα μιας που υπάρχουν σταθμοί όλων των μαρκων αλλοι αεριζόμενοι και άλλοι όχι με αποτέλεσμα οι αρχάριοι να θεωρούν δεδομένη την εγκυρότητα των μετρήσεων μόνο και μόνο επειδή είναι δηλωμένοι οι σταθμοί σε διάφορα δίκτυα της χώρας μας. Εδώ ακριβώς μπαίνει η εμπειρία 12 χρόνων στην σύγκριση σταθμών και κλωβών προστασίας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ενα γενικό ξεκαθάρισμα των σταθμών σε αξιόπιστους και μη.

1η ΟΜΑΔΑ

Davis VP2 Fan-aspirated radiatio shield 6153 & 6163 models.
Πάμε στην πρώτη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών. Αυτή είναι η ομάδα των Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated  σταθμών που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτοί αριθμούνται περί τους 200 σταθμούς στη χώρα και ξεχωρίζουν από την σελίδα του σταθμού στην οποία αναφέρεται σαν ιδιοκτησία-επίβλεψη το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η συντήρηση τους είναι τακτική και μέσα στα χρονοδιαγράμματα του κατασκευαστή. Ολοι αυτοι συμμετεχουν στις στατιστικες αναλυσεις που διενεργουμε κατα διαστηματα εκτος βεβαια απο περιπτωσεις εσφαλμενων μετρησεων , μετα απο συζητηση με επαγγελματια μετεωρολογο του ΕΑΑ. Αυτοί οι σταθμοί μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω σελίδες:

Link 1:Σταθμοί Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr)
Link2 :Σταθμοί Αστεροσκοπείου Αθηνών (metar.gr)
2η ΟΜΑΔΑ
Η δεύτερη απόλυτα αξιόπιστη ομάδα σταθμών είναι αυτή των ερασιτεχνών μετεωρολόγων-καιροφιλων που έχουν ακριβώς το ίδιο μοντέλο σταθμού Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated. Στη συντριπτική πλειοψηφία και αυτοί οι σταθμοί συντηρούνται πολύ καλά και οι μετρήσεις τους έχουν την ίδια αξία με την πρώτη ομάδα σταθμών. Υπαρχουν ομως και μερικοί ειδικά στη Βορεια Ελλαδα και την Αθηνα που εχουν αφεθει στην τυχη τους με αποτελεσμα το μοτερακι να σταματα και ο κλωβος να βραζει και να μετρα αρκετα πιο τσιμπημενες τιμες.Αυτοί οι σταθμοί δεν υπάρχουν σε κάποιο site αλλά θα παρουσιαστούν με τη σειρά εδώ σε αυτή την ανάρτηση. Οι αξιόπιστοι ερασιτεχνικοί  Davis PRO2(plus) 24hrs fan-aspirated είναι μέχρι στιγμής οι κάτωθι :


ΘΡΑΚΗ
---------
Davis VP2 Fan-aspirated στην περιοχη Λαρισας -ΑΤΑ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΕΝΤΡΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΤΩ ΠΥΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ
ΚΑΒΑΛΑ
ΒΟΥΝΟΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΡΑΜΑ-ΚΕΝΤΡΟ
ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ ΑΤΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΗΠΕΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ -ΑΛΕΞΑΝ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΑΒΑΛΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΣΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΡΟΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΛΥΒΙΑ ΘΟΡΥΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΙΚΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕΝΙΔΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΥΡΩΝΑΣ Κ.Π.Δ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΠΑΤΡΑ-ΚΕΤΧ
ΠΑΤΡΑ-ΔΡΟΣΙΑ
ΠΑΤΡΑ-ΑΓΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ 
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (1300μ)
ΝΕΔΟΥΣΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (712μ)
ΠΥΡΓΟΣ-ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ
ΡΙΟ-ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΜΠΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΙΟΝΙΟ
ΦΑΡΑΚΛΑΤΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΑΙΓΑΙΟ
ΑΡΜΕΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΛΟΣ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΡΑΠΑΝΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ3η ΟΜΑΔΑ
Oregon WMR200
Ακόμα μια ομάδα σταθμών σχεδον απόλυτα αξιόπιστων που αποτελείται από όλες τις υπόλοιπες μάρκες σταθμών (LACROSSE-OREGON-TFA-NG-WATSON κτλ) στους όποιους όμως οι ιδιόκτητες ενδιαφέρθηκαν και κατασκεύασαν κάποιες από τις γνωστές πατέντες ώστε οι κλωβοί τους να έχουν μηχανικό αερισμό με ανεμιστήρα (fan-aspirated). Έτσι παρόλο που ο σταθμός δεν είχε κανένα είδος προστασίας ,η όρεξη και το μεράκι για αξιόπιστες μετρησεις, έδωσαν το έναυσμα για ιδιοκατασκευές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολυ καλό και οι σταθμοί αυτοι είναι αξιοπιστοι και συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες έρευνες θερμοκρασιών που διενεργώ κάθε χρόνο. Νομίζω και οι ίδιοι οι ιδιόκτητες θα πρέπει να είναι περήφανοι που με απλα υλικα και μικρο οικονομικό αντίτιμο έχουν ενα αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει κυριολεκτικά από επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους.
Οι αξιοπιστοι σταθμοί που έχουμε ξεχωρίσει μεχρι στιγμης μετά από πολλές ώρες έρευνας και επικοινωνίας με τους ιδιόκτητες είναι :ΑΤΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (model:Lacrosse 2305)
Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ(model : Lacrosse 2350)
ΑΧΑΡΝΑΙ (model: Pro Weather station 1080)
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ(model: LaCrosse 2315)
Lacrosse 2315
ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ(model: LaCrosse WS3600) new entry!!!
ΠΑΠΑΓΟΥ (model: Oregon WMR928NX) new entry!!!

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ new entry!!!
ΚΩΠΑΙΔΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ(model: Oregon) new entry!!!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Tfa Primus
ΣΥΚΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (model: LaCrosse 2300)new entry!!!

ΕΒΡΟΥ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΕΒΡΟΥ(model: Zephyr 1000TD) new entry!!!

ΑΙΓΑΙΟ
ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ new entry!!!


4η ΟΜΑΔΑ
Στην ομαδα αυτη έχουμε σταθμους DAVIS VANTAGE VUE και DAVIS PRO2 WITH PASSIVE SHIELD με παθητικό κλωβό προστασίας, δηλαδή με φυσικό αερισμό (natural ventilated). Σε έρευνα της Ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αποδείχτηκαν από τους καλύτερους σταθμους με φυσικό αερισμό. Αν συνυπολογιστεί και το μικρο κόστος σε σχέση με επαγγελματικούς αυτόματους σταθμους τότε είναι μεγάλο επίτευγμα για την Davis αυτό το αποτέλεσμα. Σε συγκρίσεις που διενεργώ από το Δεκέμβριο έως και σήμερα τα μεχρι στιγμης αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά μια που η μέση απόκλιση στις μέγιστες θερμοκρασίες είναι περίπου στους (+0,5oC) βαθμούς σε σχέση με τον fan-aspirated Davis Pro 2 σταθμό μου. Αυτοι οι σταθμοί λαμβανονται υπ οψην στους αξιοπιστους εχοντας στο νου οτι εχουν μια απόκλιση και αυτη ειναι θετικη και κοντα στο (+0,5oC) κατα μεσο ορο. Οι σταθμοί που έχουμε ξεχωρισει μεχρι στιγμης είναι:
Davis Vue-passive shieldΛΑΡΙΣΑ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-6 ΔΡΟΜΟΙ(model : VANTAGE VUE) new entry!!!

ΛΑΡΙΣΑ-ΣΙΦΝΟΥ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΒΑΡΚΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ(model : VANTAGE VUE)

ΝΙΚΑΙΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ(model: VANTAGE VUE) new entry!!!

ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(model : VANTAGE VUE)

Davis VP2 passive shield.
ΣΕΡΡΕΣ(model : VANTAGE VUE)

ΔΡΑΜΑ(mode l: VANTAGE VUE)

ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ(model : VANTAGE VUE)

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ(ΚΑΝΑΡΙΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ( model : VANTAGE PRO PASSIVE SHIELD) new entry!!!Αυτες είναι οι 4 ομάδες σταθμών που έχουν κριθει αξιόπιστες έως σχεδον αξιόπιστες και πανω σε αυτους τους σταθμους που αριθμουν περιπου στους 340 θα βασιζονται οι ερευνες αλλα και η λιστα καθημερινων μεγιστων και διαφορων άλλων στατιστικων που κατα καιρους μπορει να αναρτηθουν.
Παρατήρηση: Οι τιμές από τους παραπάνω σταθμούς των 4ων ομάδων μπορούν να συγκρίνονται μόνο μεταξυ τους δηλαδη οι Davis με τους Davis.Το τελευταιο χρονο γινεται μια συγκριση μεταξυ των ΑΜΣ του Αστεροσκοπειου με τους ΑΜΣ της ΕΜΥ αλλα και τους Κλασικους Κλωβους της ΕΜΥ για να εξαχθουν καποια συμπερασματα για τις πιθανες αποκλισεις που εχουν μεταξυ τους. Οταν το αρθρο ειναι ετοιμο θα δωθει προς ενημερωση. Πάντα δηλαδή συγκρίνουμε όμοιους σταθμούς μετάξι τους ανεξάρτητα ποιους θεωρούμε σωστούς ή όχι στις μετρήσεις τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλο ειναι βεβαια να ξεχωρισουμε και τους σταθμους της ΕΜΥ μιας και αυτοι οπως ειπαμε και παραπανω εχουν διαχωριστει σε δυο κατηγοριες με καποια αποκλιση που δεν θα αποκαλυψουμε εδω αλλα στο ολοκληρωμενο αρθρο που ετοιμαζεται. Για να υπαρχει ομως μια εικονα ποιοι σταθμοι ειναι παλαιοι κλασικοι κλωβοι και σε ποιες περιοχες υπαρχουν οι νεοι Αυτοματοι δινοντε παρακατω οι δυο λιστες.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΛΩΒΟΙ STEVENSON EMY
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί και οι Αυτόματοι ΜΗ αεριζόμενοι σταθμοί ευτυχώς παραμένουν και μερικοί κλασικοί κλωβοί για σωστές μετρήσεις. Αυτούς μπορείτε να τους δείτε στην παρακάτω λίστα:
Κλασικος κλωβος Stevenson

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΧΙΑΛΟΣ 
ΑΚΤΙΟ-ΠΡΕΒΕΖΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
ΑΡΑΞΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 
ΚΑΣΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ 
ΚΥΘΗΡΑ
ΚΩΣ
ΛΑΡΙΣΑ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΕΓΑΡΑ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΝΑΞΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΣΚΙΑΘΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΟΥΔΑ-ΧΑΝΙΑ
ΣΥΡΟΣ
ΤΑΝΑΓΡΑ
ΤΡΙΠΟΛΗ
ΧΙΟΣ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ


AYTOMATOI ΦΥΣΙΚΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΜΥ.
Αυτοι ειναι οι νεοι σταθμοι που εχουν τοποθετηθει σε πολλες περιοχες της χωρας για καλυτερη καλυψη. Μονο στα αεροδρομια της χωρας και ειδικοτερα ολοι οι παραπανω σταθμοι ειναι Κλασικοι Κλωβοι. Στις παρακατω περιοχες-σταθμοι εχουν εγκατασταθει οι ΑΜΣ ΕΜΥ.
ΣΧΙΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΛΑΥΡΙΟ
ΑΙΓΙΝΑ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
ΛΑΥΡΙΟ
ΑΙΓΙΝΑ
ΓΑΥΔΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
ΣΕΡΡΕΣ
ΠΥΡΓΕΛΑ
ΣΟΦΑΔΕΣ
ΔΡΑΜΑ
ΘΑΣΟΣ
ΞΑΝΘΗ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΟΥΦΛΙ
ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
ΑΣΤΡΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
ΚΡΑΝΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΛΑΜΙΑ
ΤΙΘΟΡΕΑ
ΚΟΝΙΤΣΑ
continue...