ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ιούλιος 2012 ο θερμότατος!!!

Τελικά πόσο ζεστός ήταν ο Ιούλιος?? Πόσο υπέφερε ο κόσμος?? Ήταν απλά ένας θερμός μήνας και τίποτα παραπάνω αφού δεν έκανε και καμία θερμοκρασία ρεκόρ?? Όλα αυτά απαντήθηκαν εν μέρη πριν μερικές μέρες από τα στοιχεία των σταθμών DAVIS. Βέβαια όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μόνο η ΕΜΥ έχει αρχείο αξιόλογο και ομοιογενές από μια 60ετια τουλάχιστον. Έτσι περιμένοντας τα στοιχεία ήλπιζα να μην είναι τόσο θερμά τα νέα. Τελικά είναι πολύ θερμά αφού αρκετά ρεκόρ σπάσανε στη ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ αλλά και στη Μέση Ελάχιστη και Μέση Μέγιστη.

Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ηράκλειο +2,1οC
Μεθώνη +2,3οC
Σούδα +2,6οC
Καλαμάτα +2,7οC
Σάμος +3,0oC
Ελληνικό +3,2οC
Κέρκυρα +3,7οC
Λάρισα +3,9οC
Θεσσαλονίκη +4,0οC



Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας ελάχιστης θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ελληνικό +0,2oC
Μεθώνη +1,7oC
Ηράκλειο +1,8oC
Καλαμάτα +2,0oC
Σούδα +2,4oC
Λάρισα +3,3oC
Σάμος +3,8oC
Θεσσαλονίκη +4,1oC
Κέρκυρα +4,2oC



Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ηράκλειο +1,8oC
Μεθώνη +2,6oC
Καλαμάτα +2,8oC
Σάμος +2,8oC
Θεσσαλονίκη +3,2oC
Σούδα +3,2oC
Λάρισα +3,5oC
Κέρκυρα +4,0oC
Ελληνικό +4,6oC


Οι αποκλίσεις αυξάνονται όσο Δυτικά και Βόρεια στην Ελλάδα καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές. Το Αιγαίο λόγω των συνεχόμενων βοριάδων το φετινό καλοκαίρι κράτησε τις αποκλίσεις (πάντα θετικές) σε μικρότερα επίπεδα. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο σε καλοκαιρινό μήνα που ο καιρός είναι σταθερός από θέμα βρoχων-καταιγίδων και ελάχιστης νεφοκαλυψης η μέση θερμοκρασία να βρίσκεται ακόμα και 4 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά δεδομένα. Η επιβάρυνση στον ανθρωπινό οργανισμό είναι έντονη καθώς βέβαια και στον ύπνο μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει ανάσες δροσιάς τη νύχτα.


Ο σταθμός του Ελληνικού έχει πάρει χαρακτηριστικά ηπειρωτικής περιοχής αφού η απόκλιση στην μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν μηδαμινή ενώ στη μέση μέγιστη ηταν η μέγιστη από τους 9 σταθμούς. Έτσι το ΗΘΕ (ημερήσιο θερμομετρικό εύρος) είναι αυξημένο, πράγμα που δείχνει πιο ηπειρωτικό κλίμα. Δεν ξέρω πραγματικά που οφείλεται αυτό!!! Ίσως σε πυρκαγιές του Υμηττού και των άλλων βουνών της Αττικής που τα έχουν αποψιλώσει ή στο τσιμέντο που έχει κατακλύσει μια τεράστια έκταση. Πάντως είναι γεγονός ότι το Ελληνικό δεν είναι η παραθαλάσσια περιοχή που τα κλιματικά στοιχεία περιγράφουν εδώ και χρόνια. Μια τελευταία εξήγηση είναι να έχει αλλάξει θέση ο σταθμός ή να είναι στοιχεία από αυτόματο σταθμό που όπως έχουμε πει τσιμπάει αρκετά σε σχέση με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson.



Τέλος οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο 2012 ήταν και ρεκόρ των τελευταίων 60ετων στους εξής σταθμούς:
Λάρισας με 0,8 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Θεσσαλονίκης με 1,3 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Ελληνικού με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Καλαμάτα με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Κέρκυρα με 0,9 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Σούδα με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
ενώ στο 
Ηράκλειο ΔΕΝ ήταν ρεκόρ για 0,1 βαθμούς μόνο!!!

Όταν θα έχουμε και το αναλυτικό κλιματικό δελτίο της ΕΜΥ θα βγάλουμε συμπέρασμα για τις αποκλίσεις και άλλων σταθμών.
 Το βασικό πάντως συμπέρασμα είναι ζήσαμε σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας τον θερμότερο μήνα της σύγχρονης κλιματολογικής ιστορίας μας (1950-2011).
Το αν και το καλοκαίρι βγει το θερμότερο στην ιστορία μας θα φανεί σε μερικές ημέρες όταν τελειώσει και ο Αυγούστου. Μετά πάντως από Ιούνιο και Ιούλιο των ρεκόρ είναι κοντά και το ρεκόρ θερμοτερου καλοκαιριού από το 1950 και μετά τουλάχιστον.




Σχόλια

  1. CLIMAT Ιουλίου 2012 στο http://www.ogimet.com/cgi-bin/gclimat?lang=en&mode=1&state=Greec&ind=&ord=REV&verb=no&year=2012&mes=07&months=

    Αν συγκρίνεις και με τις κλιματικές τιμές από το site της ΕΜΥ, όντως εντυπωσιακοί μέσοι όροι φέτος.
    Μέση μέγιστη Ιουλ.2012 για Λάρισα 36.6
    Κλιματική τιμή 33.1 (τρεισήμισι βαθμούς πανω!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ακριβως Χαρη...Και το 31,1 και αυτο ρεκορ καθως και το 21,0 ρεκορ ΟΛΑ ηταν ενα ρεκορ για τη Λαρισα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου