ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστίκη ανάλυση Θερμοκρασίας Αυγούστου 2010


Η στατιστική ανάλυση του Αυγουστου 2010  έγινε με την βοήθεια της ιστοσελίδας http://www.weatheronline.co.uk/Europe.htm στην οποία υπάρχει πληθώρα στατιστικών στοιχείων.
Μιας και δεν υπάρχουν στοιχειά ανά ώρα ώστε τα αποτελέσματα να συγκριθούν με τα κλιματολογικά δεδομένα της ΕΜΥ που είναι μέσες τιμές από 24 παρατηρήσεις την ημέρα , μετέτρεψα τα κλιματολογικά στοιχειά της ΕΜΥ σε μέσες τιμές απλής μεθόδου (ΜΕΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗ + ΜΕΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗ):2 και έτσι κάθε σύγκριση είναι απόλυτα σωστή αφού είναι σύγκριση μεταξύ ομοίων παραγομένων τιμών.

Χρησιμοποίησα 23 πόλεις της Ελλάδας ομοιόμορφα κατανεμημένες ώστε να είναι αρκετά σωστή η προσομοίωση του χάρτη που έκανα από τα δεδομένα.
Οι πόλεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι :
Αλεξανδρούπολη
Καβάλα
Θες/κη
Καστοριά
Λάρισα
Κέρκυρα
Λαμία
Ανδραβίδα
Ελληνικό
Τρίπολη
Σκύρος
Λήμνος
Mεθωνη
Σάμος
Νάξος
Χάνια
Ηράκλειο
Ρόδος
Σαντορινη
Πρεβεζα
Μυτιληνη
Κως
Ελευσινα

Ο παρακάτω χάρτης έχει σαν κουκίδες  πόλεις και οι αποκλίσεις από την μέση τιμή 50ετιας που έχουμε από την σελίδα της ΕΜΥ αλλα και βιβλιογραφια στατιστικων ΕΜΥ 50ετιας 1955-1997. http://www.hnms.gr/hnms/greek/climatology/climatology_html



Τα συμπεράσματα είναι ότι ολη χωρα βιωσε ένα πολύ ζεστο εως ακραια ζεστο Αυγουστου από καταβολης των μετρησεων στον Ελληνικο χωρο (1892 –σημερα).
Η Δυτικη χωρα, η Ανατολικη Κρητη και τα Δωδεκανησα  ειχαν τις μικροτερες αποκλισεις από τα κανονικα επιπεδα αλλα σε καμμια περιπτωση κατω από +1.4 βαθμοι κελσιου.
Ανατολικα της Πινδου η κατασταση ηταν ακομα χειροτερη με τις αποκλισεις σε Δυτ Μακεδονια , Θεσσαλια, Ανατολικη Μακεδονια, Ανατολικη Στερεα ,Ευβοια Σποραδες , Ανατολικη Πελοπ/σο , νοτιες Κυκλαδες και Δυτικη Κρητη να κυμαινοντε από +2.5 εως +3.5 βαθμους πανω από τα κανονικα επιπεδα. Στο Αιγαιο αλλα και την Βορεια Ελλαδα τα πραγματα ηταν ακραια ζεστα και μαλιστα σε πολλες περιοχες σημειωθηκαν απολυτα ρεκορ μεγαλυτερης μεσης μηναιας θερμοκρασιας εδώ και 50 χρονια τουλαχιστον.Εινα χαρακτηριστικο ότι δεν εσπασαν τα ρεκορ μονο του Αυγουστου αλλα ακομα και του Ιουλιου που συνηθως είναι πιο ζεστος μηνας. Οι αποκλισεις ξεπερασαν και τους 4 βαθμους κελσιου.
Τελικα συμπερασμα είναι ότι ενώ στη Δυτικη και Νοτια χωρα ηταν ενας ζεστος μηνας στην ανατολικη και Βορεια ηταν ενας μηνας πολύ ζεστος και σε ορισμενες περιοχες ο πιο ζεστος μηνας(ακομα περισσοτερο και από ολους τους Ιουληδες) που εχει περασει από καταβολης των μετρησεων. 

Σχόλια