ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστική ανάλυση θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2009


Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2009 σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ελλάδας.

Στην ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνονται 69 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και μερικοί άλλοι αξιόπιστοι ιδιωτικοί που κατά την κρίση μου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Οι σταθμοί όλοι είναι της φίρμας DAVIS με αεριζόμενο κλωβό προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας και μέγιστη απόκλιση θερμοκρασίας +-0.3 βαθμοί κελσίου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
H έρευνα έχει σκοπό το θερμικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών που από το παρελθόν έχουμε στοιχειά που συνηγορούν σε αυτό οπότε δεν ενδιαφέρει η χρήση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σταθμών αλλά η εύρεση των θερμότερων μετά από ενδελεχή έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι σταθμοί για τους οποίους βρέθηκαν ολοκληρωμένα στοιχειά όλου του τριμήνου μιας και υπάρχουν κάθε χρόνο μερικοί που ξεκινούν την λειτουργιά τους ενδιάμεσα στην περίοδο μελέτης.
Σε κάθε κατάταξη περιέχονται μόνο οι σταθμοί που έχουν αριθμητική τιμή άνω του μηδενός σε διαφορές μεταβλητές ενώ στη κατάταξη της μέσης τρίμηνης θερμοκρασίας αναφέρονται για συντομία μόνο οι περιοχές άνω των 32,2 βαθμών κελσίου.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο πρώτος θερμοκρασιακός δείκτης είναι το πλήθος των ημερών που σημειώθηκε θερμοκρασία άνω των 36,5 βαθμών Κελσίου. 
Τον Ιούνιο οι σταθμοί των Τρικάλων και της Σπάρτης σημείωσαν για 5 ήμερες θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών κελσιου. Ακολούθησαν οι σταθμοί της Λάρισας ΑΤΑ και της Μακρακωμης Φθιώτιδας με 4 ημέρες και ο σταθμός της Γαβαλους Αιτωλοακαρνανίας με 3 ήμερες.
Τον Ιούλιο οι ζέστες εντάθηκαν με αποτέλεσμα ο σταθμός της Γαβαλους να σημειώσει 13ημερες θερμοκρασία άνω των 36.5 βαθμών ακολουθούμενος από τους σταθμούς Σπάρτης και Μακρακωμης που σημείωσαν 12 ημέρες και τον σταθμό των Τρικάλων με 10 ημέρες.
Τον Αύγουστο και πάλι ο σταθμός της Γαβαλους σημείωσε 5 ημέρες άνω των 36,5 βαθμών ενώ Τρίκαλα και Σπάρτη μόνο 3ημερες.




Συνολικά όλο το τρίμηνο του καλοκαιριού η Γαβαλου σημείωσε τις περισσότερες θερμές ημέρες 21 στο σύνολο ενώ ακολούθησε η Σπάρτη με 20 θερμές ημέρες και τα Τρίκαλα και η Μακρακωμη Φθιώτιδας με 18 ημέρες.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο δεύτερος θερμοκρασιακός δείκτης είναι οι ημέρες καύσωνα δηλαδή το πλήθος των ημερών με θερμοκρασία μέγιστη άνω των 39,9 βαθμών Κελσίου.
Τον Ιούνιο δεν σημειώθηκε θερμοκρασία άνω των 39,9 βαθμών.
Τον Ιούλιο ο σταθμός της Σπάρτης σημείωσε 3 ημέρες θερμοκρασία άνω των 39,9 βαθμών Κελσίου και ακολούθησαν με 2 ημέρες καύσωνα η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας, τα Τρίκαλα, η Μακρακωμη Φθιώτιδας και τα Γρεβενά.
Τον Αύγουστο δεν σημειώθηκε θερμοκρασία άνω των 39,9 βαθμών.




Συνολικά όλο το καλοκαίρι οι μέρες καύσωνα συμπίπτουν με τον αριθμό ημερών του Ιουλίου που ήταν και ο μόνος μήνας που σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 39,9 βαθμών.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


O τρίτος θερμοκρασιακός δείκτης είναι η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανα μήνα αλλά και συνολικά για ολόκληρο το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Τον Ιούνιο ο πιο ζεστός σταθμός σε μέση μέγιστη ήταν η Σπάρτη με 32,9 βαθμούς Κελσίου ενώ ακολούθησαν η Μακρακωμη Φθιώτιδας με 32,2 βαθμούς Κελσίου και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανιας με 32,0 βαθμούς Κελσίου.
Τον Ιούλιο την πιο υψηλή μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν η Σπάρτη με 36,1 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας με 35,8 βαθμούς και εν συνέχεια οι σταθμοί Τρικάλων Θεσσαλίας και η Μακρακωμη Φθιώτιδας με 35,1 βαθμούς Κελσίου.
Τον Αύγουστο η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας σημείωσε την υψηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασίας με 35,0 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε η Σπάρτη με 34,4 βαθμούς και το Αγρίνιο με 33.9 βαθμούς Κελσίου.




Συνολικά ολόκληρο το τρίμηνο του καλοκαιριού ο πιο ζεστός σταθμός σε μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν η Σπάρτη με 34.5 βαθμούς και ακολούθησε η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας με 34,3 βαθμούς και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 33,5 βαθμούς Κελσίου.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο τέταρτος θερμοκρασιακός δείκτης είναι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία ανα μήνα και ολόκληρου του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο η Μακρακωμη Φθιώτιδας σημείωσε 39,9 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε ο σταθμός της Λάρισας ΑΤΑ με 39,1 βαθμούς και η Σπάρτη με 39,0 βαθμούς Κελσίου.
Τον Ιούλιο σημαντικό θερμό επεισόδιο αλλά και μεγάλη διάρκεια πολύ ζεστών ημερών ανέβασαν την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Τους 43,5 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στη Μακρακωμη Φθιώτιδας ενώ πολύ κοντά η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας με 43,4 βαθμούς. Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και η Λάρισα ΑΤΑ ακολούθησαν με 42,9 και 42,7 βαθμούς αντίστοιχα.
Τον Αύγουστο η θερμοκρασία δεν ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η Σπάρτη να φτάσει στους 38,4 βαθμούς ,η Αμαλιάδα Ηλείας  τους 38,3 βαθμούς και η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας 38,1 βαθμούς.




Συνολικά ο Ιούλιος έδωσε την πιο ζεστή περίοδο με τις μέγιστες θερμοκρασίες να σημειώνονται αυτό το μήνα για όλο το καλοκαίρι.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2009 σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Αττικής.


Οι εξεταζόμενοι σταθμοί της Αττικής είναι 18 και καλύπτουν ικανοποιητικά όλο το νομό από το κέντρο έως τα παράλια και τα ημιορεινά τμήματα. Η ανάλυση αφορά τους παραπάνω τέσσερις θερμοκρασιακούς δείκτες. Τα συμπεράσματα της είναι τα εξής: 
Ο σταθμός με τις περισσότερες ήμερες μέγιστη άνω των 36,5 βαθμών είναι οι Αχαρναί (9η θέση στους 69 σταθμούς της Ελλάδας) με 7 ημερες και το Ψυχικό (12η θέση στους 69σταθμους) με 7 ημέρες έκαστος. Ακολουθούν οι σταθμοί στο Γκάζι(15η θέση στους 69 σταθμούς) και τα Σπάτα (16η θέση στους 69 σταθμούς) με 5 ημέρες.
Στο δεύτερο θερμοκρασ.δείκτη με τις ημέρες άνω των 39,9 βαθμών μόνο 2 σταθμοί σημείωσαν από 1 μέρα έκαστος με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 39,9 βαθμών. Οι Αχαρναί (9η θέση στους 69 σταθμούς ) και το Ψυχικό (11η θέση στους  69 σταθμούς).
Στις απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες ο σταθμός των Αχαρνών σημείωσε 40,7 βαθμούς και ήταν η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Αττική το καλοκαίρι 2009. Ακολούθησε πολύ κοντά το Ψυχικό με 40,6 βαθμούς ενώ αρκετά πιο κάτω τα Σπάτα με 39,3 και η Κερατέα και τα Καλύβια Θορυκου με 39,2 βαθμούς. 
Στον τελευταίο θερμοκ.δείκτη την μέση μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού ο σταθμός στο Ψυχικό(8η θέση στους 69 σταθμούς) σημείωσε την μεγαλύτερη με 32,7βαθμους ενώ ακολούθησαν το Γκάζι(10η θέση στους 69 σταθμούς) με 32,5 και τα Σπάτα( 16η θέση στους 69 σταθμούς) με 32,0 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά το καλοκαίρι 2009 στην Αττική ήταν ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι με αρκετούς σταθμούς να  είναι μέσα στους 10 θερμότερους από τους 69 εξεταζόμενους, υπολείπεται όμως πολύ από τις πιο ζεστές περιοχές και σε απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και σε θερμές ημέρες(>36,5οC) και ημέρες καύσωνα.(>39,9oC).




Πηγές :
1) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών -Meteosearch http://www.meteo.gr/
2) Μetar.gr http://www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&fileid=5&board=on&Itemid=67#


Πολλές ευχαριστίες στους Ιδιώτες ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα ελεύθερα δεδομένα που βοήθησαν στην παραπάνω ανάλυση.

Σχόλια