ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστική ανάλυση θερμοκρασιακών δεικτών Καλοκαιριού 2008

Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών Καλοκαιριού 2008 σε επιλεγμένους σταθμούς της Ελλάδας.





Στην ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνονται 39 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και μερικοί άλλοι αξιόπιστοι ιδιωτικοί που κατά την κρίση μου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Οι σταθμοί όλοι είναι της φίρμας DAVIS με αεριζόμενο κλωβό προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας και μέγιστη απόκλιση θερμοκρασίας +-0.3 βαθμοί κελσίου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
H έρευνα έχει σκοπό το θερμικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών που από το παρελθόν έχουμε στοιχειά που συνηγορούν σε αυτό οπότε δεν ενδιαφέρει η χρήση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σταθμών αλλά η εύρεση των θερμότερων μετά από ενδελεχή έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι σταθμοί για τους οποίους βρέθηκαν ολοκληρωμένα στοιχειά όλου του τριμήνου μιας και υπάρχουν κάθε χρόνο μερικοί που ξεκινούν την λειτουργιά τους ενδιάμεσα στην περίοδο μελέτης.
Σε κάθε κατάταξη περιέχονται μόνο οι σταθμοί που έχουν αριθμητική τιμή άνω του μηδενός σε διαφορές μεταβλητές ενώ στη κατάταξη της μέσης τρίμηνης θερμοκρασίας αναφέρονται για συντομία μόνο οι περιοχές άνω των 31,0 βαθμών κελσίου.




O πρώτος θερμοκρασιακός δείκτης είναι το πλήθος των ημερών που σημειώθηκε θερμοκρασία άνω των 36,5 βαθμών Κελσίου. Τον Ιούνιο ο σταθμός της Άρτας σημείωσε 7 θερμές ημέρες ενώ ακολούθησε η Λάρισα ΑΤΑ και Πάτρα Αγιά με 4 ημέρες έκαστος. Τον Ιούλιο ο σταθμός Τρικάλων Θεσσαλίας σημείωσε 8 ημέρες θερμοκρασία άνω των 36,5 βαθμών ενώ ακολούθησε με 5 ημέρες ο σταθμός της Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Τον Αύγουστο οι θερμές εισβολές ήταν πιο έντονες και με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια με αποτέλεσμα οι σταθμοί Ορεστιάδας, Άρτας και Οβριας Αχαΐας να σημειώσουν 10 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 36.5 βαθμών.Ακολούθησαν οι σταθμοί Τρικάλων Θεσσαλίας και Λαγκαδά Θεσσαλ/κης με 9 θερμές ημέρες.




Συνολικά το καλοκαίρι οι σταθμοί που σημείωσαν τις περισσότερες θερμές ημέρες(>36,5 βαθμών) ήταν τα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 20 ημέρες, η Άρτα με 19 και η Ορεστιάδα με 15 ημέρες.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


O δεύτερος θερμοκρασιακός δείκτης είναι το πλήθος των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 39,9 βαθμών. Τον Ιούνιο μόνο ένας σταθμός ο σταθμός της Τανάγρας κατέγραψε μια μέρα άνω των 39,9 βαθμών . Τον Ιούλιο μόνο δυο σταθμοί κατέγραψαν από μια μέρα άνω των 39,9 βαθμών. Ο σταθμός της Λάρισας ΑΤΑ και ο σταθμός των Τρικάλων Θεσσαλίας . Τέλος τον Αύγουστο μόνο δυο σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 39,9 βαθμούς από μια μέρα ο καθένας. Ο σταθμός των Τρικάλων Θεσσαλίας και της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας.




Συνολικά όλο το καλοκαίρι πολλοί λίγοι σταθμοί κατέγραψαν ήμερες καύσωνα(Τmax>39,9). Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας σημείωσαν 2 ημέρες καύσωνα ενώ οι σταθμοί Λάρισας ΑΤΑ , Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και Ταναγρα Φθιώτιδας από 1 ημέρα.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο τρίτος θερμοκρασιακός δείκτης είναι οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο η Ταναγρα έφτασε τους 40,2 βαθμους Κελσίου και ακολούθησε ο σταθμός Ωλενιας Αχαΐας με 39,6 βαθμους καθώς και ο σταθμός της Καντζας Αττικής με 39,3 βαθμους.
Τον Ιούλιο σημαντικότερα θερμά επεισόδια ανέβασαν τον υδράργυρο στους 41,2 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας  τους 41,1 στη Λάρισα ΑΤΑ και τους 39,9 στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Τέλος τον Αύγουστο οι απόλυτα μέγιστες έφτασαν στα Τρίκαλα τους 40,5 βαθμους ενω 40,2 έφτασε η Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και  39.6 η Οβρια Αχαΐας και η Άρτα.




Συνολικά για ολόκληρο το καλοκαίρι οι 2 σταθμοί της Θεσσαλίας κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις με τα Τρίκαλα να σημειώνει 41,2 και τη Λάρισα 41,1 βαθμους ενώ ακολούθησαν η Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και η Ταναγρα με 40,2 βαθμους Κελσίου.


Τέλος μελετήθηκε και η μέση μεγίστη θερμοκρασία ανα μήνα αλλα και συνολικα για ολο το τρίμηνο. Τον Ιούνιο τα Τρίκαλα Θεσσαλίας σημείωσαν την μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία με 32,9 βαθμους Κελσίου. Ακολούθησαν η Λάρισα ΑΤΑ με 32,2 η Άρτα με 32,1 και η Ταναγρα με 31,9 βαθμους κελσιου. 
Τον Ιούλιο τα Τρίκαλα Θεσσαλία σημείωσαν την μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία με 35,0 βαθμους και ακολούθησαν η Λάρισα ΑΤΑ με 34,0 και η Άρτα με 33,9 βαθμους κελσιου.
Τον Αύγουστο οι θερμές εισβολές επηρέασαν περισσότερο τη Δυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα. Ο σταθμός της Άρτας σημείωσε 35,7 βαθμους ενώ η Αρχαία Ολυμπία Ηλείας 35,1 όσο και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας ενώ η Οβρια Αχαΐας με 35,0 βαθμους Κελσίου συμπληρώνουν τους σταθμούς που σημείωσαν πάνω από 35 βαθμους μέση μεγίστη θερμοκρασία.




Συνολικά όλο το καλοκαιρινό τρίμηνο τα Τρίκαλα Θεσσαλίας σημείωσαν την υψηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία με 34,3 βαθμους και ακολούθησαν η Άρτα με 33,9 βαθμους και η Λάρισα ΑΤΑ με 33,5 βαθμους.





Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2008 σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Αττικής.


Οι εξεταζόμενοι σταθμοί της Αττικής είναι 14 και καλύπτουν ικανοποιητικά όλο το νομό από το κέντρο έως τα παράλια και τα ημιορεινά τμήματα. Η ανάλυση αφορά τους παραπάνω τέσσερις θερμοκρασιακούς δείκτες. Τα συμπεράσματα της είναι τα εξής: 
Ο σταθμός με τις περισσότερες ήμερες μέγιστη άνω των 36,5 βαθμών είναι οι Αχαρναί 11η θέση στους 39 σταθμούς της Ελλάδας) με 9 ημέρες ακολουθεί ο Υμηττός (17η θέση στους 39 σταθμούς) με 6ημερες και το Π.Φάληρο( 18η θέση στους 39 σταθμούς) με 5 ημέρες.
Στο δεύτερο θερμοκρασ.δείκτη με τις ημέρες άνω των 39,9 βαθμών κανένας σταθμός της Αττικής δεν σημειώσει 40 βαθμους.
Στις απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες ο σταθμός της Καντζας(8η θέση στους 39 συνολικά σταθμούς) σημείωσε 39,3 βαθμους που είναι η υψηλότερη απο τους σταθμούς της Αττικης. Ακολούθησε με 39.2 ο σταθμός του Αγ.Πετρου(9η θέση στους 39 συνολικά σταθμους ) και η Κερατέα (14η θέση στους 39 σταθμούς) με 38,3 βαθμους Κελσίου.
Στον τελευταίο θερμοκ.δείκτη την μέση μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού ο σταθμός των Αχαρνών(6η θέση στους 39 σταθμούς) με 33,0 βαθμους και ακολούθησε ο σταθμός του Υμηττού(9η θέση στους 39 συνολικά σταθμούς) και το Π.Φάληρο(10η θεση στους 39 σταθμούς) με 32,6 βαθμους Κελσίου.
Συνολικά το καλοκαίρι 2008 στην Αττική ήταν ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι με αρκετούς σταθμούς να  είναι μέσα στους 10 θερμότερους από τους 39 εξεταζόμενους, υπολείπεται όμως πολύ από τις πιο ζεστές περιοχές και σε απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και σε θερμές ημέρες(>36,5οC) ενώ δεν σημειώθηκε καμία μέρα με 40 βαθμους Κελσίου.






Πηγές :
1) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών -Meteosearch http://www.meteo.gr/
2) Μetar.gr http://www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&fileid=5&board=on&Itemid=67#


Πολλές ευχαριστίες στους Ιδιώτες ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα ελεύθερα δεδομένα που βοήθησαν στην παραπάνω ανάλυση.

Σχόλια